Svaret på begge spørsmålene er; ja, men i sterkt varierende grad. Helt generelt er det jo slik at krutt er et fast stoff som i en kjemisk reaksjon (forbrenningen) går over i gassform, og da er det naturlig at temperaturen på kruttet i det øyeblikket den kjemiske reaksjonen starter vil ha innvirkning på forbrenningens totale trykkforløp i et innelukket rom. For eksempel i en patron.
Ja vel, det er for så vidt et logisk og lettfattelig faktum. Men det er langt herfra til å gi noen løsning på jegerens praktiske vanskeligheter i denne forbindelse. Hvis han da i det hele tatt får noen vanskeligheter.
Det er gjort, og gjøres hele tiden, en stor innsats fra forskere og produsenter for å kunne tilby best mulige produkter. Vi skal merke oss at fagmiljøet presiserer at det er snakk om patronens reaksjon på temperaturendringer, ikke kruttets.
Avgjørende betydning
Det betyr at sammensetningen og tilpasningen av komponentene i en patron er avgjørende for det praktiske og totale resultatet.
Spesielt er det forsket på ulike tennhetters innflytelse på forbrenning og trykkutvikling.
Men kruttet spiller naturlig nok hovedrollen. Helt generelt er det slik at dobbeltbase krutt er noe mer upåvirket av temperatur enn enkeltbase. Raskt forklart, og selvfølgelig altfor vitenskapelig forenklet, er nitrocellulosekrutt et enkeltbasekrutt mens en tilsetning av nitroglyserin gjør blandingen til et dobbeltbasekrutt.
Kruttkornets geometri, altså størrelse og form, er meget viktig i forhold til å styre forbrenningsforløpet og dermed graden av temperaturpåvirkning. Krutt kan også tilpasses ulike behov ved å gjøre det mer eller mindre porøst.
LES OGSÅ: Presisjon og ekspansjon
Rifle
Det er med andre ord altså mulig å lage en i praksis temperaturuavhengig patron gjennom bruk av spesialtilpassede komponenter og sammensetningen av disse. Men da snakker vi om en patron i et spesielt kaliber og med ei spesiell kule. Det sier seg sjøl at ingen kommersiell virksomhet kan ta på seg denne oppgaven – og tjene penger på det.
Men det er naturligvis gjort forsøk som beviser påstanden. Det er blant annet gjort forsøk med Natopatronen 7,62x51 der alle komponentene er spesifiserte.
Denne saken fra JEGER-arkivet ble først publisert i juni 2016.