Åte-, hunde- og lokkejakt er alle fine metoder i kontrollen på en stadig økende revestamme. Men å sitte «glugg» er nå godt for sjel og kropp, tenker nå jeg da…
Sniper: Det er ikke bare Mikkel som kan gjøre seg usynlig i naturen.
Lesetid: 9 minutter
De fleste av oss har sikkert skjønt at revejakt er noe av det beste viltstellet vi jegere kan bedrive, og mange av oss gjør noe med det også, men fortsatt er det plass til flere revejegere der ute. Her litt motivasjon med på veien.
Nå er det snart tid for de kalde nattetimer igjen og tid for tanker og alenetid. Kalde timer i trekkfulle fjøs gjør noe med oss. De varmere alternativene er selvfølgelig å foretrekke, og noen har da også tatt noen grep når det gjelder akkurat det.
Men, det som trolig er det mest vesentlige her er jo jaktopplevelsen, resultatet og spenningen! Som man reder man ligger, heter det jo. Varmt tøy og positiv innstilling gjør underverker det også. Effektiviteten med forseggjorte glugger, viltvarslere og lys – for de som fortrekker det, lys altså - er helt klart vinnere, og gir da også de best resultater.
Start tidlig
Har du ikke tid eller mulighet til «komfortable» forberedelser så funker et kaldt uthus eller fjøs også. En god stol, varmt pledd eller sovepose gjør jobben det også. Men det krever at du sitter stille og er forsiktig med lys fra mobilen eller hva det måtte være.
Reven har en utrolig god hørsel og behøver heller ikke hastetime hos en optiker. Det minste dunk vil få en rev til å skru ”superradaren” på, og da er løpet ofte kjørt! Åtejakt er spennende og effektivt! Gjøres det riktig med tidlig start på fôring så kan ikke dette slå feil.
Når åteplassen er hyppig besøkt av kråkefugl er mye av jobben gjort.
Rett type/lovlig åte er selve nøkkelen til suksess! Sjekk med mattilsynet hva som er lov, eller bruk sunn fornuft…
Desto tidligere du starter med fôring desto større sjanse har du på reven. Starter du alt i august med slakteavfall fra bukkejakta er du godt i gang!
Åtejakt er selvfølgelig best når det er vinterlige forhold, men bruker man fastmontert lys så er ikke snø avgjørende for utfallet. Noe av stemningen blir litt borte, men det er faktisk resultatet som teller!
Råd og vink
Erfaringsmessig liker ikke reven kraftig snøfall. Sterk vind med eller uten snø skyr den som pesten!
Fullmåne er også noe som gjør den litt mer forsiktig, og da særlig de eldre revene. De beste forholdene er lett snøfall og vindstille, med lavt skydekke som reflekterer lyset tilbake. Det er under slike forhold vi får de virkelig gode nettene!
Oppholdsvær uten vind er også bra. Rent temperaturmessig er den ganske aktiv opp til minus 15-16 grader. Det er under slike forhold de oppvarmede gluggene kommer til sin rett.
Blir det kaldere ligger den helst og holder varmen og sparer på energien! Har du en god fôringsplass har du også en viss kontroll på Mikkel!
Rifle er nok det som er mest effektivt på reven da du kan ta den på lengre hold. Sitter du i uisolerte innretninger er det viktig at åtet er så langt unna som mulig. Av erfaring så er avstander på 70 til 80 meter helt perfekt.
Mindre støy jo bedre!
Strategisk åte
Det er viktig at åtet ligger strategisk riktig, for reven. Føler reven seg trygg kommer den fortere og oftere på åteplassen. Legg gjerne åtet nær skogkanten eller tilsvarende områder der reven har en sikker ankomst og fluktvei.
Legger du åtet midt ute på et jorde med lang vei til skjul vil du oppdage lite eller ingen rev!
Reven er en meget rastløs vandrer og det er faktisk denne egenskapen som setter den i størst fare!
Mye av grunnen til at noen skyter både to og tre rever på natta er nettopp dens vandretrang, og den kan gå langt!
Har du plassert deg strategisk i henhold til vandreruter og krysningspunkter kan det bli relativt spennende! Som mange sikkert har erfart så er reven ganske vanedannende: Den kommer gjerne til faste tider og på faste plasser.
Den har faste rutiner som den er ganske tro mot. Har du sett en rev på åte klokka åtte, ja, da er det stor sannsynlighet for at den kommer tilbake til samme tidsrom neste gang den er klar for litt mat.
Så skyter du den reven, og da er ikke det klokkeslettet plutselig like relevant, eller? Død rev kan man jo ikke skyte to ganger! Men, det er flere i familien. Som revefar og revemor lærte i sin tid lærer «barna» det samme nå – rutiner adferd og døgnrytme er ensbetydende med leve eller dø, og innprenta vaner er vanskelige å vende…
Nettopp på grunn av dette kan du fort skyte mange rever på og rundt samme klokkeslett som tidligere.
Legger vi til at dette klokkeslettet er forskjellig fra revefamilie til revefamilie så skjønner man at dette kan bli reint så interessant. Med andre ord så kan du jakte rev hele kvelden, natta og på dagtid
Variasjon, våpen og kunnskap
Når det lakker utover sesongen og vi kommer til slutten av januar og starten på februar er det duket for de som liker lokkejakt. Med løpetid på høygir kan dager med «høye skrik» gi utrolig mye spenning. Gleder meg hvert år til tiden med lokkejakt.
