MARKERER REVIR: Rådyrbukken gnir hode mot bjørkestammen og avsetter lukt. Dette er hans revir!
Lesetid: 6 minutter
Det var tidlig på sommeren jeg så den første gang. Avstanden var tre hundre meter, kunne se det var en fin rådyrbukk, men strevde lenge for å finn ut om det var en fem- eller sekstagger. Omsider kom hode og gevir i riktig vinkel, og det ble slått fast at det var en sekstagger.
Men framtaggen på venstre side var liten. Greit å ha kjennetegn om det dukker opp andre bukker i løpet av sommeren. Det er i alle fall en god oppmuntring at det er en bukk her etter et veldig dårlig rådyrår siste året. Da hadde det vert mange gaupeobservasjoner i distriktet, og når rådyrjakta begynte 10. august jaktet jeg morgen og kveld hver dag i begynnelsen uten å få øye på et eneste rådyr. Det har jeg aldri opplevd før.
RÅDYRDANS
Utover sommeren ser jeg bukken av og til. Ei geit med kalv viser seg også i skogkanten. Trivelig at rådyra er her igjen. Det blir noen «rådyrjakter» med kamera i sommermånedene.
En kveld i slutten av juli ser jeg bukken sammen med ei geit. Og det er lett å se på dyras opptreden at geita er brunstig og bukken er ivrig!
Kommer meg i posisjon og ser rådyras parringsdans i sommerkvelden. Alltid en god følelse å komme innpå dyr uten å bli oppdaget, uten å forstyrre dyra. Bare sitte der å nyte rådyrparets dans i heksering.
Nå er det en ting jeg reagerer på, geita er større enn bukken. Og jeg som trodde dette var en stor sekstagger! Ja, det er en fin sekstagger, men den er ikke stor i kroppen. Uansett stor eller liten, rådyra gir opplevelser i hverdagen gjennom hele året, de gir spenning under jakta og god mat etter jakta. Rådyrbukkene jeg skyter i august bruker å veie mellom 16 og 20 kilo. Denne er nok ikke av de største. Dersom denne bukken ikke ender sine dager i gaupekjeften før jakta starter, blir det farlig å være bukk etter jaktstart.
Det er alltid er spørsmål hva som er riktig når det er få rådyr. Er det lurt å spare dyra og håpe at det blir flere? Eller er det bare å skyte før gaupa tar de? De fleste jegere er nok enige om at det er bedre å jakte rådyra enn å spare til gaupemat.
«Dersom denne bukken ikke ender sine dager i gaupekjeften før jakta starter, blir det farlig å være bukk etter jaktstart.»
MØRK AUGUSTMORGEN
Regn, vått og grått. Det lysner uendelig sakte. Regnet siler ned. Erfaring tilsier at rådyra ikke har lyst til å komme fram og beite på åpen mark i slikt vær. Slik er det også i dag. Etter en times tid på post letter det. Da kommer et brunt dyr i skogkanten. Rådyr! Ei geit, og så kommer kalven tilsyne. De beiter mellom buskene, blir borte og kommer fram igjen flere ganger. Nok en time går. Plutselig et dyr i bevegelse på langt hold. Opp med kikkerten. Bukken! Ser hode, gevir og litt av ryggen. Avstanden er minst to hundre og femti meter!
Det blir bare et glimt på alt for langt hold. Men jeg oppdaget den og vet nå at den er her. Kanskje den kommer på skuddhold i kveld? Eller kanskje i morgen tidlig? Det gjelder å være på post.
Det blir en kveld på rådyrpost uten bukk. Men geita og kalven er her også denne gang. Og så en ny morgen med dyr foran posten, denne gang kommer noen hjorter, men ingen rådyr. Så blir det noen dager jeg ikke har anledning til å jakte.
BUKKEFALL
Det har blitt 15. august. I kveld må jeg ut å se etter sekstaggeren. Men denne dagen kommer naboen og begynner med andreslåtten. Traktoren brummer runde for runde og legger ned gresset. Det er ikke mye igjen av slåtten når jeg ut på kvelden tar rifla og går på post. Om gresset er slått kan bukken likevel vise seg i skogkanten, eller den kan finne på å krysse over. Og så hender det ofte at reven kommer for å lete etter mus på nyslått eng. Så i kveld kan det bli både reve- og bukkejakt. Her er det bare å være optimist selv om den store traktoren brummer foran posten. Men så er slåttekaren ferdig og kjører hjem. Det blir stille ved posten. Jeg venter ikke lenge, plutselig skjer det. En rådyrbukk hopper ut på den nyslåtte enga og kommer i elegante byks på kort hold rett foran posten! Jeg plystrer, bukken tverrstanser. Sikte er der det skal være. Bukken stuper i smellen og er død. Så fort og så enkelt. Reiser meg og går fram. Hva? Bukken har bare en gevirstang. Den har allerede felt høyre gevirstang. I jaktsituasjonen skjedde det så fort at jeg ikke registrerte at det var en ”enhjørning”. Men venstre gevirstang som fortsatt sitter på hode bekrefter at dette er ”min” bukk som har vært her i sommer.Denne gang ble det ikke en fin sekstagger, men en ”enhjørning”. Det hender noen ganger at rådyrbukker feller geviret i august. Slaktet veier 16 kilo.
NY SEKSTAGGER
Der er 2. september, andre morgenen i hjortejakta. Går ut og setter meg på post når det lysner. Det kommer hjort trekkende forbi posten på kort hold, men det er ikke dyr som passer med min kvote. Dyra får passere og går rolig videre. Tida går og jeg begynner å tenke på å gå hjem og forberede en ny arbeidsdag. Da er det en bevegelse i skogkanten. Rådyr. Løfter rifla i stilling og ser dyret i kikkertsikte. En fin rådyrbukk! En fin og symmetrisk sekstagger!
Kommer ut av skogen og mot min post. En ny bukk som jeg ikke har sett i sommer. Jeg bruker å skyte en rådyrbukk hvert år og nøyer meg med det. Men her får jeg en ny bukk, en fin sekstagger servert rett foran posten!
Jeg kan like godt skyte som å spare den til gaupemat. Sikte legges høyt på bogen og bukken stuper. Så ble det både ”enhjørning” og sekstagger dette året. Sekstaggeren er et ungt dyr og veier bare 15 kilo.
Rådyr (capreolus capreolus)
Dukket for første gang opp i Østfold for hundre år siden. I dag finnes rådyr over hele landet, selv om den sjelden er å se nord for Saltfjellet. De største tetthetene av rådyr finnes langs kysten fra svenskegrensa i øst og fram til og med Vest-Agder, samt i Møre og Romsdal og Trøndelagsfylkene.
Voksne hanndyr kalles råbukk eller bukk; dyr under ett år kalles kje eller killinger. Ettårige geiter kalles smaldyr, selv om mange bruker betegnelsen unggeit eller ungdyr.
Skulderhøyde for et voksent dyr er 70-75 cm; mens kalven er knappe 10 cm. lavere. De fleste rådyr ligger på rundt en meter fra nese til halerot.
Voksne har en slaktevekt på 13-20 kg; åringer etpar kg. mindre.
Bukkene starter å hevde et revir så snart snøen har forsvunnet. Reviret forsvares normalt til brunsten er over i august.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.