9,3 x 62 er en middels grov riflepatron med forholdsvis mild rekyl. Patronen er blant mange regnet som den mest ideelle til elgjakt, en skikkelig elgvelter. JEGER har testet mer enn 20 ulike varianter av 9,3 x 62.
LAV HASTIGHET: 9,3x62 har en forholdsvis lav hastighet som gjør at rekylen blir lett å hanskes med,
Tyskeren Otto Bock designet patronen som i dag gjerne kalles "Ni'tre" i 1905. Den ble lansert med tanke på jakt i Afrika og ble fort populær i de tyske afrikakoloniene til jakt på antiloper, men også stort og farlig vilt. Patronen ble brukt i Mauser-rifler, som var billige og sikre våpen. Den kjente afrikajegeren og våpenskribenten Finn Aagaard beskriver 9,3 x 62 som en meget god patron som ble brukt til både bøffel og elefant, da med solide, helmantlede kuler som ikke ekspanderte og ga god inntrengning. Selv etter påbud om 375H&H som minste kaliber til de største og farlige, ble det lov å bruke nitreen på grunn av patronens gode rykte. Noen steder i Afrika får du fremdeles bruke kaliberet til de største – og med god grunn. Den er fremdeles meget populær i Norden og mange sverger til 9,3x62.
I Sverige har mange patronen som favoritt til både villsvin og elg. På grunn av lavere hastighet fungerer selv konvensjonelle kuler brukbart med høy kulevekt. Patronen benevnes ofte bare Nitre, men det finnes også flere andre patroner med 9,3 kule. 9,3x57, 9,3 x 74 R og 9,3x64 for å nevne de mest kjente.
9,3 x 62 har forholdsvis beskjeden hastighet og de tyngre kulene gir derfor kontrollert ekspansjon med lite kjøttødeleggelse som resultat. Patronen gir mer rekyl enn normalkaliber som 308 win og 30-06. For noen blir den for voldsom, mens andre behersker den. Med litt trening og ikke altfor lett rifle, er den fullt handterbar for de fleste litt erfarne skyttere. Med lyddemper blir den ekstra snill å skyte med. En fordel med den belteløse patronen er at man ikke trenger bytte til magnumbolthode i systemrifler. Man kan bruke det samme som til 30-06, 308 win, 6,5x55 og lignende patronstørrelser.
Kulebanen
9,3 x 62 har ikke den flateste kulebanen, men går du ned i kulevekt, er den på langt nær noen potetkaster. Og det viktigste er at du vet hvor mye kula faller på forskjellige avstander. En Norma 285 Oryx skutt inn på 100 m har et kulefall på 19,8 cm på 200 m og 69,7 cm på 300 m. Skyter du inn Norma 230 Eccostrike på 100 m, faller kula 14,2 cm på 200 m og 50,3 cm på 300 m ifølge tabellen til Norma. Med sistnevnte kule har du faktisk litt flatere kulebane enn 180 Oryx i 308 win. Går du ytterligere ned i kulevekt og skyter inn RWS 184 Evolution Green på samme avstand, faller kula kun 10,4 cm på 200 m og 40,5 cm på 300 m ifølge tabellen til RWS. Merk at alt dette avhenger av at du har langt nok løp og samme hastighet som oppgitt.
Erfaring med 9,3’en.
På slutten av åttitallet bygget jeg om en Mauser 98 til elgjaktrifle i kaliber 9,3 x 62. Jeg jaktet med denne noen få år og skjøt noen elger og rådyr med den. Jeg ladet patronene selv og skjøt blant annet en elgokse og en rådyrbukk med 300 grs. Swif A-Frame. Overkill til rådyr, mener du kanskje, men jeg har ikke sett penere slakt verken før eller siden. Med beskjeden hastighet og god kule blir det mindre blodslått kjøtt. Jeg har noen kamerater som bruker 9,3’en til elg og villsvin og de er kjempefornøyde med kaliberet. Med så grov kule i moderat hastighet blir det en balansert og god patron. Til villsvin kan man med fordel gå ned i kulevekt og bruke mer raskekspanderende kuler. Med kobberkuler bør man gå ned i kulevekt for å få god nok ekspansjon og stabilitet. Det gjør også rekylen mildere. Jeg ser og hører jegere skryte av at de skyter gjennom busker og kratt med 9,3’en. Det er ikke særlig lurt og bør unngås! Selv en tung rundneset kule i dette kaliberet kan velte ved treff av grener og skape mye trøbbel med ettersøk og unødige smerter for dyret.
Patronutvalg til 9,3’en.
