Når kikkertsiktet på rifla skal skytes inn, er det viktig å gjøre innskytingen riktig. Alle presisjonsinstrumenter bør jevnlig kalibreres, enten det er ei klokke, ei vekt eller riflekikkerten.
Null slurv: Du kan ha så god rifle og ammunisjon du bare vil. Men om du slurver med innskytingen, treffer du ikke der du sikter.
Lesetid: 7 minutter
Innskyting av rifle handler om å få siktepunkt og treffpunkt til å stemme overens på en gitt avstand. Eller strengt tatt: To gitte avstander, ettersom kulebanen krysser siktelinjen to ganger, først på vei opp fra riflemunningen til den høyden siktet er på, og så på vei ned igjen etter kulebanens toppunkt.
Dette tilpasses ved å skru på siktemiddelet. Derimot kan du ikke skru deg til å få treffene i blinken til å bli tettere. Den justeringsskruen finnes dessverre ikke på kikkerten.
Kontroll av utstyret
Kikkertsikter kommer i alle prisklasser på lik linje med rifler, kikkerter og alt annet jaktutstyr. Dessverre for lommeboken er det sørgelig ofte slik at dyrest som regel er best.
Men det er også slik at det ikke nytter hva det står på prislappen dersom du ikke tar skikkelig vare på utstyret. Du bør jevnlig sjekke at alt er i orden – også med riflekikkerten.
Det mest grunnleggende er å sørge for at alle skruer på kikkertmontasje og børse sitter fast og er montert riktig. I tillegg bør du vaske av linsene når du har noe bedre enn skjorteermet tilgjengelig.
På jakt etter rifle? JEGER har testet 160 rifler og laget en guide til deg som skal kjøpe jaktrifle. Her finner du all info du behøver om merke, rifletype, kaliber, presisjon og valg av riflestokk.
Elektronikkens velsignelser
Elektroniske skiver er i dag standard på de aller fleste skytebaner. Men vær obs på at de ikke alltid gir deg et presist nok svar:
Når prosjektilet treffer blinken, fanges lyden opp av flere mikrofoner. En datamaskin putter resultatet inn i trigonometriske ligninger og vi får ut en x- og y-verdi på en skjerm på standplass. Vi vet umiddelbart hvor vi traff, uten at noen trenger å traske frem for å se. Effektivt!
Lydsensorene er veldig nøyaktige. Så lenge alt virker som det skal og vedlikeholdes regelmessig, så er dette til å stole på, men…
Det finnes muligheter for «datatrøbbel». Gummibåndet på elektronikkskiva kan være helt utskutt, en mikrofon kan ha kommet ut av posisjon eller det kan være noe som hangler med en av dem. Det finnes altså et lite, men veldig irriterende rom for feil.
Papp lyver aldri
Derfor foretrekker jeg å verifisere treffpunktet på papirblinker. Da får jeg fasiten svart på hvitt. For pappblinken lyver aldri.
Den er garantert fri for trigonometriske ligninger, variabler i lydens hastighet på grunn av temperatur, og det har ikke vært x antall skyttere som har skutt på blinken før meg. Jeg slipper bekymre meg for hvorvidt det har vært tilstrekkelige dugnadstimer med støvsuging og annet vedlikehold for å gi et nøyaktig resultat.
En annen fordel med pappskiver, er at du kan bruke små blinker. Tette samlinger er krevende å oppnå når vi sikter på en 30 cm bred skive uten gode referansepunkter.
Små papirblinker gjør det enklere å finne eksakt samme siktepunkt på hvert skudd. Dermed oppnår du gjerne tettere samlinger, noe som igjen gjør det lettere å finne ut hvor mye du må skru på siktet.
«Skyt inn litt over senter» er et tips som ofte gis på skytebanen og i jaktblader når det kommer til innskyting for jaktbruk. Tanken er at vi ønsker å få litt mer margin om vi skulle være uheldig å feilbedømme avstanden.
Om det egentlig er det beste tipset å gi, er jeg litt usikker på: Det beste er jo å vite nøyaktig treffpunkt på én avstand. Deretter er det jo mulig å teste ut variasjoner på forskjellige hold, eller regne ut kulebanen med en app.
Når det er sagt, så er nok ikke det å legge treffpunktet 2–5 cm over siktelinjen på 100 m det som berger eller blåser biffen ved bogskudd på vanlige jaktavstander.
Tøyelige hold
Og er du komfortabel med å strekke holdene, så håper jeg du har et mer bevisst forhold til kulebanen enn at du bare slenger på et ekstra knepp eller to. Det er selvsagt opp til den enkelte hva man velger, men det beste utgangspunktet får du når du vet både kulebane og nøyaktig innskytingsavstand.
Treffpunkt på forskjellige hold avhenger av mange faktorer. Du må vite hvor høyt over munningen siktet er montert, utgangshastigheten, kulevekta, og kulas flygeegenskaper med tanke på stabilitet og luftmotstand.
