– Jo mer jeg jakter, desto mer har jeg lyst til å fortsette
Skogen ligger stille, den eneste lyden å høre er en drever som støter på en rådyrfot. Tålmodig venter Birgitte Fjalestad på at opptaket skal komme og jakten er i gang. For henne er dette en perfekt start på dagen.
DREVER: Oppvokst med hund ble det også egen hund på Birgitte. En drever med navnet Ellie på snart 2 år.
Lesetid: 9 minutter
Birgitte Fjalestad fra Tvedestrand i Agder er oppvokst på landet i en familie som driver med jakt. Så lenge hun kan huske, har hennes far hatt henne med på elg- og rådyrjakt i Nissedal, og det var på mange måter her jaktinteressen fikk grobunn.
Hun husker godt at hennes pappa og bror ofte så på jaktfilmer og leste mye i jaktmagasiner gjennom årene. Det var jakta som var i fokus veldig ofte.
– Det smittet jo litt over til meg også, når de var så ivrige og entusiastiske rundt dette med jakta. Det var liksom ikke bare turene. Det var så mye mer, og det er vel det som gjør at det kan kalles lidenskap, innleder hun.
Når 28-åringen ikke er på jakt- eller fisketur, er hun gjerne å finne på arbeid. Hun jobber som nattevakt i bolig for psykisk utviklingshemmede.
Hverdagen består av turnusjobbing, tur med hund, trening og tid med familie og venner. Hun er heller ikke fremmed for matlaging, spesielt om råvarene er høstet selv.
Hvorfor har jakta blitt en viktig del av livet ditt?
– Det er et kjærkomment avbrekk fra hverdagen. Med turnusjobb har jeg friperioder der jeg kan jakte og være mye ute i skogen. Når jeg også er så heldig å dele interessen med min samboer, gir det oss mange fine stunder og opplevelser sammen. Jo mer jeg er ute, desto mer lyst har jeg til å fortsette, forteller hun.
Hun trekker også frem den følelsen av å komme hjem etter en lang dag på jakt. Det er en godfølelse som mange jegere kan kjenne seg igjen i. En større tilfredshet skal man lete lenge etter. Birgitte er i allefall ikke i tvil;
– Det er noe av det beste som finnes! Kjenne seg trøtt, lukte bål og ha en sliten hund rundt seg som har gjort det den elsker hele dagen.
Oppvokst med jakt og jakthunder
Husker du ett av dine første jaktminner?
– Et av de første minnene jeg husker er fra elgjakt i Nissedal med pappa og jaktlaget.
Det kom en voksen elgku på posten vår, og jeg skjønte ikke hvorfor pappa holdt skuddet.
Jeg hvisket «skyt skyt», men med forklaring av pappa fikk jeg forståelse for kvotejakt og
kunnskap om dyrene. Denne elgkua var ikke på vår kvote.
Med en oppvekst preget av jakt og jakthunder lå det kanskje litt i kortene; hun tok med seg dette inn i sitt voksne liv, og det ble også egen hund etterhvert. I dag har hun en snart 2 år gammel drever.
Har du alltid jaktet med hund?
– Jeg er oppvokst med jakthunder, og har alltid hatt lyst til å ha min egen jakthund. Så lenge jeg har vært selvstendig på jakt har jeg stort sett alltid brukt hund på de jaktformene der det er hensiktsmessig.
Spør du Birgitte, er det mange fordeler med jakthund.
– Du har alltid en som er gira på jakt og tur, og ikke minst en fordel med tanke på å finne dyr og bli bedre kjent i jaktterrenget, legger hun til.
Hvordan endte du opp med drever?
– Drever er en rase som kan brukes til mye, og som er kjent for å være familievennlig og utholdende, som passer oss godt. Vi bruker Ellie på rådyr og hare, men ønsker også at hun skal jage hjort. Til nå har vi felt ni rådyr for henne, forklarer hun.
