Slik gikk bukkejaktpremieren for våre lesere

Starten av bukkejakta er en magisk dato. 10. august. Er bukkene fortsatt i brunst? Kommer de på lokken? Her er noen av jegerne som hadde suksess tidlig i jakta. 

Sist oppdatert: 13. august 2024 kl 11.23
RÅDYRBUKK: Bukkejakta er for mange årets jakthøydepunkt, og for dem kommer høydepunktet tidlig i sesongen. (Foto: iStockphoto)
RÅDYRBUKK: Bukkejakta er for mange årets jakthøydepunkt, og for dem kommer høydepunktet tidlig i sesongen. (Foto: iStockphoto)
Lesetid: 10 minutter

Selv om både revejakt og kråkejakt starter tidligere er det 10. august som er den første store datoen i jaktsesongen for mange. Det er jo da bukkejakta starter. Mange håpefulle jegere har stått klare, og har stilt alarmklokkene sine. Det er utrolig hvor mye lettere det er å stå opp midt på natta for bukkejakt enn på morgenen for å gå på jobb. 

Her er noen av våre leseres erfaringer fra åpningshelgen av jakta. 

Markus Hagen

Markus Hagen var en av dem som var klare på åpningsdagen- eller skal vi si natta? Han har sitt andre år som jeger denne høsten og har fått en pangstart:

– En helt rå opplevelse! Det hele startet med at fattern og jeg sto opp klokken 03.00 den 10. august. Vi pakket bilen og tok med oss utstyret og var klare på jordet klokken 04.20. Pappa begynte å lokke forsiktig med lokken, men ingen respons. Vi hørte en annen jeger som også lokket. 

– Drøye 10 minutter gikk. Plutselig hørte vi det bykset bak oss. Pappa stoppet å lokke, og vi frøs helt. Plutselig hoppet en fin sekstagger ut av krattet to meter til venstre for meg. Den løp så 15 meter ut på jordet, før den snudde seg med breisida mot oss. 

(Foto: Markus Hagen)
(Foto: Markus Hagen)

– Jeg kjente pulsen steg litt og gjorde meg klar til å skyte. Jeg slet med å få av sikringa på rifla, men jeg klarer å holde hodet kaldt. Pang! sier det. Rådyret gjør ett hopp og stupte drøye fem meter unna skuddplassen. Skuddet traff mellom hjertet og lungene. Begge deler var helt og hjertet og lever skal spekes.

Råbukkjakta kan være actionfylt. Alt skjer på kort tid. Det hersker liten tvil om at dette ga mersmak, før han legger til at han anbefaler alle nybakte jegere å bli med på bukkejakta.

Wilfred Geicke

En som også kjente sin besøkelsestid, var Wilfred Geicke. Og selv om det var stang ut på både den ene og den andre “bankersspotten”, ble det action likevel:

 

– Jeg var ute på åpningen på to godplasser, men null respons på lokk, og ikke noen dyr å se. Så dro jeg ut tidlig dagen etter på en av de samme postene. Var på plass rundt 05:00, og valgte å drøye en god halvtime før jeg prøvde lokken. Som alltid, startet jeg med noen svake kontaktlyder. 

– Etter blås kommer geit med kje på myra foran meg på ca 80m. Jeg vrir opp forstørringen på maks og legger retikkelen i sporet til geita, i håp om at en bukk kommer på slep. Da det går et minutt uten å se noen bukk, drar jeg to raske kontaktlyder til, og der kommer bukken som ei kule gjennom tett vegetasjon på siden av meg. Holdet er knappe fire-fem meter! Vi ser på hverandre i 30 sekunder, hvor jeg sitter dønn i ro i løvcamoen.

(Foto: Wilfred Geicke)
(Foto: Wilfred Geicke)

– Bukken rusler så baksporet sitt tilbake. Jeg regner med han skal etter geita, så jeg legger på nytt opp trådkorset i geitas gamle spor, og ganske riktig – her kommer bukken i godt driv. Jeg brøler på den for å få den til å stoppe, før skuddet går og bukken går i bakken. Artig når man får dem så nærme, men man skal ha litt flaks med både vind og camo.

Jane Aastorp-Raaden

Det er ikke bare morgenfuglene som har hatt suksess på jaktstarten. Jane Aastorp-Raaden dro ut senere på åpningsdagen, som i år falt på en bekvemmelig lørdag:

– Jeg dro ut på bukkejakt lørdag kveld, og etter kort tids lokking med butolo, kom ei geit på posten. Geita rautet og gikk unna, men kom tilbake på et litt annet sted. Geita sto og titta før hun løp av gårde. Etter brunstlokk kom bukken på post, og den ble skutt. Ikke min første bukk, da jeg begynte å jakte for åtte år siden. Jeg har også vært heldig å få skutt en bukk på bukkejakt hver høst siden!

