/ Rifle

Test av Norma 143 grs Bondstrike

Norma har lenge laget kuler som er et foretrukket valg i kaliber 6,5 på elgen. Hva kan den loddede nykommeren Norma Bondstrike by på som kan hamle opp med gamle slagere?

Sist oppdatert: 28. februar 2021 kl 12.00
Norma Bondstrike ammunisjon
Avistesten: Skutt gjennom våte aviser mister Norma Bondstrike litt mye vekt på kort hold, men holder fint sammen på lengre hold.
Norma 143 grs Bondstrike

Kaliber: 6,5 x 55

BC: 0,629

Veil. pris: kr. 57,95

Leverandør: Norma AS

Vi har testet Norma Bondstrike i 6,5 x 55. Kaliberet er meget populært her i Norden, og det er ikke så rart: Norma har laget en allsidig patron som kan brukes til alt fra sittende fugl til elg.

Med sin vennlige rekyl er Norma Bondstrike også lettere å skyte godt med enn de tyngre kalibrene. Under riflejakt er presise treff ofte viktigere enn anslagsenergi så lenge du er innenfor lovens krav.

Til elg er det en fordel med ei kule som holder godt sammen, trenger dypt og går gjennom grove bein. Før kuler med lodding og kobberkuler så dagens lys, var det derfor nødvendig med de tyngste kulene i lav hastighet til elg. Likevel var det sant å si noen kuler som var helt på kanten dårlige til elgoksen. 

Norma forandret 6,5’en til et allright elgkaliber med sin 156 Oryx, som for mange har blitt ei referansekule. Hjemmeladere kunne også bruke Barnes’ kobberkuler som hadde god inntrengnig.

LES OGSÅ: Norma Evostrike på bukkejakt i Polen

test Norma Bondstrike jaktammunisjon jaktkuler
Flyr godt: Med polymerspiss og boat tail er Norma Bondstrike en god patron for lengre hold.

Gode fabrikktall

Etter hvert har mange andre gode 6,5-kuler sett dagens lys. Siste 6,5-medlem med loddet konstruksjon fra Norma, er 143 Bondstrike. Det er ei kule med polymerspiss og boattail, noe som gir god presisjon, ekspansjon og en ballistisk koeffisient (BC) på hele 0,629. 

Ideen bak denne Norma-kula er at den skal ekspandere godt både på korte og lange hold. Ekspansjonen minker hos de fleste premiumkulene på lange hold, ettersom hastigheten da er mindre.

Bløte, lettekspanderende kuler ekspanderer bedre, men på korte hold går de til gjengjeld ofte i stykker og trenger dermed ikke dypt nok inn. 

Bondstrike skal altså ifølge «vaskelappen» gå dypt på lange og korte hold, samtidig som den skal holde godt sammen. Har Norma-ingeniørene lyktes?

«Derfor ville jeg brukt Norma Bondstrike 143 til mindre vilt som rådyr, rein og hjort, men ikke til elgoksen i 6,5 x 55.»

Super presisjon

Jeg testet presisjonen først med en Blaser R8 Success med 58 cm løp. Etter tre serier med tre skudd på 100 meter ble dette resultatet:

  • Hastighet: 822 m/s

  • Snittsamling tre skudd: 14 mm

Slik jeg har erfart tidligere med Normas Strikeserie, gikk ikke uventet også Bondstrike kjempebra. På lange hold og med lite treffområde er dette nødvendig.

test Norma Bondstrike jaktammunisjon jaktkuler
Bukkevalg: Presise treff gjør Norma Bondstrike til en perfekt patron for jakt på råbukk.

Variabel inntrengning

Men hva med inntrengningen? Går 143 grs-kula dypt nok til å hamle opp med en velvoksen elgokse med grove bein? Har Norma klart å lage enda ei god elgkule i 6,5 x 55, akkurat som 156 Oryx? Selv om det ikke blir helt det samme som å skyte vilt, kan inntrengningen testes tilnærmet likt ved å skyte i vått avispapir.

Jeg la derfor en solid bunke aviser i bløt over natta. Jeg plasserte deretter 5 cm med tørre aviser fremst for tøffere «skinn-motstand», og skjøt en inntrengningstest på 20 m og 100 m. Slik ble resultatet etter tre skudd på hver avstand: 

  • Avstand: 20 m

  • Kulediameter: 12 mm

  • Restvekt: 78 grs

  • Inntrengning: 39 cm

  • Avstand: 100 m

  • Kulediameter: 17 mm

  • Restvekt: 108 grs

  • Inntrengning: 42 cm

test Norma Bondstrike jaktammunisjon jaktkuler
Kuler i kamp: Slik ser Norma Bondstrike-kulene ut etter kamp med avisbunken. Til venstre skutt fra 100 meters hold og til høyre fra 20 meters hold.

Snau restvekt

Skutt på kun 20 m hold ser vi at Norma Bondstrike altså mister mye vekt, men på grunn av liten diameter trenger den samtidig forholdsvis dypt.

Jeg synes likevel restvekt på 55 prosent er i snaueste laget for en grov elgbog. 6,5 x 55 er minste lovlige kaliber til storvilt, og da vil jeg ha ei best mulig kule som holder godt sammen med god restvekt og diameter. 

En 180 kg elgokse ble skutt på 80-90 m hold av et nabojaktlag med Norma Bondstrike. Oksen gikk rett ned, men kula hadde truffet ryggraden, så da er det naturlig nesten uansett kuletype. Kula ble funnet og hadde ei restvekt på 114,7 grs. Det er akseptabelt, men jeg ville nok heller valgt 156 Oryx til elg.

Norma Oryx er mye tøffere med enda mer kontrollert ekspansjon: Skutt på samme avstand i våte aviser beholdt Oryx så mye som 90 prosent av vekta med 14 mm i diameter. Norma Oryx er altså fremdeles blant de aller beste kulene til elg i dette kaliberet etter min mening. 

LES OGSÅ: En feit Blaser

Bedre på bukk enn okse

På 100 meters hold ekspanderte Norma Bondstrike bra og gikk dypt i avisbunken, selv med hele 17 mm diameter. Det gjør denne til ei meget god jaktkule på lengre hold.

Men man kan ikke selv bestemme avstanden når man er på jakt. Derfor ville jeg brukt 143 Bondstrike til mindre vilt som rådyr, rein og hjort, men ikke til elgoksen i 6,5 x 55. 

Til mindre antiloper som impala og springbok vil Norma Bondstrike være helt perfekt etter min mening: Da kommer høy presisjon og god BC virkelig til sin rett!

Også til rådyrbukken der holdene ofte blir drøye, er dette en perfekt patron. Karakteren setter vi derfor som patron til vilt mindre enn elg.

Oppsummert
Norma 143 grs Bondstrike
9/10
Dette liker vi

Bra presisjon

Høy BC

God ekspansjon på lange hold

Noe å tenke på

Lav restvekt på kort hold

Publisert 28. februar 2021 kl 12.00
Sist oppdatert 28. februar 2021 kl 12.00

Relaterte artikler

Jeger utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Atle Rønning
Annonser: Kjetil Sagen