Ung manns jakt

– Ånei, den smalt ikke! Jeg glemte oppspenneren! Den ferske jegeren Håkon Holsen (14) ser fortvilet etter ringdua som passerer like foran ham.

Sist oppdatert: 16. oktober 2023 kl 15.00
KLAR FOR JAKT: Håkon Holsen er 14 år, har tatt jegerprøven og begynt opplæringsjakt på småvilt. Den unge jegeren er definitivt klar for å nedlegge sitt første bytte.
KLAR FOR JAKT: Håkon Holsen er 14 år, har tatt jegerprøven og begynt opplæringsjakt på småvilt. Den unge jegeren er definitivt klar for å nedlegge sitt første bytte.
Lesetid: 6 minutter

For det som så ut til å bli et godt skudd, smalt aldri. Før han trykket inn avtrekkeren, glemte han å spenne mekanismen på kombien. Nå krysser vi begge to fingre for at det skal komme flere sjanser. 

Håkon er 14 år og tok jegerprøven i vår. Nå er det høst og på tide å teste jaktkunnskapene i praksis. Første jakttur blir etter ringduer på Romerike. 

Her går det ikke lang tid før vi får nærkontakt med viltet: Idet vi går gjennom skogen, spretter det ut et rådyr som har beitet i åkeren. Rådyret løper i lange byks, og gir både lærling og lærer et vakkert skue. 

Kjenner du noen som tar jegerprøven? Tips dem om at JEGER har laget 500 spørsmål til jegerprøven og jegerprøvetentamen, og første test er gratis.

– Tror du at duene blir skremt av rådyret? spør Håkon. Jeg betviler dette, før vi fortsetter langs åkerkanten. Men vi har ikke gått mange metrene før en elg reiser seg i åkeren. Ungdyret kikker på oss et par sekunder, før det beiner av gårde.

jegerprøven jeger
Les også
DEN STØRSTE GLEDEN: - Jeg traff, jeg traff! Håkons glede er stor når første due er felt.
DEN STØRSTE GLEDEN: - Jeg traff, jeg traff! Håkons glede er stor når første due er felt.

Nøye med sikkerhet

Et stykke ut på åkeren har vinden lagt ned kornet. Her skal lokkeduene settes opp med nebbet mot vinden. Ikke så mange, for taktikken i dag er ikke å skyte duer som kommer inn for å spise, men å ta duene som setter seg i trærne. Da gjelder det å vise at det er trygt å sette seg.

Børsa er en Blaser 97 kombi med påmontert kikkertsikte. Den unge jegeren er nøye på at børsa ikke peker mot noen når han brekker våpenet og legger det ned på bakken.

Under hele turen gjennom skogen har han vært nøye med å holde pipa opp. De unge er til tider bedre på sikkerhet enn de mer erfarne. 

 

Når lokkeduene er på plass, kryper vi inn i skogen og setter oss for å vente - til myggens store glede. De små plageåndene stikker oss begge mens vi forsøker å sitte i ro, men det er den yngste som får flest stikk.

YNGRE MANNSKAP SOM SKAL TIL SKOGS? Slik tar du med barna på jakt

HAGLE: Hvilken hagle skal du gå for? Foto: Kristoffer Kippernes.
Les også
DEN FØRSTE TUREN: Klar for første tur på jakt. Kombien behandles etter alle sikkerhetsregler.
DEN FØRSTE TUREN: Klar for første tur på jakt. Kombien behandles etter alle sikkerhetsregler.

Tålmodig venting

Så kommer plutselig en due flygende. Så en til – i god høyde. Jeg ser at 14-åringen har puls og er klar. Men fuglene er for langt unna og han holder klokelig igjen skuddet. 

Vi venter. Og venter. Den ferske jegeren skal ha poeng for tålmodighet. Men sist vi satt på samme sted, gikk vi akkurat litt for tidlig. Da vi var kommet ut til åkeren, kom en flokk duer over oss. 

