Tidlig i jaktkarrieren mente jeg at 6,5x55 var for skralt til elg – ja, til og med .308 Win var på grensen. Men etter mange jaktår kan jeg fastslå at 6,5x55 gjør en utmerket jobb til det meste av nordisk vilt – vel og merke med ei kule som duger.
Noen sverger til 6,5x55, .308 Win og 30-06, mens andre mener stor hastighet eller grove kuler er det som må til for å velte elgen. Kalibervalg er det mange meninger om.
Et godt treff er fremdeles viktigst, og det får man lettest med et kaliber med snill rekyl. 6,5x55, eller «seksfemmen», er en populær patron i Norge – ja, 6,5x55 er kanskje den mest brukte i hele Skandinavia.
Patronens fulle navn er 6,5x55 Swedish Mauser. Det betyr ikke at patronen ble utviklet av Mauser. Nei, den kom til etter et samarbeid mellom Norge og Sverige, og ble en standard militærpatron i begge land i 1894.
Jaktkuler til 6,5x55 SE
Hvilken patron du skal bruke til jakt, avhenger av jaktform: Skal du skyte sittende fugl som storfugl eller orrfugl, er helmantelkule et godt valg. Da unngår du at fuglen sprenges i fillebiter.
Skal du jakte elg og stor hjort, trenger du ekspanderende kuler med god inntrengning. Til rådyr og reinsdyr trenger du ikke så tøffe kuler, men det er alltid en fordel for minst mulig kjøttødeleggelse.
Vil du absolutt bruke konvensjonell kule, ville jeg valgt de tyngste kulene. Bruker du derimot kobberkuler, bør du velge lettere kuler igjen. I dag er heldigvis 120 grs en lovlig kulevekt til storvilt med disse kulene i 6,5x55.
Men hvordan oppfører de ulike jaktkulene seg når vi finmåler dem? Vi har testet noen av de mest brukte patronene i 6,5x55, men det finnes også flere alternativ. Patronene er skutt med to ulike rifler for å sjekke samling, samt at vi har målt hastighet, inntrenging og ekspansjon i våte aviser. Men først litt om patronene:
Norma Alaska 6,5x55
Norma 156 Alaska er Normas eldste jaktkule og produsert helt siden 1940. Patronen har den dag i dag sine tilhengere. Den høye vekten sammen med moderat hastighet gjør at den konvensjonelle kula normalt holder brukbart sammen.
Også i vår test i kaliber 6,5x55 holder Norma Alaska godt sammen i avisene og går 35 cm dypt. Men til elg må kula slåss med grove bein, noe som gir kula litt mer juling. Derfor passer nok Norma Alaska 6,5x55 bedre til hjort og reinsdyr. I dag er det unødvendig å bruke konvensjonelle kuler til elg.
Norma 156 Vulkan er også en av Normas eldre travere og blir fremdeles brukt. Denne konvensjonelle kula er blant annet en populær patron blant mange villsvinjegere.
Norma Vulkan 6,5x55 går imponerende dypt i avisbunken, men har kun 12 mm diameter og 71 % restvekt. Kula vil nok få i overkant mye motstand fra grove ben, så jeg ville styrt unna også Norma Vulkan i 6,5x55 til elgoksen. Til hjort, reinsdyr og mindre klauvvilt fungerer den bra, men den er ikke kjent for å være den snilleste med slaktet.
Pris: kr. 57,95 hos Norma.
Norma 156 Elite Express
Norma 156 Elite Express er også en konvensjonell kule uten lodding. Den passer i hvert fall ikke til elg: Når kula går i filler i våte aviser, holder den så visst ikke sammen ved treff i grove bein. 30 cm inntrengning med 40 % restvekt er ikke særlig imponerende.
Om jeg skulle bruke denne kula, måtte det bli på mindre vilt der kjøttødeleggelse ikke er noe tema. Jeg har skutt noen impalaer med denne kula i .308 Win, og det ble ikke akkurat de peneste slaktene jeg har sett.