Når hun skal trekke fram en favorittjaktform, er det ikke overraskende at det involverer en firbeint kompanjong.
– Det må bli rådyrjakt med drivende hund. Å se egen hund lete etter spor og følge
sporene er veldig spennende.
– Om du følger godt med når jakthunden din er i aksjon, er det mye informasjon å hente ut. Man blir rett og slett bedre kjent i terrenget man jakter i, og får innblikk i hvordan dyrene ferdes i skogen.
Slik er Birgittes jaktår
Starter året med harejakt i januar og februar.
Tidlig vår går det med noe tid til beverjakt.
Senvåren og sommeren går tiden til jakt i form av sjøørretfiske, laksefiske og ferskvannsfiske.
I august, september og oktober er det hektisk med mye jakt på rådyr, elg og hjort. Dette pågår frem til desember. Det hender hun også jakter småvilt som fugl, rev og and også.
Fersk jeger og bukkefall
På spørsmål om å trekke frem noen gode opplevelser fra jakta, er det spesielt én hendelse hun husker godt.
– Jeg glemmer aldri den dagen jeg felte mitt første rådyr for Ellie. En god los og bra fotarbeid av unghunden.
Og det er ikke bare det første rådyret som sitter godt i minneboka. Hun husker også godt sitt aller første felte vilt.
– Jeg hadde akkurat tatt jegerprøven og var så stolt av å ha felt mitt første dyr. En flott rådyrbukk. Skikkelig mestringsfølelse og det gav meg virkelig mersmak.
Det var hennes tredje gang på bukkejakt med rifle på post. Hun hadde med seg sin samboer og var helt fersk som jeger. Aldri skutt noe før. Vi er tilbake til august i 2017- to måneder etter at hun hadde tatt jegerprøven.
– Vi snek oss opp i lia bak onkels hus i bygda jeg kommer ifra. Så satt vi og ventet spent på om det kom en rådyrbukk. Jeg hadde med meg lokkefløyte og brukte den tre-fire ganger.
Plutselig hørte vi det raslet i krattene foran oss, og der sto det en firetagger rådyrbukk.
Hun forteller videre at hun hadde rifla på skytestokken og trakk av da hun følte seg trygg på et godt skudd. Etter skuddet forsvant rådyret i tett vegetasjon.
– Heldigvis fant vi det raskt, og det hadde bare løpt 15-20 meter. Skuddet satt der det skulle, som gav meg selvtillit og mestringsfølelse. Veldig lærerikt å få være med på slakt etterpå. Hele dagen var det sol og nydelig august vær, og vinden var perfekt.
Erfaringer fra jakta
Kan du beskrive hva du mener er viktig for å lykkes med noen av de jaktformene du holder på med?
– For å lykkes med rådyrjakt bør man være tålmodig og beherske det å sitte stille på post. Rådyr er svært oppmerksomme og hører godt.
Hun legger til at å jakte med en drivende hund med hundepeiler ofte kan være et effektivt hjelpemiddel. Selv bruker hun Alpha 50 og Wehunt.
– Da har jeg kontroll på hvor hunden er til enhver tid, og hvor de andre jegerne befinner seg.
Når det kommer til harejakt, mener hun at det er en familievennlig jakt der man kan sitte rundt bålet, hvor man ikke trenger like streng lyddisiplin.
– Her lar jeg hunden gjøre jobben med å finne spor. Haren er lur og prøver å lure hunden vekk fra sporet, med at den hopper et stykke tilbake i samme spor før den går en ny runde.
Hagle på harejakt er noe eget etter Birgittes mening, gjerne i kompanjong med hennes arvede Baikal sideligger, arvet fra hennes far.
– Til reinsdyrjakt trenger man en god kikkert, rifle og tålmodighet. Man må regne med å gå litt for å komme høyt og inn i terrenget, og ikke være redd for tunge bør, forklarer hun.
Reinsdyr er var på lukt, så hun er selv varsom på hvilken vei vinden blåser. Erfaringen hennes er at dersom det er veldig varmt, beveger dyrene lite på seg og står mye stille i skogen og er dermed vanskelig å oppdage.