(Foto: Jane Aastorp-Raaden)
(Foto: Jane Aastorp-Raaden)

Fredrik Grøntvedt 

– Jeg skjøt en stor 4-tagger på premieremorgenen. Den gikk og beitet sammen med geit og kje. Smøg meg inn på 100 meter. Bukken sprang 50 meter etter lungeskudd. 27 cm lange gevirstenger.

(Foto: Fredrik Grøntvedt)
(Foto: Fredrik Grøntvedt)

Håkon Hyld Akselsen

– Endelig var det tid for et av jaktårets mange høydepunkter; bukkejakta. Sekken var pakket, rifla pusset og innskutt. Kvelden før kvelden ruslet jeg oppover hogstfeltet og innover den dype kuperte skogen. Rakk akkurat å slå opp teltet mitt før regnet høljet ned gjennom natten, og jeg var spent på hvordan morgendagen skulle bli. 

– Lyden av skogen vekket meg tidlig og i mellom regnbygene pakket jeg raskt og lydløst sammen. De første par timene gikk til å smyge meg sakte, men sikkert inn i terrenget. Kikkerten ble brukt flittig, dessverre uten observasjoner. Etterhvert meldte sulten seg og jeg slo meg ned ved et dalsøkk med utsikt mot vindretningen, i tilfelle en råbukk skulle finne på å passere. Matpakken ble fortært lydløst og effektivt. Deretter tuslet jeg over høyden jeg satt på og bestemte meg for å prøve lokken. 

(Foto: Håkon Hyld Akselsen)
(Foto: Håkon Hyld Akselsen)

– Etter et par runder med kontaktlyd og avslutning med hetslyd, ble jeg sittende å se med kikkerten utover dalføret. Ingen bevegelser å se, men jeg blir sittende en stund til etter endt lokk. I det jeg skal til å gå, skimter jeg et gevir i busken 30 meter framfor meg. Det er selveste revirbukken! Han har smøget seg sakte og stille mot lokken. Et kjapt trykk på buttoloen, han beveger seg sakte og nysgjerrig langs kanten og prøver å få tak i vinden av meg. Jeg retter rifla mot bogen og klemmer til. Bukken kaster seg rundt og legger på sprang inn i tetta. Føler skuddet satt der det skulle, men bestemmer meg for å avvente til samboer kommer med dachsen Otto, en av våre godkjente ettersøkshunder. Otto gjorde kort prosess av dødssøket og fant bukken liggende under ei skjørtegran ca. 100 meter unna skuddstedet. 

– En fantastisk fin og kraftig 6-tagger. En godt voksen herremann med mange arr og sår etter å ha kjempet for geitas gunst i mange år. For en opplevelse å sitte igjen med- og for en start på jaktåret! Følelsen av takknemlighet er virkelig til stede og kommer til å være med meg i lang tid fremover.

bukkejakt, rådyr, treffbilde, rådyrklokka
Les også

Vegard Undersaker

Noen ganger er man på rett plass til rett tid. Vegard Undersaker fikk både i pose og sekk under årets jaktstart, med et trolig sjeldent motiv:

– Etter halvannen time på post morgenen 10. august, så kom bukken inn som ei kule på lokk. Den kom helt inn på 10 meter før jeg fikk tak på den. Etter skuddet satte jeg opp telefonen på selvutløser da jeg var alene på jakt, for å forevige meg og bukken. Så hører jeg det rasle bak meg - og der står det plutselig en bukk på 30 meter. Morsomt og spesielt bilde!

(Foto: Vegard Undersaker)
(Foto: Vegard Undersaker)

Robert Johnsen

– Min første bukk. Kom inn på lokk etter to timer.

(Foto: Robert Johnsen)
(Foto: Robert Johnsen)

Sondre Myhren

– Mitt første rådyr som ble felt på morgenen på åpningen, etter mange forsøk tidligere år.

(Foto: Sondre Myhren)
(Foto: Sondre Myhren)

Karen Øksendal

– 10 august og det ble en premierebukk! Selv om den er liten så tør jeg påstå at dette er en av de råeste lokkesituasjonene jeg har hatt noensinne. Observerte den når jeg kom på plass. Startet å lokke på den, før den forsvant litt for meg. Jeg fortsatte å lokke forsiktig.

– Helt ute av det blå hører jeg at det rasler i buskene ved siden av meg og jammen var det ikke bukken. Hadde den så nær som på to meter! Var egentlig dønn sikker på at den var støkket. Men tror du jammen ikke den kom tilbake igjen etter et par blås i Clausen-fløyta. En times tid med puls på godt over gjennomsnittet og adrenalin - før jeg endelig fikk en skuddsjanse på den. Ikke alltid størrelsen som har så mye å si for jaktopplevelsen.

