Vådeskudd – bare tanken får det til å gå kaldt nedover ryggen. Som jegere og skyttere har vi et stort ansvar med våpen mellom hendene. Det er en selvfølge at enhver jeger og skytter gjør alt for at vådeskudd unngås.
Si ifra om det ubehagelige: Alle har en uvøren jaktkompis på laget. Snakk om sikkerhet, og påpek de gangene du stirrer rett inn i børsemunningen hans.
Lesetid: 7 minutter
For noen år siden opplevde jeg det jeg aldri trodde jeg noen gang skulle oppleve, nemlig et vådeskudd. Takket være en kamerat som kunne livredning, greide vi sammen å sørge for at den uheldige reddet livet med hårfin margin. Det vi gjorde av innsats frem til profesjonelle folk overtok, var nok til at et menneskeliv ble reddet.
Vådeskudd er noe jeg håper jeg aldri vil oppleve igjen. Men det fikk meg til å skrive denne artikkelen – og jeg håper at noe av essensen i den kan få jegere og skyttere til å være enda mer forsiktige.
Jegere og skyttere er stort sett nøye med sikkerheten, men likevel skjer det vi frykter aller mest. Tenk aldri at «sånt skjer ikke oss». Det er nemlig akkurat da man tar for lett på sikkerheten og gjør en «liten» feil; en liten feil i bevegelse, men med alvorlige konsekvenser, både for deg selv og alle involverte. Dessverre skjer det av og til selv med erfarne jegere og skyttere. Derfor er det viktig å vite hva man bør gjøre for å redde liv.
Profesjonelle råd
Hva skal man gjøre ved de forskjellige skadene som kan oppstå ved et vådeskudd, og i hvilken rekkefølge? Hvordan stopper man best blødninger i de forskjellige kroppsdelene og hvordan utfører man hjertekompresjon eller munn mot munn-metoden? Går det an å få instruksjon pr telefon fra lege eller sykehus? Hva med forskjellige nød-apper; hva virker og hva krever telefondekning?
Håvard Rekvik som også er ivrig jeger, har jobbet som ambulansearbeider i ti år. Han stilte velvillig opp for å besvare flere av mine spørsmål og forklare hvordan man best kan hjelpe til ved vådeskudd eller annen skade som kan oppstå på jakt.
Varsle 113
Ved vådeskudd og andre alvorlige ulykker, er det viktig å få varslet 113 så fort som mulig. Det skal du aldri nøle med! Er du alene med den uheldige og har telefonsignal, kan du ringe 113 og sette telefonen på høyttaler. Dermed har du begge hendene fri og kan hjelpe pasienten mens du får veiledning.
– Det aller beste er om du har lastet ned 113-appen til Norsk Luftambulanse. Når du ringer gjennom denne, ser de automatisk koordinatene dine og vet nøyaktig hvor du befinner deg for raskest mulig hjelp. Dette er en fantastisk app som alle bør ha på telefonen, mener Håvard.
Der vi jegere ferdes, er det ofte dårlig telefondekning. Da kan man bruke nødknappen på jakt-/ sikringsradioen for å komme i kontakt med 110-sentralen. De hjelper deg videre så du kommer i kontakt med 113-sentralen.
Ved alvorlige skader som et vådeskudd eller andre livstruende skader, er det luftambulansen som gjelder, særlig dersom pasienten ligger langt fra bilvei eller nærmeste sykehus. Jeg reddet selv livet på grunn av dette fantastiske fremkomstmiddelet for flere år siden. Det sparer utrolig mye tid når man bor på landet, og du får mye raskere hjelp på sykehus. Hvert minutt teller når det har oppstått alvorlige skader.
«Ellers er det ironisk nok en god huskeregel å tenke på den udødelige disco-hiten «Stayin' alive» for å holde et riktig tempo…»
Huskeregel for førstehjelp
Når en ulykke skjer, er det viktig å beholde roen og gjøre så godt man kan. For oss som ikke daglig driver med førstehjelp, er det lett å bli usikker og redd for å gjøre feil.
– Det skal du aldri være. Det verste du gjør, er å gjøre ingenting, sier Håvard.
En god huskeregel for hva du bør gjøre og i hvilken rekkefølge, er BLÅS.
B = Bevissthet. Sjekk om pasienten er ved bevissthet.
L = Luftveier. Sjekk om pasienten har frie luftveier.
Å = Åndedrett. Sjekk om pasienten puster normalt.
S = Sirkulasjon. Sjekk om pasienten har større blødninger.
– Når de tre første punktene er sjekket og rimelig i orden, må du se om og hvor personen har blødninger. Finner du en kraftig blødning, gjelder det å stoppe den så raskt som overhode mulig. Det er også viktig at pasienten ikke blir kald, for da blør man enda mer, sier Håvard.
Pasienten skal helst ligge på et flatt underlag (hardt, dersom det skal utføres HLR) med den skadde armen eller benet over hjertenivå. Pasienten bør ligge på isolerende underlag, og se til at mest mulig av kroppen er godt isolert med klær.
– At pasienten holdes varm, er mye viktigere enn man skulle tro. Selv et temperaturfall på 1-3 grader kan redusere sjansen for at personen overlever. I mange førstehjelpspakker ligger det en tynn folie som kan pakkes rundt pasienten. Denne er helt genial og tar veldig liten plass i sekken. Bruk ellers det du har, eventuelt også av dine egne klær, tilrår Håvard.