Det er godt utvalg av patroner i 9,3x62-kaliberet. Kaliberet er på langt nær like populært i USA, men jeg fikk patroner fra amerikanske Barnes og Hornady av Jakt & Friluft. Norma og RWS har meget godt utvalg med flere forskjellige kuletyper og kulevekter til forskjellig bruk. Til testskytingen ble det skutt med en Blaser R8 Ultimate og Swarovski Z8i 2-16 x50P med 47,5 cm løp. Patronene ble presisjonstestet med gjennomsnittet av 2x3 skudd på 100 m. Hastigheten ble målt i m/s med en Labradar kronograf. Inntrengning i våte aviser fra 20 meters hold med målt kulediameter i mm.
9,3-patronene med loddet bly.
Selv i beskjeden hastighet kan det være en fordel med kuler som har blyet loddet fast til mantelen. Det gjør at kulene holder bedre sammen selv ved treff av grove bein og gir ofte god inntrengning. Norma Oryx er en av de bedre kulene her og fås i 232grs, 285grs, 325grs og også i 285grs for rifler med kortere løp og lyddemper. RWS har 290 Evolution, Geco 255 PLUS og Sako har 286 Hammerhead. Alle disse er gode valg med god nok inntrengning til storvilt. Vil du ha mest mulig inntrengning og loddet kule, er 325 grs Oryx den som går dypest. Kula er tung, har lavere hastighet og holder godt sammen med høy restvekt. Norma 285 Oryx og 286 Sako Hammerhead går ca like dypt og er gode valg til storoksen. Geco 255PLUS, Norma 232 Oryx og RWS 290 Evolution har noen cm mindre inntrengning i avisene, men er likevel gode storviltpatroner. Her er det bare å velge etter din og riflas smak.
9,3-patronene med kobberkuler
Vil du helst ha blyfritt og god inntrengning, er patronene med kobberkuler gode valg. Kobberkuler holder som oftest godt sammen med 100% restvekt og går meget dypt, selv med mindre kulevekt. Men det er viktig å gå ned i vekt med kobberkuler. Det er også viktig å være klar over at hastigheten minker når løpet kappes for lyddemper. Tung kobberkule og kort løp er ingen god kombinasjon fordi hastigheten kan bli for lav for å gi god nok ekspansjon. Kobberkuler er også gode valg for bøffel der det er lov med 9,3’en. Vil du ha best mulig inntrengning med kobberkule, går RWS 250 HIT og Lapua 250 Naturalis dypest med 52 og 49 cm aviser og 100% restvekt. Norma 232 Eccostrike og Sako 230 Powerhead blade går ca like dypt med mindre kulevekt og 19mm diameter. Barnes 250 TTSX er et kjempegodt valg til både elg og bøffel. Alle disse patronene hamler opp med den groveste elgbog.
De konvensjonelle
Jeg er ingen stor tilhenger av konvensjonelle kuler til storviltjakt med dagens gode kuleutvalg. Men tunge konvensjonelle kuler funker faktisk bra i 9,3 x 62-hastighet for de som sverger til disse. Lapua 285 Mega har vært og er kanskje fremdeles en favoritt hos mange elgjegere. Kula går 44 cm dypt i avisene med 19 mm diameter og 85% restvekt. Det er bra for en konvensjonell kule. Partizan PPU 285 SP trenger inn 46 cm, men med 16 mm diameter. RWS 293 Uni Classic går dypest med hele 58 cm. Den har en bløtere kjerne fremst som er raskekspanderende, mens den bakerste delen holder sammen og går dypt, men med kun 9,5 mm diameter.
9,3-patronene med tinnkuler
Det er i dag fokus på miljøvennlige kuler. I tillegg til kobberkuler produseres det også kuler med tinn isteden for bly. RWS 184 Evolution Green har en fremre kjerne som er lett ekspanderende, med bakre del som holder sammen med liten diameter og går dermed svært dypt, hele 58 cm i denne testen.
Også Geco Zero har kjerne av tinn. Den fungerer litt på samme måte som RWS-kula, men får 15 mm diameter og går 37 cm inn i avisbunken. Til villsvin eller middels stort vilt som skal raskt ned, er dette gode valg.
Uansett storviltkaliber handler det hele tiden om å velge kule/patron som passer jakten og rifla. Behersker du rekylen, blir du trolig meget fornøyd med 9,3x62!
Match-patroner
I tillegg til jaktpatronene, skjøt vi med to typer 9,3 matchpatroner. Disse er ikke ekspanderende og skal ikke brukes til storviltjakt. De er tatt med for å vise presisjon og hastighet som treningspatroner.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.