Som ny jeger kan du spare store summer på å kjøpe brukt våpen: Børsemaker Anne Marte Kvarme hos Magne Landrø AS viser hvordan du blir storviltjeger på budsjett.
Billig brukt våpen: Børsemaker Anne Marte Kvarme sjekker den gamle Tikka’en og finner ut at links-børsa er svært godt vedlikeholdt. Foto: Alexander Schindler
Lesetid: 5 minutter
Under halvparten av nyutdannede jegere løser jegeravgift samme år som de tar jegerprøven. Er det mange gryende jegere som kvier seg for å sette i gang fordi jakta fort fremstår som en dyr hobby?
Å kjøpe brukt børse kan spare deg for mange tusenlapper. JEGER gir tipsene til hva du bør se etter, enten du skal kjøpt brukt hagle eller brukt rifle.
Innerst i et verksted de fleste hjemmefiksere bare kan drømme om, er børsemaker Anne Marte Kvarme i ferd med å undersøke om ei brukt linksrifle er trygg å selge videre for Magne Landrø AS.
– Du får unnskylde: Det er litt mer rotete enn til vanlig akkurat nå, sier Anne Marte, mens hun fester en Tikka M65 i skrustikka. Hun skal også finne ut hvilken pris butikken kan gi til selger.
– Når vi priser brukte rifler, pleier vi å gå ut fra halvparten av opprinnelig kjøpspris. Om våpenet er meget godt tatt vare på, kan vi tilby litt mer. Om børsa derimot ikke er vedlikeholdt, må selger regne med en pris under dette, forklarer Anne Marte.
Systematisk til verks
Første steg er å skru av kikkertsiktet, da de fleste brukte rifler kommer med gammel optikk.
– Jeg skrur av kikkertsiktet og sjekker først at montasjene på kikkerten er frie for rust og skitt. Så sjekker jeg at alle skruer og gjenger på siktet sitter som de skal, sier børsemakeren og drar ordentlig til.
– Det er kanskje ikke så populært å rive og slite i et påmontert kikkertsiktet når man står i stua hos en privatperson som skal selge børsa si?
– Jeg ville gjort det! Du merker jo fort om ting sitter som de skal eller ikke, sier hun.
Etter at optikken er godkjent, er neste steg å løsne stokken for å komme til avtrekket. Også her ser Anne Marte etter møkk, rust og andre tegn på dårlig vedlikehold. Med hammer og syl løsner hun deretter avtrekket for å kontrollere dette med sakkyndig blikk.
– Det ser fint ut. Likevel avfetter, renser og oljer jeg alltid avtrekket før rifla settes sammen igjen, sier hun.
Etter at avtrekket er på plass igjen, er det skjeftets tur til å få seg en omgang i skrustikka. Med kyndige hender leter børsemakeren etter sprekker.
– Treverk er levende og kan bevege seg alt etter vær og luftfuktighet. Til slutt kan det sprekke opp i rekylmottaket på grunn av belastningen. Særlig på eldre rifler er dette et vanlig problem. Da limer og bedder jeg skjeftet. Å bedde vil si å tilføre død, epoxy-lignende masse i rekylmottaket, forklarer Anne Marte.
Deretter blir rifla satt sammen igjen og løpet pusset. To runder med pussestang og filt avslører at selgeren av Tikkaen har vært like flink til å ta vare på innsiden som utsiden av våpenet.
– Her var det ikke mye annet å gjøre enn å pusse litt. Dette var et veldig fint og godt vedlikeholdt bruktvåpen. Men ikke alle brukte rifler er like plettfrie som denne, sier Anne Marte.
Noen ganger kommer det inn børser med ødelagt blånering. Da pusser hun ned metallet slik at det blir helt blankt, før våpenet sendes til blånering hos en børsemaker som er ekspert på akkurat dette.
– I tillegg testskyter jeg med tomhylser for å sjekke anslaget på tennhettene; at fjærene er stramme og at tennstiftene ikke er for slitt. Er fjærene eller stiftene modne for utskifting, gjør jeg det.