Pris: kr. 33,95 hos Norma.
Norma 156 Oryx
Norma 156 Oryx ble en revolusjonerende kule da den kom i 6,5x55 med tanke på elg og annet storvilt. Oryx er fremdeles blant de aller beste kulene til storvilt, kanskje den beste. Jeg har skutt noen elger samt flere sebra og blue wildebeest med Oryx i .308 og .300 Win. mag med godt resultat.
Oryx har blyet loddet fast til mantelen, så kula holder godt sammen med høy restvekt og god inntrengning. På grunn av dette er den også vanligvis snill med slaktet. I vår test i 6,5x55 pløyer den gjennom 42 cm aviser, selv med så stor diameter som 14 mm og 92 % restvekt.
Pris: kr. 50,95 hos Norma.
Norma 156 Oryx Silencer
Norma 156 Oryx Silencer har samme gode kule som standard Oryx, men opprettholder høy hastighet også i kortere løp. I tillegg gir denne patronen mindre munningsflamme og skal være mer skånsom i det lange løp med lyddemperen.
Kula går gjennom 40 cm aviser med 15 mm diameter og 92 % restvekt. Om du bruker denne eller vanlig Oryx, har nok ikke den største betydningen. Men vil du gjerne ha den høyere hastigheten og mindre munningsflamme, er også denne et kjempegodt valg til alt storvilt i 6,5x55.
Pris: kr. 56,95 hos Norma.
Norma 143 Bondstrike
Bondstrike er beregnet for jaktskudd på lange hold. Kula har aerodynamisk form med plastspiss og match boattail, noe som gir meget god BC. Den er konstruert med tanke på god ekspansjon på korte og lange hold. Kula har lodding og bør derfor holde godt sammen med høy restvekt og god inntrengning som resultat.
I en tidligere test mistet kula mye vekt, men i denne testen med 6,5x55 gikk den 45 cm dypt med 13 mm diameter og 81 % restvekt. Det kvalifiserer kula for alt klauvvilt, inkludert elg. Jeg har skutt elg med Norma 143 Bondstrike i .308 Win med glimrende resultat. Jakter du utenlands hvor holdene kan bli lange, er dette en meget passende patron dersom presisjonen er god.
Pris: kr. 63,95 hos Norma.
Norma 93 Evostrike
Norma 93 Evostrike er den nyeste patronen i Strikeserien, og er ei miljøvennlig kule med tinnkjerne. Ideen med denne kula er rask ekspansjon med fremste del for rask parkering av viltet, mens den bakre delen holder sammen og gir god inntrengning, ofte med gjennomskudd.
Egentlig er dette samme kule som RWS 93 Evolution Green. Jeg har skutt en del Impala med denne kula i .308 Win og ble imponert over knall og fall-effekten: Den lette kula får høy hastighet og virker eksplosivt i dyrekroppen.
I 6,5x55 ser jeg tydelig hvor raskt den ekspanderer i avisene, for så å fortsette 43 cm med 7 mm diameter og 55 % restvekt. Dette er altså ikke ei kule for den som tenker kjøttkvalitet.
Pris: kr. 63,95 hos Norma.
RWS 156 Evolution
RWS 156 Evolution er RWS’ svar på Norma Oryx, altså ei kule med blyet loddet til mantelen. Også denne kula holder godt sammen i 6,5x55, med 36 cm inntrengning og 16 mm diameter takket være en høy restvekt på 93 %.
RWS Evolution 6,5x55 et godt valg til elg, men også til hjort, reinsdyr og rådyr. Den holder godt sammen og er skånsom med slaktet. Jeg har skutt flere impala, noen blue wildebeest og et par sebra med kula i .308 Win med godt resultat.
Pris: kr. 48,45 hos Norma.
RWS 93 Evolution Green
RWS 93 Evolution Green må ikke forveksles med RWS Evolution: Dette er ei lett kule med tinnkjerne som skal ekspandere eksplosivt fremst og holde sammen bakerst. I 6,5x55 oppfører den seg da også etter «kokeboka» i avisbunken, og trenger 43 cm inn i avisene med kun 7 mm diameter og 54 % restvekt.