Høydespredningen med samme kaliber på forskjellige avstander ut til 200 m kan være alt ifra 2 til 20 cm.
Når skal vi skyte inn?
Under rifleskyting er det såpass mange variabler som påvirker treffpunktet at regelmessig innskyting eller kontroll av innskytingen bør være en rutine:
Treffpunktet kan flyttes om kikkerten får seg en kakk under et fall. Om du kjøper ei ny eske patroner eller bytter ammunisjon, så kan treffpunktet endres. Skyting med og uten demper gir også gjerne treffpunktendringer i større eller mindre grad. Forskjellige temperaturer gir forskjellig treffpunkt.
Til og med synet ditt er utslagsgivende for sammenhengen mellom siktepunkt og treffpunkt: Har du for eksempel skjeve hornhinner, så kan du oppleve å treffe veldig annerledes enn andre som skyter med samme våpen som deg.
Så hvordan går du fram? Er børsa eller kikkerten ny eller vesentlig endret siden forrige innskyting, kan det være lurt å starte med en grovinnstilling av siktet. Dette kalles ofte «boresighting».
Det gjøres enkelt ved å ta ut sluttstykket og plassere rifla stødig i benk eller på et stativ, før du vekselvis sikter gjennom løp og kikkert. Deretter justerer du (eller en medhjelper) på siktet til du ser blinken midt i løpet samtidig som trådkorset hviler midt i blinken.
Alternativt kan du bruke «boresight»-verktøy, som er en laserpeker bygd inn i en patron som du putter i riflekammeret. Den gir deg en laserprikk som du deretter kan justere siktepunktet til. Merk at dette kun er et verktøy for grovjustering, og ikke det samme som en fullgod innskyting.
Er det travle tider på skytebanen, er det for øvrig et tips å gjøre unna denne grovinnstillingen hjemme.
På pinebenken
Om børsa har vært innskutt og det ikke er gjort store endringer, kan du som regel hoppe over grovinnstilling og gå rett på fininnstillingen. På skytebanen blir du da ofte henvist til skytebenken.
Gode skytebenker er en drøm å skyte fra, men for mange er de også et mareritt: Først og fremst er det en uvant skytestilling for en nybegynner. Dernest er de ikke alltid justerbare. Da blir du fort enten sittende å dingle med beina, eller med kroket rygg. Ingen av delene er optimale.
Om benken bare oppleves som et styr, anbefaler jeg at du heller ber om å få skyte liggende. Resultatet blir sannsynligvis bedre av det – og ikke minst like realistisk i jaktsammenheng.
Velg så stødig skytestilling som mulig. Sørg for god støtte under forskjeftet og eventuelt under kolben. Bruk sandsekker, pøller eller tofot. Pass på at teknikken sitter med tanke på rekylopptak, pust, avslapping og avtrekk. Dette gjelder like mye i benk som liggende.
Skyt minst tre skudd pr. samling under innskytingen. Det gir et godt utgangspunkt for å justere siktet ut ifra:
For nå er det viktig med så tette samlinger som mulig. En samling på omkring 30 mm er et perfekt utgangspunkt og vil gi en meget nøyaktig innskyting. Dessverre er det ikke alltid så lett å få til.
Da må vi ty til middeltreffpunktet: Enkelt sagt så måler vi avstanden mellom treffene fra senter til senter og så tar vi et gjennomsnitt av dette for å finne ut hvor mange knepp vi må stille.
Er du veldig god i trigonometri, kan du sikkert bruke tid på å regne deg frem til 3, 4 eller 5-kantens «tyngdepunkt» for å beregne hvor mange mm du må justere i høyden og sideveis. For folk flest holder det nok å bruke øyemål for å finne senter av treffene og så måle derifra.
Og skyter du på elektronikk, vil du ofte få opp middeltreffpunktets avstand fra senter målt i mm. Det angis enten med X som horisontal verdi og Y som vertikal verdi, eller bare med piler for oss som har glemt forskjellen på x og y for lenge siden.
Presisjonsgaranti
De fleste rifler i dag kommer med såkalt «Sub MOA»-garanti. Det betyr at du skal kunne forvente treskudd-samlinger på mindre enn 28 mm med bruk av «kvalitetsammunisjon» på 100-meteren.
Hvis vi skyter «snusbokssamlinger» på 70 mm, har vi allerede akseptert et avvik på 42 mm, altså 4-6 knepp. Noen ganger er dette til å leve med, noen ganger ikke.
Et knepp kan ellers være så mangt i jungelen av siktemidler. Metriske eller imperiske målesystem er en variasjon, og i tillegg kommer vinkelmålene bueminutt (MOA) eller radianer (Mil/ mrad) som alle angir hvor mye treffpunktet endres på en gitt avstand.
Tar vi utgangspunkt i 100-meteren som skyteavstand, vil vi som oftest operere med at ett knepp utgjør 1 cm på metrisk/mil-kikkerter, mens på imperisk/ MOA-kikkerter vil det utgjøre 7 mm (1/4 MOA) eller 14 mm (1/2 MOA).
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.