I dag har vi bestemt oss for å vente. Jeg ser en due som slår inn i treet bak oss. Jeg signaliserer til Håkon, men han sitter slik at han ikke klarer se dua selv om han snur på seg. Dua sitter lavt mellom noen kvister. Løvet sitter tett på trærne, noe fuglen vet å utnytte til kamuflasje. 

Vi fokuserer på trærne foran oss. Kommer det duer der, bør det bli fangst. En trosteflokk har allerede hoppet rundt i tretoppene en stund.

LURT MED LURERI: Lokkeduene settes ut for å lure inn duene på skuddhold i trærne rundt åkeren. Foreløpig holder vi an med fluktskudd.
LURT MED LURERI: Lokkeduene settes ut for å lure inn duene på skuddhold i trærne rundt åkeren. Foreløpig holder vi an med fluktskudd.

Tidlig start for de mest utålmodig

For ungdom som har gledet seg lenge til 1. januar det året de fyller 14, kan det bli lenge å vente til høsten. Da kan det være greit å ta med ungdommen på vinterjakt allerede i januar. Det betyr i praksis rype, rev eller hare. 

I Sør-Norge gjelder det å finne en harejeger som vil slippe inn en nybegynner som ønsker å høre harelosen. I Nord-Norge finnes det en del ”hareøyer” hvor fraværet av rev gjør at det er mye hare. Mye vilt øker sjansene for fangst, og det er mulig å jakte med både hagle og rifle. 

Det samme gjelder jakt etter hvite ryper på fjellet. For mange unge jegere kan det være ekstra spennende å finne rypa eller haren i kikkertsiktet. Husk at rype kan jaktes med .22 LR, mens du må ett hakk opp i kaliber for å skyte hare.

Stor jubel

Og brått kommer duene: En flokk på sju-åtte stykker lander i det treet vi ønsker oss. Denne gangen husker han oppspenneren. Løfter børsa rolig til skuldra. Finner en due i kikkertsiktet og trekker av. Idet flokken letter av braket, faller en død due til bakken. 

– Jeg traff! Så du? Jeg traff! jubler Håkon i ekstase. Jeg kan se hvordan adrenalinet har slått inn. Det er sannelig stort å felle sitt første vilt. 

Vi går frem til treet og finner dua. Kjernetreff! Nå er jubelen enda større. Håkon bruker til vanlig ganske sterke briller, men kan fortelle at hele dybdesynet var skarpt da han skjøt dua. Det har ikke skjedd før. Det er ingen tvil om at det er noe i det gamle ordtaket om jakt: Ett skudd og du er hekta!

rifle test jeger
Les også
SJEKKER VINDEN: Håkon blir raskt rutinert med å plassere duene riktig i forhold til vindretningen.
SJEKKER VINDEN: Håkon blir raskt rutinert med å plassere duene riktig i forhold til vindretningen.

Mager høst

Håkon er med på post under rådyrjakt utover høsten, og får både se og fotografere rådyr på nært hold. Men noen fellinger blir det ikke, ettersom Håkon ikke er gammel nok til å jakte rådyr.

Han synes hagleskyting er morsomt, og er med på banen for å trene. Men det er rifleskyting han brenner for. Han starter trening i skytterlaget i tillegg til at han trener med sin egen jaktrifle.

Treningen pågår jevnt over vinteren med kaliber .22  innendørs og utendørs med .308 Winchester. Det er viktig å kunne treffe godt før man skyter på noe levende med rifle. I løpet av et halvt år lærer han seg å beherske rifla godt.

BARE Å KOMME: Hørselvern? Check. Kamomaske? Check. Håkon er klar for alle duene.
BARE Å KOMME: Hørselvern? Check. Kamomaske? Check. Håkon er klar for alle duene.

Fra smått til stort

Det er fort gjort å bli hektet på småviltjakt - og ferske jegere vil gjerne raskt prøve seg på større vilt. 

