I kornåkeren lurer døden

Jeg blåser noen forsiktige kontaktlyder. Lytter. Blåser igjen og lytter. Der! På andre siden av åkeren hører jeg et rådyr som svarer. Nå er det bare å håpe på at dyret er en bukk.

Sist oppdatert: 18. april 2023 kl 10.00
Lesetid: 3 minutter

Jeg speider med kikkerten. Det er lite å se. Kornet er høyt, og det kan bli utfordrende å få en god skuddsjanse på en råbukk. Det har gått fire dager siden bukkejakten startet, men på grunn av en ferietur er dette min første jaktdag. Jeg blåser noen kontaktlyder til. Ingen svar. Lot bukken seg ikke lure? 

GEVIR I ÅKEREN!

Jeg sitter med god utsikt over åkeren. Vinden er gunstig, og høyden gjør at jeg er ganske trygg på å ikke bli avslørt selv om vinden skulle snu. Med mindre bukken går inn i skogen og kommer bak ryggen på meg. Det har jeg opplevd noen ganger før. Men det skjer ikke i dag. Plutselig får jeg øye på en bevegelse i åkeren. Jeg løfter kikkerten forsiktig, og ser rett inn i ansiktet på et rådyr. Med gevir. Bukken kommer snikende mot meg. Om den har gått over hele åkeren, så har jeg ikke klart å se den før den er 150 meter fra meg. Rådyr har det med å dukke opp fra ingensteds. Jeg trekker forsiktig ut beina på to-foten. Steinerts lette to-fot i plast er praktisk talt lydløs. Bukken kommer nærmere. Jeg måler avstanden. Sjekker siktet. Legger meg ned og følger bukken i trådkorset.

LOKK: Denne fløyta laget av rådyrgevir lokket frem bukken.
LOKK: Denne fløyta laget av rådyrgevir lokket frem bukken.

FØLGER VAKTSOMT MED

Bukken begynner å bevege seg oppover åkeren. Nå beiter den også litt, men den følger vaktsomt med. Den aner at det er andre dyr i nærheten, og jeg håper den tror det er en rågeit. Så står den med bredsiden til og jeg får det siktebildet jeg ønsker. Jeg klemmer av skuddet og bukken blir borte. Jeg speider etter bevegelse, men ser ingenting. Falt den i smellet? Jeg lader om rifla og beveger meg mot skuddstedet. Men var det vanskelig å se bukken i kornåkeren, så er det ikke mindre vanskelig å finne et skutt dyr som ligger nede. I det jeg er halvveis spretter et rådyr opp av åkeren. Ble det bom likevel. Jeg er raskt oppe med håndkikkerten. Jeg puster lettet ut. Dyret har ikke gevir. Det var en geit.

BUKKEFALL: Bukken lot seg lokke over kornåkeren.
BUKKEFALL: Bukken lot seg lokke over kornåkeren.

GODT SKJULT

Å finne et skutt rådyr kan være vanskelig nok, med mindre du skyter et dyr på snødekket mark. Selv i skogen hvor du ser dyret faller kan det bli leting. I en kornåker er det vanskelig, og som jeger ønsker jeg ikke å tråkke for mye i åkeren. Det er jo ingen hygggelig ting å gjøre mot bonden som har vært så hyggelig å la meg jakte både i åker og skog. Så finner jeg tråkk i åkeren. Følger først et tråkk, men skjønner at jeg beveger meg bort fra skuddstedet. Jeg måler avstanden til posten med laseren. Jeg må tilbake. Jeg finner et nytt tråkk, og nå føler at jeg er i det sporet bukken gikk. Flere steder er det liggeplasser. Det er tydelig hva rådyrene lever på om høsten. Så ser jeg en åpning blant kornaksene, og der ligger bukken. Kula traff litt høyt og slo av ryggraden. Dyret falt i smellet og jeg er godt fornøyd. Geviret er kraftig og fint, men med spor av skade øverst på den ene stangen. Uansett skal det monteres på plate. Månen kommer opp bak meg. Det er en nydelig kveld etter en solfylt dag. Jeg er glad, selv om det nesten føles som at jakten lyktes litt for godt. For den var over på under en time!

SKYTING I ÅKER: Det blir spor i åkeren når bukken trekkes hel ut. Husk derfor å spørre bonden om det er greit å skyte i åkeren. Utvommingen må ikke gjøres i åkeren.
SKYTING I ÅKER: Det blir spor i åkeren når bukken trekkes hel ut. Husk derfor å spørre bonden om det er greit å skyte i åkeren. Utvommingen må ikke gjøres i åkeren.

Slik lykkes du med bukkejakten

  1. Bruk siste del av juli til å spore og speide med kikkert. Se etter feiemerker, som er merker på små trær etter at bukken har skrapet vekk bark med geviret. 

  2. Start tidlig! Lokkejakten er mest effektiv de første tre ukene i jakta. Da er bukken full av hormoner og hissig på å forsvare reviret. 

  3. Sørg for at du har trent på lokkingen. Det finnes mange gode apper og jaktfilmer som både viser deg riktig lyd og hvordan du skal få den til. 

  4. Beveg deg stille og sakte når du lister deg inn på post. 

  5. Finn en god post, helst litt høyt slik at vinden ikke avslører deg. Pass på at du har vinden mot deg, slik at bukken ikke får været av deg. 

  6. Husk å lytte! Noen ganger svarer bukken. Andre ganger hører du et lite kvistknekk når den kommer. 

  7. Velg et kikkertsikte med god lysstyrke, slik at du kan skyte bukk som kommer i skumringen. 

  8. Vær sikker på at dyret er en bukk før du skyter. Du må se tydelige gevir og ører på samme hode. Bukken er neppe langt unna om en geit er det første dyret du får se.

  9. Skyt sikre skudd. Bruk gjerne anlegg når du kan. En liten to-fot er gull verdt. 

  10. Ta vare på geviret. Om du ikke ønsker det preparert av en proff, så finner du oppskrift på nettet om hvordan du selv renser, bleker og monterer trofeet. 

 
TOFOT: Bruk gjerne anlegg når du kan. En liten to-fot er gull verdt.
TOFOT: Bruk gjerne anlegg når du kan. En liten to-fot er gull verdt.

Denne saken fra JEGER-arkivet ble først publisert i februar 2017.

Publisert 1. februar 2017 kl 12.00
Sist oppdatert 18. april 2023 kl 10.00
 

Relaterte artikler

 

Jeger utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Atle Rønning
Annonser: Kjetil Sagen