Ny viltlov er det mange som har sterke meninger om, flere av dem er veldig motstridende. Snart får vi vite hvilke interesser som vinner frem. (Foto: Kristoffer Kippernes)
Lesetid: 3 minutter
Viltloven er nesten 40 år gammel og det er både forventninger og forhåpninger om en del endringer i den nye loven.
Hva skjer med termisk? Blir det lovlig på alt vilt? Blir det forbudt på hjortevilt? Flere organisasjoner ønsker at det skilles mellom bruk av håndholdt og våpenmontert termisk utstyr.
I fjor ble bruk av kunstig lys tillatt på villsvin, på rev er det tillatt fra før. Vi må nok regne med at ny viltlov kommer med en tydelig definisjon på at termisk er å anse som kunstig lys, og at bruken har visse begrensninger.
Jaktmotstanderne i organisasjoner som Norges Naturvernforbund og Birdlife International ønsker å fjerne muligheten for skuddpremier i viltloven. WWF mener blant annet at fellefangst bør forbys. Felles for disse organisasjonene er at de mener begreper som viltpleie og prinsippene om å høste av naturens overskudd er gammeldagse holdninger.
Mange får mene om ny viltlov, men til syvende og sist er det byråkratene som lager loven.
I Foreningen Våre Rovdyrs innspill til viltlov mener de at jakt i julen er uetisk. NOAH ønsker blant annet å forby all jakt med løs hund.
Et av NJFFs ønsker til den nye loven er at det tillates jakt i romjulen, men ikke på helligdagene. En slags middelvei der altså; en middelvei jeg dessverre synes NJFF altfor ofte legger seg på. I frykt for å kjempe for hardt for jegerinteressene og å innynde seg hos offentlige myndigheter, tør de ikke ta sterke og tydelige standpunkt for jegerinteressene. De forsøker å lete frem kompromisser de heller burde bli påtvunget.
Mange jegere synes det er synd og skam at de ikke får jakte i julen når de har fri sånn som jegere i andre land. Om ikke NJFF tar kampen for jegerne, hvem skal da gjøre det?
Utmarksforvaltningen AS har spilt inn et ønske om at grågås som gjør skade på innmark skal kunne felles hele året.
Mange organisasjoner har meninger om ettersøk. Nesten alle faktisk. Så når det gjelder ettersøk kommer det garantert endringer. Hva slags våpen som er lov å bruke på jakt, er også et tema som går igjen.
Flere ønsker en teknologinøytral lov. Nå spesifiserer loven at kun kruttdrevne våpen er lov.
Prosessen rundt ny viltlov er overraskende åpen og inkluderende, til stor forskjell fra hvordan offentlig forvaltning oppfattes til vanlig. For utenforstående kan det likevel virke som enkeltpersoner i offentlig forvaltning sitter på veldig mye definisjonsmakt som påvirker jakta. Litt for mye.
Jeg sitter også med en følelse av at de som jobber i offentlig forvaltning i dag er mer urbanisert og mindre rotfestet i jakt, utmark og friluftsliv enn de var for 40 år siden.
Jegerinteresser, utmarksinteresser og jaktmotstandere får lov til å mene så mye de vil, men til syvende og sist er det byråkratene som har definisjonsmakten. De har makta over jakta.
Atle Rønning er motoren og navet i JEGER. Han holder i magasinet både i print og digitalt. Hedmarkingen hadde sine første jaktturer med hagle etter skogsfugl. Siden det har han vært innom mange forskjellige jaktformer, inkludert en del timer på elg. De siste årene er det rådyrjakt med hund som har tatt mest av hans tid. Han driver også med oppdrett av rådyrhunder.
Hva synes du om denne saken?
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.