Å komme inn på et lokalt jaktlag for elg er ikke alltid like enkelt, men det finnes muligheter. Lykkes du ikke lokalt, så finnes det muligheter der enkelte kommuneskoger leier ut plasser til døgnpris. Statskog selger også kort til solojakt. Flere jaktlag lar seg også lettere overtale til å ta inn gjestejegere dersom det er rekrutteringsøyemed.  Kontakt en lokal jeger- og fiskerforening, så vil de ofte kunne gi gode tips om hvor du kan spørre. 

Elg er ikke eneste mulighet for storviltjakt. På Vestlandet er det mye hjort, og mulighetene for å bli med på et lag bør være til stede. 

Vil du på høyfjellet, kan du sjekke inatur.no. Hvert år legges det også ut invitasjoner til kurs i villreinjakt, der erfarne villreinjegere tar med seg en gruppe ungdommer på jakt etter høyfjellets storvilt. Prisene er som regel gode, og inkluderer flere dager jakt, samt mat og overnatting. 

For at norske jakttradisjoner skal leve videre, er det viktig at de unge slipper til på jakt. Har du ungdom i huset som ønsker å jakte, er skyteopplæring og jegerprøven en god start. Er ikke jakta noe for dem, ta kontakt med den lokale jegerforeningen og hør om de trenger jaktfaddere!

Revejakt med komplikasjoner

Dermed er det klart for revejakt på tampen av det første jaktåret: Håkon bærer åte, bilbatteri og belysning til åteplassen. Han bidrar også til at jobben med å drive åteplassen blir ganske lett. 

Bilder fra viltkameraet viser at det har vært mye mår på åtet. Det har også vært andre dyr der, men kameraet har frosset og ikke løst ut når dyrene har vært frampå. Men spenningen stiger når vi ser av sporene i snøen at reven er blant de som har vært der.

Vi kryper inn i revebua ved 22-tiden. Etter en times tid hører vi bevegelse, men vi ser ingenting på åtet. Timene går. Vi hører til stadighet at noe beveger seg. Det høres merkelig nok ut som tyggelyder? Hvorfor vil ikke dyret frem? 

Vi sitter i helspenn i flere timer, men etterhvert blir det klart at vi er for trøtte til å jakte videre. Håkon holder likevel stand i det lengste: Når lyset kommer på, viser det seg at det ene brilleglasset er frosset til med kondens og is. 

Og utenfor revebua finner vi forklaringen på tyggelydene: En elg har beitet like ved hytta!

GODE PUSTEMULIGHETER: Vi legger stor vekt på jaktdressens pustemuligheter når vi tester.
Les også
MYE VILT, MANGE SJANSER: Har du en ungdom som er lysten på jakt, kan hare-øyene i nord være et godt sted å dra.
MYE VILT, MANGE SJANSER: Har du en ungdom som er lysten på jakt, kan hare-øyene i nord være et godt sted å dra.

Regler for opplæringsjakt

  • Det året du fyller 14 år, kan du delta med våpen i opplæringsjakt på småvilt. Forutsetningen er at du er under tilsyn av en jeger med tre års jakterfaring og som har fylt 20 år, samt at det er med samtykke fra foreldre/ foresatte.

  • Du trenger ikke å ha bestått jegerprøven eller løse jegeravgift. Men husk at dere må ha tillatelse fra grunneier for å jakte, og at du som er under opplæring ikke kan jakte alene. Både du og jegeren som har tilsyn med deg, kan ha med våpen. De samme forutsetningene gjelder om du vil drive fangst på villmink, mår, rype og kråkefugl, men du kan ikke fangste jerv eller gaupe.

  • Som opplæringsjeger på småvilt kan du ikke jakte rådyr. Forbudet gjelder uansett om du jakter med hagle eller rifle. 

  • Fra det året du fyller 16 er det lov å være med på opplæringsjakt på storvilt. Men nå kreves det at du har bestått jegerprøven og storviltprøven. Du kan imidlertid ikke delta på lisensfelling (jerv). 

  • På samme måte som under opplæringsjakt på småvilt kreves det at du er under tilsyn fra en erfaren jeger, og at dine foreldre/foresatte har gitt samtykke. 

