Å BLI JEGER: Det kan virke vanskelig, men det er kanskje enklere enn du tror. Ill.foto: Istock
Lesetid: 5 minutter
I dag er det ingen selvfølge at man har jaktinteresse i familien, og da er det ikke alltid like lett å vite hva man må gjøre for å bli jeger. Jakta kan være så mangt, med alt fra småvilt til storvilt, og et dryss av forskjellige jaktformer.
Vi tar deg gjennom stegene, med alt du trenger å vite for å komme i gang, på en forståelig og konkret måte. Selv om veien til å bli jeger kan virke lang, er det enklere enn du kanskje tror. Første steget kan du ta allerede nå.
Jegerprøven
Første steg for å bli jeger er å melde seg på et jegerprøvekurs. Dette er noe alle jegere må fullføre for å kunne utøve all jakt, og varer livet ut. Det finnes kurs over hele landet. Her lærer du det grunnleggende om jakt, våpen, sikkerhet og mye mer. Hensikten er at du skal ha grunnlaget for å bli en trygg og sikker jeger.
Det arrangeres samlinger hvor man tar for seg ulike emner, og du får også prøvd deg på skyting med hagle og rifle på skytebanen. Det hele avsluttes med en digital eksamen, hvor du svarer på en flervalgseksamen.
Et godt tips for deg som melder deg på kurs, er å benytte deg av vår store samling av oppgaver rettet mot jegerprøven. Det gir deg gode forutsetninger for å bestå eksamen ved å kombinere oppgavene med kurset.
Øv til jegerprøven med våre 500 spørsmål fra pensum, laget av autoriserte instruktører. Våre øvingsoppgaver til jegerprøven følger læreboka, slik jegerprøvekurset gjør.
Våpen og søknad
Når jegerprøven er avlagt er du klar for å ta det neste steget. For å kunne jakte må man ha et jaktvåpen, og for å avgjøre hvilket våpen du skal kjøpe, bør du tenke på hva du vil jakte på. Om det er småvilt, som rype og skogsfugl du er mest interessert i, er hagle valget å gå for. Om du er mest gira på storvilt, som elg og hjort, er det naturligvis rifle som er valget.
Hvis du ikke er helt sikker på hva som er mest aktuelt for deg, kan et godt råd være å melde deg på introjakt som NJFF arrangerer rundt om i hele landet. Her er det ulike jaktformer på ulike arter, både småvilt og storvilt, som kan være en perfekt inngangsport for å finne din favorittjakt.
Når du er klar på hvilket våpen du trenger, må du søke om våpentillatelse hos politiet. Dette gjøres enkelt digitalt på politiets nettsider. Når søknaden er godkjent, kan du kjøpe det våpenet du har søkt om hos en forhandler eller et brukt våpen på eksempelvis finn.no. Husk at du også trenger et FG-godkjent våpenskap for å oppbevare våpenet i.
På diskusjonsforum for jegere blir politiets våpenkontor tidvis idiot-stemplet. Samtidig forvalter de et regelverk som vi ønsker skal håndteres på en trygg måte. JEGER hengte seg på en søknadsprosess for å få bedre innblikk.
Skytebanen
Når du nå har fått din helt egen hagle eller rifle, er det viktig at du bruker tid på skytebanen for å lære deg våpenet å kjenne. Dette gjør at du er mye bedre rustet til å gjøre gode skuddplasseringer når jakta er i gang. Dette gjøres på skytebaner.
NJFF sine lokallag og skytterlag organisert i Det frivillige Skyttervesen (DFS) har skytebaner rundt om i hele landet. På lokallagets hjemmeside vil du finne informasjon om tidspunkter og sted. Ofte er det flere ganger i uken, og gjerne i sommersesongen, slik at du får god tid til å få skutt mye med våpenet før jakta starter om høsten.
På skytebanen vil du få anledning til å få tips og råd fra erfarne skyttere, og ikke minst mulighet til å få kjennskap til andre med like interesser. Det blir en naturlig møteplass, og et supert utgangspunkt spesielt om du er alene og ønsker et større kontaktnett.
Før høstjakta starter, er det viktig med et godt grunnlag på skytebanen. Kanskje har du skaffet deg eget våpen eller et nytt våpen i samlingen, og da bør du bruke tid for å bli kjent med dette. Når jakta omsider kommer i gang, har du de beste forutsetningene for å lykkes.
Jaktkort og jegeravgift
Når du nå har både jegerprøven, ditt eget våpen og har trent gjennom sommeren, er du nesten klar for å komme i gang. Det gjenstår å betale jegeravgiften, som du trenger for å kjøpe jaktkort. Pengene fra jegeravgiften går til blant annet forvaltning og forskning og må betales hvert år. Jaktkort kan så kjøpes for respektive områder du har lyst å jakte i.
Et naturlig sted å kjøpe jaktkort på er inatur.no, hvor du finner jaktkort til statsgrunn og private områder. Søk på et område du bor i nærheten av, og studer kartet for å kunne finne søkeord til områder du har lyst å jakte i. Finner du ikke området på inatur.no, kan du forsøke å gjøre mer research på nett, eller se deg ut andre områder. Ditt lokale lag av NJFF har kanskje også tilgang på jakt nær deg.
Hva skal du se etter for å finne de riktige terrengene? Dette er guiden til deg som ikke helt vet hvor du skal starte.
Klær og utstyr
Når du nå har alt det andre på plass, er du i praksis klar for din første jakttur, som det bare er å glede seg til. Opplevelsene står i kø. Dette punktet med klær og generelt utstyr er mindre viktig, og har slikt sett ingen fasit. Likevel er det greit å ha en anelse om hva som kan være greit å ha med deg på jakt for å sørge for en god opplevelse.
Det første vi vil trekke fram er en kikkert. Her finnes det produkter i alle prisklasser, så ta utgangspunkt i ditt budsjett når du velger en kikkert. En god allrounder er en kikkert i 10x40. En ryggsekk i rundt 30-40 liter er også smart å ha, med for eksempel rypenett dersom du skal jakte småvilt.
Av klær kommer det an på hvilken jaktform du skal bedrive. For storvilt er det høy lyddisiplin, og du trenger da lydsvake klær. For småvilt som rypejakt, trenger du ikke tenke på dette. Været kan endre seg raskt i fjellet, så vind- og vanntette skallklær er smart å ha. Du kan vurdere et enkelt og rimelig regntøysett, og bruke de turklærne du har, da skallklær ofte kan være en dyr investering.
Noe du bør prioritere, er et par gode jaktstøvler. Godt fottøy er viktig for å trygt og godt kunne ferdes i fjellet i ulike forhold og terreng. Her er det mange alternativer som er gode, men viktigst er det at skoen passer foten din. Ta turen til en sportsbutikk slik at du får kjent og vurdert flere modeller.
Du kan forlenge levetiden til jaktstøvlene dine med flere sesonger om du tar godt vare på dem. Med noen enkle grep gjør du dem klar for lagring etter endt jaktsesong.
Markus D. Holmer er journalist i JEGER. Han har hatt lidenskap for jakt hele livet, spesielt rype- og skogsfugljakt. Han tester utstyr, lager reportasjer og dekker nyhetssaker. Har du en sak Markus kan være interessert i? Send gjerne en e-post:
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
12 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
*Forutsetter 3 eller 12 md bindingstid, si opp når du vil med tilgang ut bindingstiden. Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden, dersom du ikke sier opp.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.