Debuterte selv med bruktvåpen
Anne Marte debuterte selv som storviltjeger med en brukt Carl Gustav i 30-06 I ettertid har hun felt både råbukk og elg med den gamle traveren. Hennes aller viktigste råd for å kjøpe brukt børse, er å velge et våpen som du ser muligheter med.
– Velg et våpen der du enkelt kan skifte om til mer moderne optikk, lyddemper og eventuelt justerbar kolbe hvis du vil satse videre på rifla, sier hun.
Sistnevnte er nemlig en jobb hun stadig oftere får bestilling om å gjøre på brukte børser.
– Det er sjelden jeg forlenger kolben. Derimot vil mange ha justerbar kolbe for å få bedre anlegg. En slik jobb ligger som oftest rundt 3.500-4.500 kroner, og er absolutt verdt det om du har kjøpt ei brukt kvalitetsrifle. Et rimeligere alternativ kan være å montere en fast kolbekam til noen hundre kroner.
Verdifull tilpasning
Selv om et brukt våpen kan ha mange jaktsesonger bak seg, trenger det ikke være ei dårligere rifle enn et nytt våpen. Vær bare obs på at eldre rifler ofte er tyngre enn dagens rifler – uten at det utelukkende er negativt: Ved posteringsjakt vil ikke riflas tyngde ha like mye å si som ved for eksempel drivjakt.
Dagens rifler er ofte ferdig gjenget for lyddemper, noe som innebærer en liten ekstrajobb på brukte rifler.
– Teknologien har gått videre på riflefronten også, men ei boltrifle er ei boltrifle. Det er viktigere å legge penger i en god kikkert hvis man er på budsjett. Om rifla er brukt og har en tilsvarende lavere pris, kan du i tillegg til optikken legge litt penger i andre tilpasninger som lyddemper og skjeftetilpasning. Det høyner bruksverdien betraktelig, sier hun.
Børsemakerens sjekkliste
Helhetsinntrykk: Våpenet du velger bør gi et godt førsteinntrykk. Det skal se helt og ordentlig ut, og du må like det du ser. Vi er skrudd sammen slik at vi tar bedre vare på utstyr som vi liker godt.
Sprekker: Se etter sprekker foran og bak rekylmottaket. Sprekker er et tegn på at rifla har blitt utsatt for mye belastning og at du i budsjettet må regne inn at det kan bli en jobb hos børsemakeren.
Riper: Småhakk og riper må du regne med, og det påvirker ikke nødvendigvis våpenets egenskaper. Men vær obs på at lakkerte skjefter vil trekke vann om du ikke lakkerer på nytt.
Rust: Sjekk utvendig stål grundig. Bruksmerker og litt flekker er akseptabelt, men du vil ikke ha rust på ei rifle som du skal kjøpe. Ta også ut sluttstykket og se gjennom løpet. Det skal være blankt og rent.
Montasje: Sjekk at kikkertsiktet sitter, og drei gjerne montasjeskruene en halv tørn opp og igjen med skrutrekker (som regel torx). Hvis skruene sitter dønn fast, kan du risikere å måtte skifte montasjer hvis du senere vil bytte kikkert.
Kikkertsikte: Se at alt i siktet ser greit ut. Sjekk at zoom og fokus fungerer korrekt, samt lys i evt. rødpunkt. Hvis du får lov, drei justeringstårnene fram og tilbake og kjenn på klikkjusteringen at du tydelig kjenner klikkene.
Børsemaker: Spør om selger går med på å la en børsemaker se over våpenet før dere gjennomfører salget. Det blir som en upartisk NAF-test ved et bruktbilkjøp, og gir ekstra trygghet for begge parter mot overraskelser.
Én som kan skrive under på at brukte børser også gjør jobben på jakt, er den ferske jegeren Yngve Falkenberg-Arell. Han kjøpte brukt rifle og felte ei flott elgku samme år som han tok jegerprøven.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.