(Foto: Karen Øksendal)
(Foto: Karen Øksendal)

Adrian Skrukkerud Nordengen

– Jeg klarte å forsove meg denne dagen, og fikk ikke kommet meg ut på post før 06:00. På vei til post dukket det opp en spissbukk på 20 mete, denne fikk løpe videre. Etter noen meter til over en haug så jeg enda en spissbukk, som også fikk gå. Da jeg kom på post lokket jeg i halvannen time uten noe hell, og tenkte da å gå et annet sted. 

(Foto: Adrian Skrukkerud Nordengen)
(Foto: Adrian Skrukkerud Nordengen)

– Jeg pakket sekken og fikk børsa på skulderen, og tok et siste overblikk før jeg skulle gå. Der sto bukken på siden av meg og beitet. Jeg gikk rolig ned på kne, løftet børsa mot dyret, og fikk en voldsom "bukkefeber" da jeg så at det ikke var en helt vanlig bukk. Jeg pustet godt i noen sekunder for å roe meg ned før jeg følte meg komfortabel med å skyte. Bukken datt i smellen. Jeg gikk bort og fikk se bukken ligge der, og fikk sjokk da jeg måtte begynne å telle tagger.. En helt fantastisk følelse!

Erlend Pedersen 

– Fikk skutt en flott returbukk på ettermiddagen dag to av jakta. Den hadde lange tynne horn og bare 5 tenner viste det seg, så det ble et flott uttak. Jeg gikk i skogen og hadde gått en ganske bra runde uten noen tegn til rådyr. Jeg flyttet meg til nytt område og denne kom momentant. Jeg lokket med butolo og bukken gikk litt frem og tilbake rundt meg i noen minutter før jeg løsnet skuddet. Flott treff i bogen, bukken hoppet opp og løp 20 meter før den segnet om. 18 kg slaktevekt, 6 tagger (4+2 faktisk) og en flott opplevelse i minneboka.

(Foto: Erlend Pedersen)
(Foto: Erlend Pedersen)

Oddbjørn Klodvik Pedersen

– Jeg og min datter var ute om kvelden på dag to og fikk denne bukken på lokk etter fem minutter. Dette var første bukken hun var med på, så dette var veldig stas. De andre gangene har det vært stang ut. Minneverdig kveld!

Hadde tenkt å skyte bukk uansett hvordan den var, og ekstra moro når det var den 6-taggeren vi har sett på kamera av og til.

(Foto: Oddbjørn Klodvik Pedersen)
(Foto: Oddbjørn Klodvik Pedersen)

Bjørnar Hallerud Aardal

– Jeg gikk ut før det lysnet den 10.august og snek meg inn til min vanlige plass. Etter en god stund med lokking, så tiltrakk jeg meg ikke annet enn all myggen i hele Vestfold fylke. Jeg snek meg tilbake til bilen, og tenkte å prøve meg andre veien i terrenget.

– Jeg lokket litt, og etter noen få pip, dukket det opp en bukk som et spøkelse på 150 meters hold. Han kom rolig inn på lokken, og var veldig forsiktig. Jeg så i kikkertsiktet at det var en liten 6-tagger. Da han var 50-60 meter unna, forsvant han bak vegetasjonen i en sving på jordet. Jeg ventet og lokket flere ganger, men han kom ikke frem i synsfeltet igjen.

(Foto: Bjørnar Hallerud Aardal)
(Foto: Bjørnar Hallerud Aardal)

– Plutselig ser jeg bevegelse fra motsatt side, og kikker forsiktig den veien.Der kom storbukken snikende skrått bakfra på 20 meter. Han gikk inn foran meg, og begynte å beite seg rolig utover jordet. Vinden snurret veldig, så jeg kunne ikke skjønne at han ikke hadde været meg enda. Jeg justerte forsiktig skytestillingen i flere omganger, og da han etterhvert ga meg en bredside på 60-70 meter, så gikk skuddet. Bukken falt, sparket litt rundt, og så var det over. En flott 6-tagger.

Hva synes du om denne saken?
LES OGSÅ
rådyr trofe råbukk gevir jakt trofebehandling Foto: Åsgeir Størdal
BUKKEJAKT: Bukkejakta foregår gjerne som smygjakt og posteringsjakt. Tidlig og sent. Gjerne før dagslyset har festet sitt grep. Kvaliteten på kikkerten er nesten viktigere enn på rifla.
FØRSTEMANN UT: Jakter du på fellesområde sammen med andre jegere er det viktig å være første ute. Bilde: NTB Scanpix
jakte rådyr i Polen, bukkejakt rådyr, jaktreise Polen
GÅR FORT: Utvklingen av termisk utstyr har fortsatt et høyt tempo. Om noen år spår vi at alle de beste termiske håndkikkertene vil være toøyde. Bruk over tid avslører at de det er hakket bedre med binokulært- fremfor monokulært-utstyr. 
Publisert 13. august 2024 kl 10.54
Sist oppdatert 13. august 2024 kl 11.23
 

Relaterte artikler

 

Jeger utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Atle Rønning
Annonser: Kjetil Sagen