Å skyte på løpende vilt er ikke noe vi anbefaler. Likevel kan det oppstå situasjoner der du trenger et oppfølgingsskudd på en løpende elg. Hvordan bli bedre på bevegelig viltmål?
Lærerik trening: Å skyte løpende elg er egentlig mye lettere enn folk frykter. Det gjelder bare å unngå dårlige skudd!
Lesetid: 7 minutter
Elgen står pent og pyntelig med breisiden til. Sikringen er for lengst skjøvet frem og klamme hender knuger rundt kolben. Idet kula slippes, gjør elgen et byks fram og skadeskytingen er et faktum. Hva i huleste gjør jeg nå?
Kanskje har du selv vært i en lignende situasjon som over? Hva gjør man om førsteskuddet ikke sitter der det skal?
I svært få tilfeller får du muligheten til et oppfølgingsskudd mens dyret faktisk står stille, siden det som regel setter fart etter skuddet.
Å trene på skyting mot bevegelige mål er med andre ord en meget god investering for jegeren. Det handler om å være forberedt på det man ikke ønsker. Man kjører tross alt ikke bil uten forsikring heller.
Rett i skytterfella
For å gi en innføring i viltmålskyting og bedre treff på løpende elg, ble JEGER med Knut-Magne Bjørnstad på elgbanen.
Han kan skilte med gode plasseringer på NM og andre store stevner, blant annet kongepokal under nordisk feltskyting 2013. Under nordisk mesterskap i 2019 presterte han den svimlende sum av 96 poeng på den tildelte skiva på løpende elg!
Bilen humper innover en skogsbilvei fram til den lokale skytebanen. Idet vi parkerer foran klubbhuset, kommer en blid østfolding ut og ønsker oss velkommen inn. Vi dumper ned i sofaen og får servert hver vår kopp svart kaffe.
– Her gjorde dere første feil. Kaffe er ikke akkurat prestasjonsfremmende om man skal skyte godt, gliser Knut-Magne og skjenker opp en kopp til seg selv.
– Det viktigste med å skyte på bevegelige mål, er å ikke overkomplisere ting. For å sette det på spissen: Jo dummere du er, jo bedre skyter du. Ikke «overtenk» ting, men gjør det enkelt, innleder Knut-Magne.
Selv har han med en lapp på hver treningsøkt. Der står det tre arbeidsoppgaver som han fokuserer på.
– Konkurranseformen løpende elg er faktisk veldig enkel, mye enklere enn for eksempel jaktfelt. På jaktfelt er blinkene vesentlig mindre og holdene varierer. På løpende elg er avstanden fast og elgen går noenlunde like fort på de fleste baner. Dessverre er mange redde for å prøve løpeelgen. Da går de glipp av god trening og mye artig skyting, smiler Knut-Magne.
Nøkkelen ligger i skytestillingen
Etter en hyggelig jakt- og skyteprat i klubbhuset, setter vi kursen mot standplassen der Knut-Magne skal vise hva målrettet trening kan gjøre av underverker.
– Å sette et godt rifleskudd på en løpende elg, begynner egentlig lenge før vi i det hele tatt legger press på avtrekkeren. Først og fremst må du stå riktig og godt, forklarer Knut-Magne.
Ofte ser han folk som kommer på skytebanen og stiller seg opp med beina langt fra hverandre for å stå så støtt som mulig. Da blir det veldig vanskelig å få til en god sving med kroppen.
– En knyttneve mellom hælene er mer enn nok. Tenk i tillegg på vektfordelingen: Er du vanlig recht-skytter, kan du ha en aning mer vekt på høyre bein slik at du kommer litt «bakpå». Kommer du for langt frem, vil du ofte oppleve å få treffpunkt som sprer seg i høyderetningen.
Knut-Magne anbefaler å ta en dobbeltsjekk på det du har gjort når du har stilt deg opp med beina riktig:
Lukk øynene og sving børsa fra side til side et par ganger. Husk at det er i hoftene bevegelsen skal sitte.
– Stopp der du tror midten er. Er pipa i midten, står du rett. Peker pipa til en av sidene, kan du vri beinstillingen litt. Og opplever du at du står ubehagelig når du følger dette oppsettet, kan du godt endre litt på stillingen slik at det føles rett: Vi er tross alt bygd forskjellig.
Når beinstillingen er rett, flytter vi oppmerksomheten oppover. Overkroppen skal være stiv.
