Det betyr at det noen ganger faktisk er en jegerplikt å skyte. Særlig når det kommer til forvaltninga av elg og hjort, diskuteres det noen steder om kvotene er så store at vi er i ferd med å skyte tomt matfatet.
Noen jaktlag skyter færre dyr enn kvoten i håp om å spare noe til neste år. Enkelte steder kan det være spesielle forhold som forklarer dette, men utfordringa er at man på denne måten bidrar til å motvirke at vi får mest mulig livskraftige viltbestander.
«I kraft av vår aktive bruk av naturen, har jegerne en viktig stemme som skal lyttes til i spørsmål om å ivareta naturen og miljøet.»
Men hensynet til viltet motiverer oss ikke bare under jakta: I kraft av vår aktive bruk av naturen, har jegerinteressene en viktig stemme som skal lyttes til i spørsmål om å ivareta naturen og miljøet. Vi møter det i utbyggingssaker, enten det er snakk om kraftutbygging, veitraseer eller nye hyttefelt.
Og det handler også om viltpleie: Noen ganger er det ikke store innsatsen som skal til. På side 14 kan du lese mer om hvordan du berger rådyr-lam fra slåmaskina. Dette er et område der jegerne har alt å vinne, særlig etter en fimbulvinter som den rådyra akkurat nå har vært gjennom.
JEGERs oppfordring er iallfall klar: Enten du har rådyrjakta der eller ei, finn ut hvilken bonde som slår enga i nabolaget, eller meld deg til tjeneste hos jaktlaget. Ta en telefon og be om å bli varsla et par dager før det er tid for førsteslåtten.
Da trommer du sammen en gjeng – gjerne med innslag av noen ungdommer som er interesserte i jakt og natur. Sett opp noen staurer rundt enga, der dere henger klær, poser eller papirstrimler som skremmer råa til å flytte kjeene.
Og kjenn din besøkelsestid når jaktsesongen starter på nytt. Det er faktisk allerede om et par måneder! Prøv deg på å lokke reven! Det kan du lære mer om i kommende utgave av JEGER.