Bruk app til rapportering
Har du felt rådyr denne sesongen skal du rapportere dette i Hjorteviltregisteret eller i appen «Sett og skutt». Det vil si at du ikke skal rapportere i jakt- og fangstrapporten til SSB som har vært løsningen tidligere år.
Om du har jaktet storvilt før er du nok godt kjent med løsningen, da elg, hjort, villrein og også rådyr har blitt rapportert i Hjorteviltregisteret, men nå skal altså rådyr kun rapporteres i dette registeret.
Hvorfor gjør man denne endringen på rådyr?
– Fra i år innlemmes rådyr og villsvin i ordningen i tillegg. Hjorteviltregisteret er den nasjonale databasen som ivaretar data fra jakt på hjortevilt, så det er naturlig å samle jaktstatistikk for rådyr i samme database, forteller Siri Hånes Langen, rådgiver i viltseksjonen i Miljødirektoratet.
Hjorteviltregisteret blir nå kilden til den offisielle fellingsstatistikken for rådyr også. Registeret har en mobilapp, «Sett og skutt», som det anbefales for jegere å laste ned og bruke til rapportering.
– Før måtte jegerne rapportere til både SSB og Hjorteviltregisteret, men nå skal rådyr kun rapporteres i Hjorteviltregisteret, fortsetter hun.
Har minst kunnskap om rådyr
Hvorfor trenger man en bedre og sikrere statistikk?
– Norsk hjorteviltforvaltning er kunnskapsbasert, men rådyret er det hjortedyret vi har minst kunnskap om. Derfor trenger vi bedre og sikrere data, sier Langen.
Videre utdyper hun:
– Når jegeren rapporterer felte rådyr i Hjorteviltregisteret eller i appen, kan man fylle ut tilleggsopplysninger om det felte dyret og jakten. Denne informasjonen kan vi bruke til å se på fellingsstatistikk, bestandsutvikling og utvikling i kondisjonsmål for å nevne noe. I tillegg får vi standardisert dataen som kommer inn.
LES OGSÅ: Gode råd for å lykkes med bukkejakta
Enkelt og greit
For de som ikke har gjort dette før, hva er stegene i rapporteringen?
– Jegere kan enten rapportere direkte på nett i Hjorteviltregisteret eller i appen. Jegeren logger inn med fødselsnummer og jegernummer i appen, som er brukervennlig og lett å forstå, forteller Langen.
Hun kommer også med et tips om å lese brukerveiledningen og å legge inn hvilke vald man jakter i på forhånd slik at det kommer opp i “mine favorittområder”. Da er rapporteringen svært kjapp å gjennomføre. I appen får du god oversikt over egne fellinger og innlagt tilleggsinformasjon.
Skal jegere rapportere inn kontinuerlig når de har felt rådyr?
– Det er ikke et krav å rapportere kontinuerlig, men det er ofte enklere å rapportere med en gang for å huske detaljene rundt antall tagger, slaktevekt, skuddsted og så videre. Det beste er om rapporteringen blir en naturlig del av jakten, forklarer hun.
Hun avslutter med at de er klar over at det er forskjellige rapporteringsrutiner rundt om i valdene i Norge, og sier at rapportering på papirskjema til valdansvarlig eller kommunen fortsatt kan brukes dersom digital rapportering ikke er mulig.