– Vi er lei av at media framstiller jegere så dårlig!

13-åringene Alma, Kristina og Helene er lei av alt det negative fokuset på jegere i media. På eget initiativ har de skrevet et innlegg om dette.

Sist oppdatert: 21. oktober 2021 kl 16.55
barn foran elgfall på elgjakt jakttradisjoner
Ungene på jaktlaget samles rundt høstens første elgfall. Fra venstre Alma Bråstad Lien, Kristina Solberg, Andrea Solberg, Emil Bråstad Lien og Helene Hovde. (Alle foto: Hans-Roger)
Lesetid: 5 minutter

Alma Bråstad Lien (13), Helene Hovde (14) og Kristina Solberg (13) er med foreldrene sine på elglaget som jakter på Søre Strand, et terreng på vestsida av Gudbrandsdalslågen i Ringebu. Jaktlaget består av fem karer og ei dame, og de tre unge damene tar gjerne et tak både under slakting og flåing.

Derfor er de også opprørt over framstillinga som de opplever at jakt og jegere ofte får i vanlige medier. De har derfor sendt dette innlegget til JEGER:

– Jegerne er ikke dumme

Nå i det siste har det stått mye negativt om jegere i media. Det er helt klart synd at uheldige hendelser skjer, men det vil ikke si at det å være jeger er dumt. Vi vil fortelle om hvordan vi opplever jakta.

Mye spennende skjer i løpet av en jaktdag. Gleden over å komme seg ut i skogen er stor. Likevel er det ingenting som topper stemningen rundt bålet i pausen: Der bys det på svidde brødskiver, sterk kaffe, varm kakao, god prat og mange smil. Noen er mer fancy enn andre når det gjelder lunsj, og stiller med ostepølser med bacon.

Hva skjer i løpet av en dag?

Jakt handler mye om tidlige morgener, venting og trim.

Å komme seg opp tidlig om morgenen, er kanskje ikke alltid det letteste. Men alt er verdt slitet når vi står i skogen og får se solen stige opp bak fjellene.

Vi møtes i skumringen for å diskutere hva vi skal gjøre, og hvem som gjør hva. Noen skal gå med hund, andre skal sitte på post.

Videre i løpet av dagen blir det kanskje los, og noen opplever å få skyte et dyr – men hele dagen kan også gå uten at det blir fangst. Eller – fangst blir det, om ikke elg: Alle de gode minnene vi samler i løpet av en dag, er kanskje den beste fangsten.

Unge jenter som flår elg
Elgen flåes og yngre garde slippes til med kniven. Fra venstre Alma Bråstad Lien, Helene Hovde og Kristina Solberg.
 

God mat og gode skrøner

Blir det skutt dyr, må vi få fraktet det ut av skogen. Tommy har ansvaret for å frakte dyr ut av skogen. Med hans superbil er det ingen sak.

Når dyret har kommet til låven, må det flåes. Vi ungene er ivrige etter å være med på dette, og vi får lov til å prøve oss.

Uten mat og drikke, duger jegeren ikke. Så etter en lang dag ute, avslutter vi med en trivelig jaktmiddag. Da samles alle jegerne på en av hyttene og spiser et godt måltid.

Under maten blir det fortalt jakthistorier og skrøner. For eksempel om den gangen en av ungene sovnet på post og elgoksen gikk forbi. Sånne hendelser blir det gode samtaler av.

Stor aldersforskjell

Det er stor aldersforskjell på laget. Den yngste som deltar i høst er 3 år og den eldste blir snart 80 år.

Det er Lauritz, og han har mest erfaring av alle. Han har jakta i nesten 50 år! Han startet med harejakt og fortsatte med elgjakt.

Det Lauritz liker best med jakta, er losen. Lauritz steller godt med hundene på laget, og deler gjerne matpakka si med gråhundene.

Selv om det er stor aldersforskjell i laget, har vi det mye moro sammen. Vi ungene lærer mye av å få være med, og det er sjelden at vi har det kjedelig. Er det stille stunder mens vi venter i skogen, finner vi ungene alltid på noe morsomt!

Unge jenter studerer elglunger og innmat
Alma Bråstad Lien og Birgitte Hovde studerer elgens lunger, lever og hjerte.

Hva er best med å jakte?

Vi har spurt alle på jaktlaget om hva de synes er det beste med å være jeger. Det er tre punkter som går igjen hos alle sammen: Det å komme seg ut i naturen, spenningen vi opplever, og det sosiale.

Jakt er altså mye mer enn det å skyte dyr. Sammen gjenopplever jaktlaget gjerne gode historier:

«Elgkua kom i en rasende fart! Jeg måtte kaste meg til siden for å ikke bli løpt ned», forteller en av jegerne. En annen forteller om spenningen ved å lokke inn storoksen. Andre synes det er fascinerende å stille inn på losen og oppleve samarbeidet med bikkja i de avgjørende sekundene.

Historiene er mange. Kronhjorten som lurte oss, patroner som klikka, beskjeder over jaktradioen som ikke nådde fram til den rette personen. Det blir gjerne litt vennskapelig erting ut av disse historiene.

Våre historier

Vi opplever også våre egne jakthistorier: Helene (14) sin beste jakthistorie er fra høstens elgjakt, hvor hun fikk være med på alt fra å stille inn på losen, felle dyret, vomme ut og flå.

Alma (13) har flere ganger sett elgen og synes det er veldig artig. I høst ble det ekstra spennende da hun var med faren sin og snek inn på kolle og kalv. Det ble ikke fall denne gangen, men likevel var det en fin opplevelse.

Kristina (13) står gjerne ekstra tidlig opp for å være med ut i skogen. Hun har også vært med inn på losen, og har vært ganske nær elgen.

Ungdommer trekker elg
Elgen må ut av skogen og her benyttes rå muskelkraft. Fremst Emil Bråstad Lien, Andrea Solberg, Kristina Solberg og Alma Bråstad Lien.

Jegertradisjoner

Spenningen, samholdet, frisk luft og aktivitet er noe av det som er positivt med jakt. Det er fint å ha slike aktiviteter å drive med. I tillegg blir det også mye god mat ut av jakta.

Vi vil gjøre vårt til at alt det positive med jakt skal komme fram! Jakt er en lang tradisjon, og vi ungene er fast bestemt på å overta etter våre foreldre!

Helene (14), Alma (13) og Kristina (13)
Ringebu, 13.10.2021

Publisert 21. oktober 2021 kl 16.55
Sist oppdatert 21. oktober 2021 kl 16.55
 

Relaterte artikler

Jeger utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Atle Rønning
Annonser: Kjetil Sagen