  •  Ved fylte 16 år kan du jakte småvilt alene. Storvilt må vente til fylte 18 år.

  • Du kan ikke delta i opplæringsjakt etter fylte 18 år. Reglene finner du i Forskrift om utøvelse av jakt, felling og fangst. 

Gnisten er tent!

Det blir med denne ene dua det første jaktåret. Men selv om fangsten ikke ble stor, er jaktgnisten definitivt tent. 

Håkon ser mest frem til jakt på hjortevilt. Da må han vente til det året han fyller 16 for å bli med på opplæringsjakt. I mellomtiden er det rifletrening. Første DFS-stevne er allerede unnagjort, og nå er det jaktfelt som gjelder. 

Håkon er ikke i tvil om hva han liker best: Rifle med kikkertsikte er mer spennende enn med diopter. Og det er helt klart jakta som er målet. Skytingen er primært trening - men viktig trening! Med sterk jaktiver og gode skyteferdigheter bør sjansene være gode for å treffe.

Ivrig skytter: Håkon trener for å bli treffsikker til han skal felle vilt med rifla.
Ivrig skytter: Håkon trener for å bli treffsikker til han skal felle vilt med rifla.

Dette må du passe på som tilsynsjeger

  • Skal du være tilsynsperson for en opplæringsjeger, må du ha drevet med jakt og betalt jegeravgift i minst tre år. Under jakten skal du ha mulighet til å instruere og kontrollere. Dette gjelder både for opplæringsjakt på småvilt og storvilt. 

  • Forbered opplæringsjegeren på jakten. Sørg for at forventningene er realistiske, og at dere er riktig utstyr med både våpen, ammunisjon, klær og mat. Det som er selvsagt for deg, er ikke like selvsagt for den som er helt ny.

  • Tren skyting på forhånd. Ta med den kommende jegeren flere turer på haglebanen eller riflebanen før dere drar på jakt. God skyting er viktig både av hensyn til viltet og for at den nye jegeren får en positiv opplevelse.

  • Vær nøye med sikkerheten! Snakk om hvilke forventninger du har til hvordan våpenet bæres, når det lades og rutiner for tømming. Pass på at dere driller på sikker bakgrunn før skudd avfyres. Avklar at det ikke skytes på løpende vilt med rifle. 

  • Sørg for å ha kontroll. Når dere går, bør opplæringsjegeren gå foran. Pipa på våpenet bør peke oppover. Gå nært nok til at du kan ta i våpenet om opplæringsjegeren glemmer seg og våpenet plutselig peker i feil retning. 

  • Når dere sitter på post, bør du sitte litt bak og mot den siden der pipa ikke peker. Sitt nært nok til at du kan hviske beskjeder. 

  • Når skudd er avfyrt eller dere skal forlate posten, husk ALLTID å sjekke at våpenet er tomt før dere går. Vis den nye jegeren hvordan byttet ivaretas etter at det er skutt. 

  • Ta bilder! Masse bilder, enten det blir fall eller ikke. Det er særlig stas å ha bilde av seg selv med det første viltet man selv har skutt. Men husk: Ikke publiser bilder på sosiale medier uten tillatelse fra jeger og foresatte.

LANG OG KALD NATT: Reven kom ikke i år. Men Håkon holdt seg varm, selv om det var kaldt ute: Kondensen fra pusten frøs til is på det ene brilleglasset i løpet av natten.
LANG OG KALD NATT: Reven kom ikke i år. Men Håkon holdt seg varm, selv om det var kaldt ute: Kondensen fra pusten frøs til is på det ene brilleglasset i løpet av natten.
test av kaliber til rifle
Les også

Denne saken fra JEGER-arkivet ble først publisert i april 2018.

Publisert 1. april 2018 kl 12.00
Sist oppdatert 16. oktober 2023 kl 15.00
 

Relaterte artikler

 

Jeger utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Atle Rønning
Annonser: Kjetil Sagen