Den passer på ingen måte til elg, men er et godt alternativ til villsvin og mindre vilt som skal parkeres raskt. Forskjellen på denne og Norma Evostrike er nok bare hastighet og pris: Her koster det å være miljøbevisst!
Pris: kr. 76,45 hos Norma.
Geco 156 Softpoint
Geco 156 Softpoint er ei konvensjonell kule. At den ikke har lodding, betyr at den passer best til mindre dyr som rådyr og reinsdyr, samt at den er et godt valg til villsvin.
Dette dokumenteres også i vår test i 6,5x55, der den trenger gjennom 35 cm aviser med 14 mm diameter og 71 % restvekt. Med dagens gode patronutvalg er heller ikke dette ei kule jeg ville bruke til elg.
Pris: kr. 27,45 hos Norma.
Geco Plus 6,5x55
Geco 156 Plus er derimot ei kule som også passer for elgjakt, særlig hvis du vil ha en billig jaktpatron. Denne kula har lodding og holder følgelig bedre sammen.
Med en inntrengning så god som 45 cm, 15 mm diameter og 89 % restvekt, imponerer Geco Plus stort i vår patrontest i 6,5x55. Sammen med Norma Bondstrike vant Geco Plus faktisk inntrengningskonkurransen! At kula holder godt sammen, gir også vanligvis penere slakt, så denne bør være et godt valg til all storviltjakt. I tillegg er den billig.
Pris: kr. 29,95 hos Norma.
Sako 120 Powerhead Blade
Sako 120 Powerhead Blade er ei meget god kule med god inntrengning, tross den lave vekten. Sako var nemlig raskt ute til å benytte de nye reglene om 120 grs kulevekt som minste tillatte med kobberkuler.
36 cm inntrengning med 15 mm diameter må sies å være bra med ei såpass lett kule. Den tøffe kula tåler også et oppgjør med grove ben uten å revne. I verste fall mister den bladfliker, men har fremdeles mye restvekt og god inntrengning. På kjøpet får du en flatere kulebane og snillere rekyl.
Dette er et kjempegodt valg til elg og hjort. Men vær alltid obs på at rikosjettfaren øker med kobberkuler, og at det blir ekstra viktig med sikker bakgrunn.
Federal 140 Fusion er Federals ammunisjonsalternativ med loddet kule. At Fusionkula går 36 cm dypt med så stor diameter som 16 mm, må sies å være veldig bra.
Restvekten havner på hele 95 % – og det er best av alle kulene med bly. Dette er også en patron som hamler opp med alt storvilt. Særlig til hjort, reinsdyr og rådyr er dette et kjempegodt valg i 6,5x55.
Pris: kr. 43,25 hos Schou.
Lapua 140 Naturalis
Lapua 140 Naturalis er ei kobberkule med grønn plasttupp som er meget tøff med god inntrengning. Finnen imponerer også i vår test i 6,5x55 med 38 cm inntrengning og 14 mm diameter. Kula er forholdsvis tung til å være kobberkule i 6,5x55, men 14 mm diameter etter kampen med avisene er bra.
Dette er ei kule som hamler opp med elgoksen i 6,5x55. Også her bør du ha ekstra god og trygg bakgrunn på grunn av økt rikosjettfare!
Testskytingen i 6,5x55 ble utført med to våpen: En Blaser R8 med 56 cm løp og GRS Bifrost-stokk, Zeiss V8 1,8-14 x 50 og A-Tec Optima 50 lyddemper, samt en Schultz & Larsen Victory med 58 cm løp og GRS Sporter-stokk, Swarovski Z8 1,7-13,3 x 42 og A-Tec Optima 50.
Kuletesten i våte aviser utført fra 20 m hold. Presisjonen er målt etter 3 x 3 skudd på 100 m, og hastighet er målt med en Labradar kronograf. Slik gikk det:
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.