Hvordan stoppe alvorlig blødning
Har du gasbind eller kompress i sekken (noe alle bør ha), legger du det over blødningen og presser hardt og jevnt mot såret med hånden. Har du ikke førstehjelpsaker, bruk klær eller det du har. I nødsfall hjelper det å presse bare med hånden.
Det er meget viktig at man holder et jevnt press helt til ambulansehjelpen kan ta over, minst 10-20 minutter hos friske personer uten blodfortynnende medisin. Det kan være fristende å slippe etter en stund for å se om blødningen har stoppet, men det må du ikke gjøre.
– Dersom du ikke greier å stoppe blødningen på denne måten, må man stramme et belte eller et tau så stramt du klarer på oversiden (hjertesiden) av blødningen. Og da mener jeg skikkelig hardt! sier Håvard.
Dette gjør fryktelig vondt, men du må likevel ikke falle for fristelsen til å åpne opp igjen for å spare pasienten for smerter. Disse smertene er så kraftige og intense at pasienten trenger morfin eller annen bedøvelse så raskt som overhode mulig. Er man to eller flere, bør en passe på at den uheldige er ved bevissthet, holde personen i hånden og berolige så godt man kan.
Hvis pasienten slutter å puste
– Før var det mye mer fokus på å sjekke om pasienten hadde puls, men den kan være vanskelig å finne i en sånn situasjon. Derfor er det nå mer fokus på å sjekke om personen puster og høre etter om pusten virker normal, forklarer Håvard.
Forsvinner pusten eller går over til å bli uregelmessig, må du øyeblikkelig begynne med hjertekompresjon og munn mot munn-metoden. Da er det viktig at pasienten ligger på ryggen på et hardt underlag.
Still deg på kne ved siden av pasientens bryst. Med hendene plassert oppå hverandre trykker du meget hardt ned midt på brystbenet, så hardt at brystkassen trykkes 5-6 cm ned. Ikke vær redd for å presse for hardt, selv om du merker at ribben knekker. For husk at noen knekte ribben er en bagatell mot det å miste livet...
Dette kan være meget tungt, så det er best å bruke stive armer. Er man flere, bør man bytte på. Blir du sliten, går det nemlig fort utover kvaliteten på kompresjonen. Det er viktig å holde takt og tempo. Det skal trykkes med en takt på 100-120 ganger i minuttet. Har du kontakt med 113, hjelper de deg med å holde takten. Ellers er en god huskeregel ironisk nok å tenke tempoet på den udødelige hiten «Stayin' alive»…
Etter 30 brystkompresjoner gir du pasienten to innblåsninger med munn mot munn-metoden. Pass på at luftveiene er frie. Det gjør du ved å bøye pasientens hode bakover og løfte haken. Hold for pasientens nese mens du har munnen din over hans/hennes munn og blåser rolig til brystkassen hever seg. Dersom du ikke får til munn mot munn-medtoden, er det viktig å fortsette videre med hjertekompresjon.
Unngå vådeskudd med oppdatering av kunnskap
Alvorlige jaktulykker, og særlig vådeskudd, er heldigvis noe som skjer svært sjelden. Likevel er det lurt å være forberedt dersom det skulle skje. Du drar med deg mange unyttige ting i sekken som bør byttes ut med førstehjelpsutstyr. Et lite førstehjelpsett kan være nok til å redde et liv, og tar verken mye plass eller veier mye. Det er også lurt å friske opp på førstehjelpkunnskapen, slik at du er bedre rustet dersom det skulle bli nødvendig for å redde jaktkompisen.
Husk at alt man gjør for å stoppe blødninger, samt gi hjerte- og lungeredning, kan være forskjellen på liv eller død for den uheldige. Når du har opplevd dette selv, slik jeg gjorde, ser du at det hjelper. Selv om man skulle gjøre en eller annen feil, kan man likevel redde et liv.
Abrahams ti bud
Tenk hele tiden sikkerhet, sikkerhet og atter sikkerhet.
Etterstreb sikker våpenbehandling og trygge skudd enten du er på jakt eller på skytebanen.
Du skal ikke tro at skytevåpenet er tomt etter endt jakt eller skyting. Du skal vite det – og sjekke enda en gang. Og sjekk deretter en siste gang, selv om du vet at det er tomt.
Pek aldri mot andre eller deg selv med et våpen, uansett om du vet at det er tømt for patroner. Sluttstykket bør alltid være ute eller i bakre stilling, slik at de rundt deg ser at våpenet er tomt.
Ikke bare tro at du har sikker bakgrunn når du skyter mot vilt. Vit det helt sikkert, eller la være å skyte.
Du må også vite 100 prosent sikkert at det er et dyr, og riktig type du skyter på. Er du i tvil, bør valget være lett: Da skyter du ikke.
Dyr som står i silhuett eller som har kratt og småtrær som bakgrunn, er ikke noe man skyter på. Også skudd i terreng med mye fjell og stein er risikofylt. Da er sikker og oversiktlig bakgrunn ekstra viktig.
Det blir ofte brukt løshund både på elg og hjort. Dersom ikke annet er avtalt, er det hundefører som går inn for å se om dyret kan skytes.
Forlat aldri posten din uten at det er avtalt og avklart helt tydelig, og at alle andre på jaktlaget vet om det.
Støkkjakt med hagle krever god disiplin, særlig når man er to eller flere som jakter sammen. Dette gjelder spesielt i skog og kupert terreng der det kan være vanskelig å holde synskontakt med hverandre.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.