Det er juni og rådyrgeitene trenger et trygt sted å føde. Jorder med gress er fristende og tilsynelatende trygge, særlig ettersom geita må forlate kjeet flere timer av gangen for selv å få i seg nok næring etter fødselen.
JEGER har tidligere skrevet om de tre norske selskapene som går nye veier for å redde rådyrkalver fra å bli kvestet i førsteslåtten. Nå viser innledende tester lovende resultater.
Løsningen til selskapene Link Nordic, 7Sense og Mectro går ut på å feste ett eller flere varmesøkende kameraer foran på traktoren, som så skal varsle føreren om at det ligger et kje i veien.
Les også: Redder flere rådyrkje med drone og termisk kamera
Prototypene tar bilder flere ganger i sekundet, og kan se inntil 10 meter foran traktoren. En prosessor analyserer bildene for å identifisere og skille eventuelle rådyrkje fra soloppvarmede partier med gress, steiner og lignende.
Størrelsen på rådyrlammene gjør jobben utfordrende.
– Det er ikke en lett sak for en maskin å skille et lite dyr på 1,5 kilo fra soloppvarmede eller skyggefulle partier i gresset. Samtidig må vi bygge en løsning som er så treffsikker at den ikke gir varsler til bonden i tide og utide, da går det utover bondens effektivitet, sa administrerende direktør Frode Stensaa i 7Sense da JEGER omtalte arbeidet.
Les også: NOAH forsøkte å verve medlemmer på bakgrunn av jegernes og bøndenes arbeid for å redde rådyrkje fra slåtten - nekter å svare på kritikk
Vellykket test
Nå har den første testen av løsningen blitt gjennomført på et jorde i Vestby kommune. To hunder på henholdsvis 4 kilo og 900 gram ble utplassert som erstatning for rådyrkje.
For sikkerhets skyld ble jordet undersøkt med en drone med varmesøkende kamera samtidig som testen av prototypen ble gjennomført.
– Prototypen, som tar 20 termiske bilder i sekundet, fungerte helt perfekt. Det ble tatt opp flere ett minutts «signatur»-sekvenser som skal hjelpe oss videre med programmering og maskinlæring, sier salgsjef for elektroniske løsninger Bjørn Nyjordet i Linknordic til Hjortevilt.no.
Men det er et stykke igjen før prototypen er produksjonsklar. Fortsatt mangler om lag 2 millioner kroner for å få løsningen på markedet.