Lokalt næringsliv støtter droneprosjekt for å redde rådyrkalver

Hittil i år har ildsjeler i Indre Østfold kommune reddet 75 rådyrkalver fra slåmaskinen. Nå støtter næringslivet oppunder prosjektet.

Sist oppdatert: 30. juni 2021 kl 06.00
Rådyr, rådyrkalv, slått, dyrevelferd, drone med varmesøkende kamera
Livredder: Raymon Bråten i Trøgstad JFF bærer ut en rådyrkalv etter at den har blitt funnet av en drone utstyrt med varmesøkende kamera. Foto: Privat
Lesetid: 2 minutter

Engasjerte medlemmer i de lokale jegerforeningen Trøgstad JFF og Båstad JFF har lenge samarbeidet på dugnadsbasis for å redde flest mulig rådyrkalver fra førsteslåtten. 

Nå har lokalt næringsliv støttet oppunder prosjektet med å bruke droner med varmesøkende kamera for å fly over jordene. 90.000 kroner har blitt samlet inn. 

– Pengene skal gå til innkjøp av ny drone og kursing og utdanning av dronepiloter, sier Asbjørn Ness i Trøgstad JFF. Han er ansvarlig for å koordinere troppene når slåtten starter. 

– Vi er helt avhengige av at dronepiloter blir utdannet og sertifisert. Dette arbeidet må gjøres etter forskriftene, sier Ness. 

Det blir tidlige morgener for alle involverte. Arbeidet med å flytte rådyrkalver ut av jordene før slåtten har pågått intenst i hele juni, avhengig av været. 

Les også: God effekt av å bruke drone med termisk kamera for å redde rådyrkalvene

– Når bonden vil slå på morgenkvisten, er vi gjerne på plass klokka 04.00 for å fly over jordet og bære ut eventuelle rådyrkalver. Det er viktig å vise at vi jegere er opptatt av dyrevelferd, sier Ness. 

Han ønsker også å rette en spesiell takk til droneførerne Roy Terje Halden, som sammen med viltforvalter Pål Sindre Svae i Indre Østfold kommune og tidligere ledere i Trøgstad JFF Bjørn Einar Lier har tatt jobben med å fly droner.

Et godt prosjekt

Vom og Hundemat er ett av de lokale selskapene som har støttet rådyrprosjektet med penger. 

– Dette er et viktig og godt prosjekt. Det er riktig av jegere å gjøre en innsats for rådyra, og det er bra for bonden som ellers risikerer å få ødelagt foret, sier daglig leder Magne Østby.

JEGER har tidligere skrevet om en prototype som utvikles av tre norske selskaper for å redde enda flere rådyrkalver fra slåtten. Nylig ble en første test gjennomført, med vellykket resultat.

Publisert 30. juni 2021 kl 06.00
Sist oppdatert 30. juni 2021 kl 06.00

Relaterte artikler

Jeger utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Atle Rønning
Annonser: Kjetil Sagen