Tre dyr kommer rundt den lille fjelltoppen. Dyrenes fluktrute er kjent for oss jegere, og jeg sitter klar med rifla. Jeg legger meg ned og finner det minste dyret i kikkertsiktet, for dette er en rådyrgeit med to kje.
LYKKELIG JEGER: To rådyrkje skutt med kort mellomrom ga dagens dobbel!
Lesetid: 5 minutter
De tre dyrene minner nesten om en reinsflokk i høyfjellet. Men dette er fjellandskap i lavlandet. Vi er under 100 meter over havflaten. Terrenget er fjell, myr og mindre skogsområder. For litt siden smalt det fra rifla til min jaktkamerat Bjørn. Han har skutt ett dyr. Det er ikke lov å bruke hund under jakt på øya, så det må vi tobeinte selv være. Men det er godt med dyr på den lille øya på Trøndelagskysten. For her er det ikke rev, og havørna konsentrerer seg mest om fisk og andre fugler.
DAGENS DOBBEL!
Jeg plystrer og dyrene stopper. Rådyrkalven går rett i bakken når jeg klemmer inn avtrekkeren. Jeg ser i kikkertsiktet at dyret blir liggende. De to gjenværende dyrene oppfatter ikke hvor faren befinner seg. Jeg ligger med anlegg på en liten tue. Dyrene løper rett mot meg. I et øyeblikk stopper de. Jeg sikter på det bakerste dyret og skyter. Kalven går i bakken.
Jeg lader om, men nå har geita skjønt hvor jeg er og løper vekk fra meg. Jeg er fornøyd med de to dyrene jeg har fått. Når jeg ser på det siste dyret ser det ut som det fortsatt puster. Jeg skyter et skudd like bak øret på dyret for å være sikker på at det ikke lider. Jeg går frem til dyrene. Begge er døde. Dagens dobbel er i boks. Nå kommer også regnbuen, siden det både er regn og solskinn samtidig.
TAKTIKK UTEN HUND
Senhøstes rådyrjakt uten hund er krevende. Bukkene er ikke brunstige, og i Trøndelag har de allerede felt gevirene. Å lokke med buttolo eller andre fløyter hjelper ikke for å få dyrene på skuddhold. Som jeger må du derfor gjøre deg godt kjent i terrenget, og finne ut hvor dyrene går når de skal til og fra beite.
Finn ut hvilke åkre som er grønnest og dermed aktuell som beite. Du finner fort ut at dyrene foretrekker noen åkre fremfor andre. Før det blir lyst setter du deg ut og venter på dagslyset. Har du lov til å skyte på åker er det fornuftig å sitte i åkerkanten. Om det ikke står dyr på åkeren, så kan det komme dyr på trekk.
Alternativet er å sette seg på en god post i skogen hvor rådyrene trekker. Her er det fornuftig å sitte høyt i terrenget og slik at vinden ikke blåser fra deg til dyrene.
SMYGJAKT
Når du er blitt godt kjent i terrenget vet du hvor dyrene står på dagtid. Stedene de velger seg ut som dagleie varierer med vær og vind. Min erfaring er at rådyrene er glade i å ligge i sola, og da helst i en liten skråning med mulighet for flukt i flere retninger.
Skal du smyge på rådyr i dagleie er du avhengig av lydløse klær og stor tålmodighet mens du beveger seg. Enkelte dager er det håpløst. For eksempel når det har vært frost om natta og hvert skritt knaser som om du går på flatbrød. Da er det som regel best å drive postjakt. Men når bakken er myk kan du smyge. Gå alltid mot vinden, og ha en formening om hvor dyrene er. Finn høyder og speid mye med håndkikkerten.
Når du finner dyr lager du en plan for hvor du skal gå for å få skutt. Lykkes du på smyg må du regne med å bli liggende å vente en stund til dyrene reiser seg slik at du får skutt. Jeg har lært at det aldri er lurt å lage lyd for å skremme dem på beina. Da forsvinner de som oftest litt for raskt.
Sjansen får du når et dyr reiser seg. Noen gang reiser de seg for å legge seg igjen etter noen minutter. Derfor er det viktig at du er skuddklar og kan ta sjansen når den oppstår.
GODT SKJULT
Hund er bare lov til ettersøk, og alle som jakter på øya undertegner på en ettersøksavtale med en lokal godkjent ettersøksjeger. Selv har jeg jaktet på øya i 16 år, og verken jeg eller de som jeg har jaktet sammen med har hatt behov for hund til ettersøk. Dette er en track record vi ønsker å holde i mange år fremover.
Likevel har det vært nære på noen ganger. Det kan være vanskelig å finne et rådyr som løper et par meter og kommer seg ut av syne et par minutter. Selv i myr er et rådyr som ligger på bakken vanskelig å finne. For kamuflasjen er bortimot perfekt. Derfor er det viktig å finne skuddplassen og se etter blodspor.
Ved gode treff finner vi blod med jevne mellomrom, og dyret ligger som regel aldri mer enn 30 meter fra skuddplassen.
Rifla jeg bruker på denne og annen rådyrjakt er en Sauer 202 med tommelhullstokk og justerbar kolbekam. Kaliber er .308 W. Siktet en Zeiss V8 2,8 – 20 x 56. Men jeg har tidligere skutt rådyr med .222 R, .223 R, .243 W, 6,5 x 55 og .30-06. Alle gir god virkning med gode kuler. Dyrene har en tendens til å gå litt lengre ved treff fra de to minste kaliberne, men kjøttødeleggelsene blir mindre.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.