Norma ammunisjonsfabrikk er kjent over hele verden for kvalitetsammunisjon, og kunne i fjor feire 120 års-jubileum som en av de store patronprodusentene. Det markerte de med å invitere jaktjournalister og influensere til elgjakt og fabrikkbesøk.
Kuler og krutt: Ved ammunisjonsfabrikken i Åmotfors produseres store mender av blant annet den nye Strike-familien i ulike kaliber. Her er en ladning Norma Tipstrike klar for pakking.
Lesetid: 2 minutter
120-åringen kunne presentere oss journalister og influensere for en imponerende fabrikk. Etter et besøk her skjønner man fort hvorfor patroner er dyre:
Norma-fabrikken produserer det meste selv, både hylser og kuler. Bare produksjon av hylser er fasinerende å se, ikke minst alle operasjonene fra en liten «kopp» til ferdig hylse. For dem som måtte være i tvil: Her går det virkelig unna! Ferdige hylser blir nøye kontrollert, og toleransene er små. Det minste avvik resulterer i vraking.
Kulene blir også produsert på fabrikken og går gjennom flere operasjoner og kontroller med ørsmå toleranser. De ferdige patronene blir hele tiden testskutt med stikkprøver fra hver batch. Her er det stort fokus på å unngå at patroner kommer på markedet med feil.
Viktig sikkerhet
Det er i tillegg imponerende at de lager alle maskinene selv og slipper dermed å vente dersom noe går galt. Da har de hele tiden reservemaskiner og reparatører.
Krutt kjøpes inn i store kvantum fra andre produsenter etter meget strenge krav. Det gjenspeiles i krutt med meget jevn brennhastighet.
På fabrikken blir kruttet for øvrig lagret på taket for sikkerhet skyld. Det er også konstruert slik at om det skulle skje et uhell, vil en eventuell eksplosjon blåse bort fra bebyggelsen.
Etter fabrikkbesøket var det på høy tid med jakt. Base var det hyggelige Bruket til Petter Solberg i Midtandersfors. Elgjakten ble meget profesjonelt ledet av Normas Anders Brolund. Dyktige hunder og hundeførere var hanket inn, og skytterne ble plassert på strategiske poster, flere av dem i lave skytetårn.
Alle fikk utdelt patroner i Silencer-serien, noen med Oryx og andre med Ecostrike som begge er meget gode elgpatroner. I løpet av jaktdagen var det mange fine og spennende loser. En stor okse lurte seg forbi flere poster, men det ble observert at den haltet. Den ble heldigvis skutt av en av hundeførerne.
Særlig gledelig under jakten av det at to elgokser ble skutt av de franske influenserne Maëlyne Heno og Jerome Baudin. De hadde aldri skutt elg før, og det var artig å se hvor glade de ble. Dermed ble det fransk feiring langt utover kvelden.
Norma ble startet av de norske brødrene Enger i 1902, mens Norge ennå var i union med Sverige. På jakt etter et egnet sted for ammunisjonsproduksjon, stoppet de i Åmotfors et par mil over svenskegrensa for Rømskog. Fortsatt den dag i dag ligger Normafabrikken her.
For den som måtte tro at Norma-navnet har noe med Norge å gjøre, så er dette helt feil: Navnet kommer fra en opera av Bellini som en av Enger-brødrene elsket.
Blant dem som har hatt mye å si for Normas utvikling, er norske Nils Kvale. Det var han som utviklet jaktkulene Alaska og Silverblixt, samt både Normas første magnumpatron .358 Norma magnum og langholdspatronen .308 Norma Magnum.
Med høy kunnskap innenfor patroner utviklet han også Normahylsene, som den dag i dag er kjent for sin gode kvalitet. Sammen med Roy Weatherby utviklet han dessuten hylser til Weatherbys høyhastighetspatroner og kom dermed inn på det store amerikanske markedet.
Norma-fabrikken har hatt flere eiere opp gjennom årene. Den ble overtatt av Hasselfors Bruk AB i 1975, og solgt fire år senere til FFV. I 1990 overtok tyske Dynamit Nobel, før Ruag Ammotec kom på banen i 2002. I dag eies Ruag igjen av Beretta Holding.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.