Selve bonusen er at du nå kan jakte på dagtid og få den skjønnhetssøvnen du trenger…
Bruk av hund er bare helt rått! En gira schillerstøver eller noen av de andre egnede rasene setter fort adrenalinet i kok og gjør denne formen for jakt til noe utrolig spennende. For mange vil den garantert gi ønsket om å gjøre dette igjen og igjen.
De fleste som driver med hund er dedikerte jegere og tar dette meget seriøst. Aldri kjedelig med gode hunder og skulle reven gå i «berg» eller hi, ja, da tryller de fram en hihund!
Når det gjelder kalibervalg så vil jeg si det litt enkelt; bruk det du har, om det være seg 6,5 eller 30.06.
Ønsker du pene skinn går du ned på kaliberet og prøver noen av de mer spesialiserte kalibrene som finnes. 223 eller 17 Remington for eksempel. Kuler som pulveriseres ved treff av bein er populære og effektive, men skånsomme mot pels.
Det viktigste er at du er trygg på børsa, for reven er et lite mål! Naturlige ”fôringsplasser” er også gode plasser å vake ved. Høyballer som ligger ute om vinteren er ofte steder reven slår innom på sitt næringssøk. Ved og rundt møkkakjellere er også bra steder, samt komposthauger.
Plasser det er mye kvist etter hogging er også frekventerte steder. Bekker og elvedrag er alltid spennende plasser.
Noen rever stortrives tidlig på kvelden, andre sent på morgen. Det kan fort bli lange timer på glugga eller i sporet av en rev. Fra gammelt av het det at tidlig på vinteren kom reven tidlig, og sent på vinteren sent – og det stemmer faktisk ganske bra!
Reven hører godt, noe mange av oss har merket mange ganger. Rever som helt plutselig tverrsnur og løper tilbake der de kom fra er ikke noe sjeldent syn for oss gluggejegere! Bruker du en radio på ”øret” er det vanskelig å høre de små lydene som ikke skulle være der.
Men trolig er det en helt annen egenskap ved reven som avslører flest jegere, nemlig: Synet! Reven har et glimrende syn og en like trimmet hukommelse! Har du skutt og bommet på en rev, vil den garantert ikke komme tilbake den kvelden – eller den vinteren!
Mikkel har god oversikt over detaljer og en plutselig brutt flate på en låvevegg kan fort stresse en forsiktig rev. Har hørt flere historier om rev som kommer tassende inn på åteplassen for så i neste sekund å tverrsnu! Mange av disse retretter skyldes forandringer laget av oss jegere rundt eller ved åteplassen. Det er ikke store greia som skal til.
Det er viktig at det planlegges litt i forkant. Sett opp vinduet gjerne tidligere på kvelden, om du har mulighet.
Er du forberedt med lydløs åpning av glugg eller vindu så har du full kontroll!
Sjekk av spor
Som tidligere nevnt er reven veldig preget av faste ruter hvor den går, og med hjelp av snøen vil du kunne få et bilde av hvor den kommer ifra, som igjen gjør ”overvåkningsarbeidet” om mulig litt lettere?
Erfaringsmessig kommer de fra ”faste” plasser, men det er selvfølgelig unntak her som ellers! Med hjelp av revevarslere og viltkameraer har vi muligheten til å ha grei oversikt over revens vandringer.
Når det gjelder viltkamera ved åte så er det mange som mener at det faktisk kan gjøre reven mistenksom og droppe åtet der du har utplassert kamera. Mange «selfier» av rev kan tyde på at den er klar over at her er det noe som ikke stemmer og velger bort den spesielle åteplassen Bruk skjønn og ta grep deretter.
Luktesansen er det ikke noe galt med, den kjenner en «moden fis» på god avstand, så bruker du snus - spytt med omhu!!
For å illustrere revens luktesans kan jeg kort fortelle om «rødpelsen» jeg møtte på bukkejakt: Tidlig morgen, jeg sitter ved åkerkanten og ser en stor rev komme på andre siden av jordet.
Reven har retning det stedet jeg krysset på vei til der jeg nå sitter. Den er stor og fin der den kommer slentrende mot mitt spor. Når den når sporet stopper den et kort øyeblikk opp før den med et majestetisk sprang går rett opp i lufta!
På et tusendels sekund tverr snur den og fyker tilbake i sikkerhet! Den reven hadde dårlig erfaring med mennesker og hadde trolig møtt en gluggejeger før..?
Summerer vi opp det viktigste blir det noe i denne retting: Start fôring tidlig, gjerne alt i august. Har du mulighet så begynn gjerne i mai da sjansen for at revemor tar med ungene til fôringsplassen er stor.
Plassering er viktig. Bruk skjønn og tenk sikker bakgrunn. Plassen bør være tilsluttet omliggende skog eller kantsoner. Gjerne nordvendt da snøen ligger lenger der!
Sitt stille og ikke for nær gluggeåpning!
Velg kaliber du er trygg på. Husk at revejakt er med på å holde rådyr, skogsfugl og harebestanden oppe.
Har du skutt en rev på åtet, la den ligge, det kan komme flere!
5 GODE REVETRIKS
Start fôring tidlig, gjerne alt i august.
Plassering er viktig. Bruk skjønn og tenk sikker bakgrunn. Plassen bør være tilsluttet omliggende skog eller kantsoner. Gjerne nordvendt da snøen ligger lenger der!
Sitt stille og ikke for nær gluggeåpning!
Velg kaliber du er trygg på. Husk at revejakt er med på å holde rådyr, skogsfugl og harebestanden oppe.
Har du skutt en rev på åtet, la den ligge, det kan komme flere! Rev i fart kan som hjortevilt stoppes med en plystretone.
Denne saken fra JEGER-arkivet ble først publisert i september 2017.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.