– Finn et godt grep om kolben. Særlig avtrekkshånden er viktig: Den må ligge rett på pistolgrepet for å sikre et godt avtrekk. Dette er like viktig som i all annen rifleskyting. Pass på at det er avtrekkerfingeren og ikke hele hånda som tar avtrekket, sier Knut-Magne.
Uvant albuestøtte
Kristine Thorsvoll Langeng har takket ja til å være forsøkskanin for Knut-Magnes tips og triks. Nå er hun klar for sine første skudd mot bevegelig viltmål utendørs, og sluttstykket skyves frem.
Etter et par prøveskudd går Knut-Magne inn og legger på noen elementer til i skytestillingen.
– Beinstillingen og svingen er bra! Prøver du å heve albuene i tillegg, vil du bli stødigere. Samtidig får du bedre kinnkontakt, oppmuntrer han.
Samlingene til Kristine krymper fort når hun finner teknikken. Gliset viser at hun synes denne treningen er gøy! Skuddene sprer seg likevel litt i sideretningen, og dette er det neste punktet Knut-Magne tar tak i på dagens crash-kurs.
– Trikset for å treffe i sideretningen, er farten på pipa. Mange prøver sikkert den gamle lærdommen fra leirduebanen med å «kjeppjage dua og forbi». Dette kan du selvfølgelig gjøre på elgbanen også, men det gir deg et veldig lite vindu for å sende ut et korrekt skudd.
Om du derimot monterer riflas siktepunkt litt foran elgen og lar elgen ta igjen siktepunktet, får du raskere rett hastighet i svingen.
Det kan du trene på hjemme: En lysbryter eller en kvist i veggen funker som siktepunkt.
– Fokuser på å få minst mulig munningsvipp samtidig som punktet ditt er midt i siktet idet du har montert. Da får du utnyttet mest mulig av de 4,5 sekundene elgen er synlig, sier Knut-Magne og bryter ut i et glis:
– Plukker du alt dette fra hverandre igjen, får du den lappen jeg har med på skytebanen: «Stå riktig. Albuene opp. Kast opp foran». Så enkelt er det faktisk med løpende elg, flirer Knut-Magne.
Djevelens mange detaljer
Så enkelt er det selvsagt ikke. Skal du oppnå virkelig gode resultater på trening og stevner, er det trening, trening og atter trening som er tingen.
Mengdetrening med grovkaliber er dyrt, tar mye tid på grunn av varmgang, og du blir fort sliten. Ei god salongrifle er derfor et viktig verktøy.
Salongen bør være mest mulig lik rifla du bruker i skogen. Selv bruker Knut-Magne to Sauer 202, der den ene er satt opp i 6,5x55 og den andre i .22LR.
På elgbanen er det to siktepunkter. Den nærmeste sentrum er beregnet på grovkaliber og den andre til .22LR.
Hastigheten på patronen er viktig for å unngå spredning i sideretningen: Patronen må være av typen «High Velocity», og salongen din bør like den godt, siden holdet er såpass drøyt for .22LR.
Når du finner en patron som salongrifla di liker godt – og som stemmer overens med hastigheten på din lokale elgbane – sjekk lottnummeret og skaff deg et lager! Elgens hastighet på forskjellige elgbaner kan nemlig variere med noen hundredeler:
– Dette er noe de færreste tenker på, men også her kan du hente litt ekstra. Selv lader jeg faktisk patroner tilpasset den banen jeg skal skyte stevne på. Med andre ord, jeg varierer utgangshastigheten på patronen allerede i ladebenken slik at den passer til hastigheten på løpeelgen, røper Knut-Magne.
I skogen har dette så klart mindre å si. Der skal vi bare unngå dårlige skudd, og skudd på løpende vilt er tross alt forbeholdt allerede påskutte dyr.
Jeg må til pers!
Etter å ha sett Kristine sin bratte læringskurve, må selvsagt artikkelforfatteren også dra av noen serier for å prøve effekten av de tre enkle tipsene.
Knut-Magne gjør de samme enkle justeringene på meg som på Kristine. Etterhvert som samlingene blir tettere og tettere, er det snart bare ørene som hindrer gliset i å gå hele veien rundt skallen. Dette funker!
Folkens, kom dere på banen og tren på løpende elg: Fy flate, så lærerik trening – og ikke minst, en vanvittig god forsikring å ha i treningsbanken den dagen uhellet er ute.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.