På slutten av åttitallet leste jeg en amerikansk artikkel om Swift A-Frame, som de mente var en kule i særklasse til stort vilt. Kula ble konstruert med delevegg som Nosler Partition, men i tillegg med blyet loddet til mantelen på framparten. Den pirret nysgjerrigheten min og jeg fikk etter hvert prøve superkula i .308 win og .340 Wby mag. Jeg ble imponert fordi kula holdt godt sammen med nesten dobbel diameter og gikk dypt. I dag vil jeg helst bruke loddet kule eller kobberkule til storvilt og Swift A-Frame er en av favorittene den dag i dag. Egentlig vil jeg helst bruke kuler som holder godt sammen til alt vilt som skal på spisebordet.
Konvensjonelle og mer hurtigekspanderende kuler har en tendens til å ødelegge mer kjøtt, noe som er unødvendig etter min mening. I noen tilfeller blir det også blodslått med loddet kule, men som oftest mindre. I tillegg har man fordelen med høyere restvekt og god inntrengningsevne. "Det er bare å øke hastigheten og bruke en magnum", tenker du kanskje? Men da reduseres ofte inntrengningen med samme kule. Den går i hvert fall sjelden dypere. Høy hastighet gjør at kula som oftest får større diameter med rask oppbremsing som resultat.
Kuler med lodding kom først som ladekomponenter, men etter hvert også som fabrikkammunisjon. De største patronprodusentene brukte og bruker fremdeles Swift A-Frame i sine patroner. Selv Federal som har den gode Trophy Bonded-kula, bruker Swift A-Frame i sin Safariserie. I dag får man fabrikkammunisjon med flere forskjellige kuler med lodding i flere kulevekter og de fleste kaliber. Flere produsenter har også sin egen loddet kule – altså et kjempegodt utvalg. Swift A-Frame kom som ladekomponent så tidlig som 1984 og Normas Oryx ble introdusert i 1996. Sistnevnte har vært en suksess og er med god grunn favoritt blant mange jegere både i inn- og utland. I dag kan du også velge mellom et par forskjellige kulevekter av samme kuletype fra de aller fleste ammunisjonsprodusentene.
Jeg kontaktet flere patronimportører og fikk tilsendt et godt utvalg for test i kaliber .308 win som er en god storviltpatron. At blyet er loddet til mantelen, forhindrer kuleseparasjon. Det igjen gir kula høyere restvekt og god inntrengning sammenlignet med konvensjonelle kuler. Det resulterer også ofte i mindre blodslått kjøtt – ofte, men ikke alltid: For det er mye som virker inn med tanke på kjøttødeleggelse. Hastigheten er kanskje den viktigste årsaken. Jo høyere hastighet, jo tøffere kule bør man bruke.
De tøffeste kulene i denne testen er helt klart Swift A-Frame og Trophy Bonded Tip. Førstnevnte har som nevnt delevegg og blyet loddet til mantelen i fremste del. Det gjør at kula holder veldig godt sammen og går ekstra dypt. Skulle kula få så mye juling at fremste delen mister litt bly, sikrer bakerste del god inntrengning likevel. Jeg har skutt flere elg, sebra, blue wildebeest og en bøffel med disse kulene, med imponerende godt resultat. Trophy Bonded Tip har også blyet loddet til mantelen fremst, men bakerst er denne solid og kan umulig revne helt. Det gir den beste sikkerhet for god inntrengning. Også denne kula har jeg skutt mye vilt med, særlig sebra og blue wildebeest som er tøffe dyr med litt grovere ben. Den og Swift A-Frame er et godt valg til eland som er den største antilopen på helt opp i 1000 kilo. Heller ikke Trophy Bonded Tip har sviktet og er en av mine favoritter.
