LEDER: Et knepent flertall i høyesterett slår fast at hverken lokalbefolkningen eller den samiske lokalbefolkningen i Karasjok har eiendomsrett til grunnen i kommunen.
Med seks mot fem stemmer vant Finnmarkseiendommen (FeFo) frem med sin sak etter å ha tapt i to andre rettsinstanser. En ganske splittet høyesterettsdom med andre ord. Dessverre får vi nesten si; siden den ikke ga en tydelig seier til en av partene, er nok saken ikke over med det første.
Jeg skal ikke begi meg ut på de juridiske årsakene til at dommen ble som den ble, det som er viktig for meg som jeger er de større konsekvensene dommen får og det er at allmennheten er sikret eierskapet til statens grunn i Karasjok, ikke et lite lokalt mindretall.
Om de andre partene i saken hadde vunnet ville Karasjok blitt grunneier til 10,7 prosent av Finnmarks areal, et areal nesten 12 ganger større enn Oslo, dobbelt så stort som Vestfold og nesten like stort som Østfold (i følge tall fra Fefo).
Heldigvis for det store flertallet i Finnmark vant FeFo frem i Høysterett.
Karasjok-saken bestod av tre parter: Finnmarkseiendommen (FeFo) som administrerer all statsgrunn i Finnmark i dag, lokalbefolkningen i Karasjok som forsøkte å sikre lokalt eierskap til statens grunn i kommunen og den deler av den samiske lokalbefolkningen som hevdet at det var den samiske lokalbefolkningen alene som skulle ha eierskap til statens grunn i kommunen.
Hvorfor skal ting gjøres annerledes i Finnmark? Vi har masse skog og utmark eid av staten i hele landet. Det er ingen av disse kommunene som krever at de skal ta over denne eiendomsretten. Slik bør det selvsagt ikke være i Finnmark heller. For en utenforstående så virker en slik tankegang både fremmed og uforståelig.
LEDER: Vi er mange som går og venter på at det første utkastet til ny viltlov kommer på høring. Ryktene går om at det nå er like før.
Flere folkegrupper har levd og brukt landskapet i Finnmark langt tilbake i tid, bare fordi en av dem har status som urbefolkning så betyr ikke det at de har sterkere rett til eierskap enn andre. Hvor lenge kan det kortet brukes for å få eierrettigheter på bekostning av de andre som også har brukt områdene?
Et lokalt eierskap ville ført til at samer i andre kommuner som også bruker Karasjok som beiteområder ville mistet sitt eierskap, noe som heller ikke virker fornuftig slik jeg ser det. Bruk av jorda har ikke nødvendigvis fulgt kommunegrensene, ei heller landegrensene om vi ser langt nok tilbake i tid. At FeFo er eier, en aktør som favner alle i Finnmark, virker mer fornuftig og rettferdig.
LEDER: Elgbestanden er nå på vei nedover, trolig har vi passert kanten og er på full fart utfor et stup der vi ikke helt vet hvor vi lander.
Halvparten av styret til FeFo er utnevnt av Sametinget. Å hevde at samiske rettigheter og særinteresser ikke blir ivaretatt i dagens forvaltningsregime er feil.
En dom i saksøkernes favør ville gitt innbyggerne i Karasjok fortsatt tilgang til resten av Finnmarkseiendommen, men ekskludert resten av Finnmark fra Karasjok. Kautokeino, Tana og Porsanger har politiske vedtak på at de ønsker samme løsning som det Karasjok prøvde å få til.
Det knappe flertallet i Høyesterett betyr dessverre at saken ikke er over. Lederne for de samiske særinteressene har allerede varslet at de ikke lar saken ligge, men kommer til å ta saken videre til internasjonale domstoler.
Atle Rønning er motoren og navet i JEGER. Han holder i magasinet både i print og digitalt. Hedmarkingen hadde sine første jaktturer med hagle etter skogsfugl. Siden det har han vært innom mange forskjellige jaktformer, inkludert en del timer på elg. De siste årene er det rådyrjakt med hund som har tatt mest av hans tid. Han driver også med oppdrett av rådyrhunder.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.