Som en av jegerne sier: Man ønsker jo gjerne å tro at jaktavtalen er i boks – særlig når man har signert kontrakt og pengene for lengst er ute av kontoen.
Svindelen har eskalert i sommer, der det kun var dårlig koordinering fra den bedragerianmeldte som medførte at noen fatta mistanke før jakta starta. Da flere jegere tilfeldigvis møttes på ei jaktkoie inne i terrenget, var det fort gjort å legge to og to sammen, og likevel oppdage at alle gikk i minus: Ikke bare hadde han forsøkt å leie ut samme terreng til flere samtidig. Han hadde i tillegg leid det ut bak ryggen til faren, som fra før hadde faste jegere både på rype- og reinsjakta.
Det alarmerende er at det er ikke første gang. Politiet har mottatt en rekke anmeldelser på ham for tilsvarende forhold, også flere år tilbake i tid. Beløpene har hver for seg vært små, men likevel må da politiet evne å legge sammen tallene og ta affære på et tidspunkt.
«Hadde det dreid seg om noen patroner som ikke var tilstrekkelig nedlåst eller ulovlig jakt, har man erfart at Økokrim har ganske vide fullmakter og ressurser.»
For resultatet av politiets langsomme håndtering er at mange spør hvor grensa går mellom politi og politikk: Hadde det dreid seg om noen patroner som ikke var tilstrekkelig nedlåst eller ulovlig jakt – uten at vi på noen måte forsvarer dette – har man etterhvert erfart at Økokrim har ganske vide fullmakter og ressurser.
Det er ikke greit å oppleve for dem som blir svindla for titusenvis av kroner, og som får beskjed om å stille seg i køen bak andre som for lenge siden har anmeldt samme person for liknende forhold.
Ingen er dømt uten at saken har vært gjennom rettsapparatet. Men her sitter vi altså med konkret kjennskap til flere tilsvarende saker, uavhengig av hverandre. På grunn av politiets passivitet har JEGER derfor valgt å navngi vedkommende for å unngå at svindelen fortsetter og at flere blir lurt. Vi håper at initiativet fra dem som har gått sammen om et felles søksmål, tvinger politiet til å ta affære.