Jakta på fjellets fugl er noe som mange jegere er opptatt av. Hva er det som gjør li- og fjellrypa så veldig interessant for så mange av oss? Er det spenningen, samspillet mellom hunden og jegeren, samholdet mellom gode venner, å nyte naturen på sitt aller vakreste, den gode følelsen av å høste viltkjøtt til eget middagsbord, eller er det en kombinasjon av alt?
Kanskje er det noe helt annet, men uansett hva enn som driver oss ut med børse på ryggen gang etter gang, er det noe spesielt med denne rypa. Og forventningene rundt årets bestand er alltid like håpefulle, selv om vi vet at det svinger mye fra år til år.
I slutten av august kommer rypetakseringene fra Statskog, FeFo og Fjellstyrene, hvor man ofte finner gode svar på om ens egne teorier har truffet blink eller har vært skivebom.
LES OGSÅ: Når jakta koster mer enn den smaker
«Men i år kan det se ut til at rypa har klart seg veldig godt, spesielt lengst nord, om spådommene viser seg å stemme.»
Som vi vet, er det en del faktorer som spiller inn i livssyklusen til rypa. Når man tenker over det, er det mye som skal klaffe på samme tid for at pila skal peke opp for rypekullene. Først er det stamfuglen – som har overlevd den harde vinteren, som om våren skal legge utgangspunktet for kommende sesong. Under hekkingen og klekkingen er været blant annet en viktig faktor. Mye uvær og kalde temperaturer kan ta knekken på mange rypekyllinger.
I tillegg er rypa utsatt for mange predatorer som rev og rovfugl som alle har rypa øverst på menyen. Unntaksårene er de gangene det er nok smågnagere. Det krever mindre innsats for rovdyrene å få dekket matbehovet med smågnagere, så da har rypene større sjanse for å få være i fred.
At alle punkter klaffer, skjer langt ifra hvert år. I de senere år har de store toppene vært mer uforutsigbare enn før. Men i år kan det se ut til at rypa har klart seg veldig godt, spesielt lengst nord, om spådommene viser seg å stemme.
Uansett går vi en spennende tid i møte, både som småviltjegere og storviltjegere. Tenk sikkerhet, ta med litt ekstra sjokolade i jaktsekken og ikke minst, nyt tiden i skog og fjell. Så gjenstår det bare å si; skitt jakt!
LES OGSÅ: Hvordan får vi med oss flere på jakt?