En impalabukk ble skutt inn i framkant bog med 165 Trophy Bonded Tip og jeg fant kula bakerst på motsatt lår, nesten gjennom skinnet. Norma Oryx er også en kule jeg har skutt mye vilt med og som gjør en god jobb til storvilt. Kanskje er dette den beste allroundkula. Det er en kule med alt blyet loddet til mantelen og som holder godt sammen. I tillegg gir den ofte bra presisjon, litt avhengig av rifla og løpet, selvfølgelig. For flere år siden skjøt en jaktkamerat en stor elgokse med 180 Oryx i 308 Win fra kun tjue meters hold, midt i den grove bogen. Vi fant kula mot skinnet etter at den hadde gått gjennom motsatt bog. En bra attest for Norma Oryx!
LES OGSÅ:
I dag er det godt utvalg av lignende ammunisjon til rifle, så det er bare å velge det som passer rifla og vilttypen det skal jaktes på. De tøffeste kulene som Swift A-Frame og Trophy Bonded tip kan med fordel ha kulevekt 165 grs i .308 win til elgoksen. Med de andre kulene som kun er loddet, er nok 180 grs aller beste kulevekt for de groveste elgbogene, selv om 165 grainskulene også går dypt nok. Elg blir som oftest skutt på kortere hold og 180 grs passer dermed også i 308-hastighet. 150 Fusion passer nok aller best til hjort, reinsdyr og mindre vilt i .308 win.
Mer om de ulike alternativene
Schou sendte meg 165 og 180 Trophy Bonded Tip, 150,165 og 180 Fusion og Sako 180 Super Hammerhead. Alle er meget gode patroner til sitt bruk. Til elg hadde jeg helt klart valgt 165 Trophy Bonded Tip eller 180 Fusion og 180 Super Hammerhead blant patronene fra Schou. Alle har god inntrengning med stor diameter. Til hjort, reinsdyr og mindre vilt er 165 og 150 Fusion gode valg. Federalpatronene fant også tonen sammen med Blaser’n og skjøt gode treskuddsamlinger.
Leverandør: www.schouvapen.no
Brownells sendte meg Swift 165 A-Frame som er en meget god patron til det største viltet, og den ga testens beste inntrengning. Med denne er du rustet for de aller største elgoksene og antilopene. Da kommer den gode inntrengningsevnen godt med. Den gode presisjonen sammen med Blaser R8’en er også et pluss.
Leverandør: www.brownells.no
Norma AS har godt utvalg av patroner med loddet kule, så her er litt om kulene jeg fikk av dem: 180 og 165 Oryx er begge meget gode. Selv om 165 grs har godkjent inntrengning for elg, hadde jeg kanskje valgt 180 grs. Elg blir som oftest skutt på kortere hold hvor best mulig inntrengning kan komme godt med. 165 Oryx fås også i Silencer, det vil si ammunisjon som er tilpasset kortere løp og lyddemper. 180 Bondstrike er et kjempegodt valg og er konstruert med tanke på god ekspansjon og inntrengning på korte som lange hold. Norma sendte også RWS 184 Evolution som også går dypt nok for elgoksen. 170 Geco Plus hadde samme inntrengning som 150 Fusion og jeg ville nok valgt begge til hjort, rein og mindre vilt.
Leverandør: www.norma.as
Alle kulene i denne testen gjør en bra jobb til det meste, men det er som nevnt lurt å velge kulene med god inntrengning til storoksen. Swift A- Frame gikk i vår test klart dypest av disse kulene/patronene. Kontrollert ekspansjon og høy restvekt sammen med passe stor diameter på prosjektilet er grunnen til det. Sammen med Sako 180 Super Hammerhead, som heller ikke er dårlig, hadde A-Frame testens minste diameter med 14 mm. Men det som da imponerer, er at 165 grs Swift A-Frame går hele 7 cm dypere enn Sako Super Hammerhead med 180 grs vekt. Sistnevnte er likevel godt nok for den største elg. 165 og 180 Trophy Bonded Tip har også god inntrengningsevne og går 41 og 42 cm dypt med 97 og 98% restvekt. Men den store kulediameteren gjør at de ikke går like dypt som A-Frame. Presisjonen med både Norma, RWS og Geco er som vanlig imponerende, i hvert fall i min Blaser R8.
Du har med andre ord mange gode alternativer her til jaktammunisjon med loddet kule. Se hva som går best i børsa di, og gjør et godt valg!
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.