– Jaktradio for å informere andre jegere at du er i nærheten er et viktig hjelpemiddel uansett jakt som utføres, legger hun til.
Frieri tatt på sparket
Både Birgitte og hennes samboer, Pål Øyvind Brattekleiv deler de samme interessene, og sammen driver de blant annet mye med jakt, fiske, og generelt det gode friluftslivet med alt som hører til. Og det er i det hele tatt mange turer og opplevelser hun sitter igjen med, allerede som 28-åring.
– Jaktturer i Nissedal og Fyresdal med gode venner, flott natur og gode samtaler. Opplevelser du deler med andre er det noe eget med. Jeg ble også fridd til under en reinsdyrjakt langt inne på heia med en ring lagd av lyng, forteller hun.
Kan du fortelle litt mer om den dagen din samboer gikk ned på kne i fjellheimen?
– Ja, vi satt og hadde pause langs en fin dal. Vi satt og pratet sammen og spiste lunsj. Han satt og fiklet med en lyngkvist, og gjorde den om til en ring.
Sekundene etterpå kom spørsmålet om hun ville tilbringe resten av livet sammen med han. Og omstendighetene kunne vel strengt tatt ikke vært bedre.
– Jeg sa selvfølgelig ja! Etter ti år som kjærester. Han har i ettertid innrømmet at det ble tatt litt på sparket, men vi reiste sammen til gullsmeden et par uker etterpå, og kjøpte forlovelsesring sammen. Helt perfekt! Vi gifter oss nå i mai, forteller hun.
Da han testet leirdueskyting på et utdrikkingslag, skjønte Jostein Væge at han måtte komme i gang med rypejakt. Nå har 37-åringen skaffet seg hund og laget videoserien «Fra valp til jakthund».
Drømmen om brølebukken
Har du noen jaktdrømmer som du ønsker å realisere?
– Jeg drømmer om å skyte hjort, for det har jeg aldri gjort før. Brølebukken, og terrenget hjorten oppholder seg i, virker forlokkende. Spesielt når terrenget også er preget av bratte bakker og fjell ser jeg for meg at det kan være en rå opplevelse.
Hun trekker også fram det å jakte andre steder i landet og oppdage ny natur og lære nye jakttradisjoner.
Dette har Birgitte i jaktsekken
Kaffe, niste, vann, førstehjelpsutstyr, kniv, tau, engangshansker, liten øks, sag, lighter, tennbriketter, sitteunderlag, fjellduk, kikkert og skytestokk.
– Jeg bruker skytestokk på posteringsjakt der det er mulig for å få gode stabile skudd. Fjellduken har reddet meg mange ganger på kalde dager. Jeg liker også å ha tennbriketter/tyri og fyrstikker tilgjengelig på jakt. Bål er praktisk på kalde dager, men også koselig å samle jaktlaget rundt, forklarer jegeren.
Avslutningsvis, hvor er det fineste stedet du har jaktet?
– Det må være reinsdyrjakt i Nissedal og Fyresdal kommune. Jeg jakter i Våmur-Roan villreinområde, for de som er kjent i området. Det noe eget å komme seg opp på fjellet og gå i timevis å speide etter dyr i kikkerten.
Har du noe du vil legge til?
– Det å ha lyst til å begynne med jakt eller være ny på jakt er spennende. Spør noen om å bli med på jakt etter endt jegerprøvekurs, og godkjent skyteprøve. Ta kontakt med ditt lokale NJFF-lag. De arrangerer nybegynnerkurs, slaktekurs, jentejakt og liknende. Les om andre jegere, tips og triks, det er alltid noe å lære av andre, avslutter hun.
Ottar Wigelius første jaktopplevelse var som levende åte etter ørna som toåring. Siden den gang har 70-åringen levd et liv i ett med naturen, preget av jakt, fiske og sanking.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Billigst
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.