Ingen intensivkurs etter 18.00
En annen endring i utøvelsesforskriften, er at det nå ikke skal foregå jegerprøvekurs etter klokken 18.00 dersom et kurs gjennomføres over fem sammenhengende dager.
Tidligere har det ikke vært noe krav om hvilke klokkeslett en jegerprøveinstruktør må gjennomføre opplæringen innenfor, dersom jegerprøven gjennomføres som intensivkurs.
– Jeg har hørt eksempler på at femdagerskurset ikke har blitt helt riktig gjennomført. Jeg tolker denne endringen som myndighetens forsøk på å sikre kvaliteten på jegeropplæringen i Norge. Og det er bare positivt, sier jegerprøveinstruktør Rune Kragebøl.
Les også: Mange jegerprøvekurs utsatt på grunn av korona
Strengere krav til jegerprøveinstruktører
Den oppdaterte forskriften stiller strengere krav til jegerprøveinstruktører.
I tidligere versjon stod det:
«Det kreves autorisasjon fra Miljødirektoratet for å undervise som jegerprøveinstruktør. Autorisasjonen gis på bakgrunn av fullført utdanning etter studieplan fastsatt av Miljødirektoratet.»
«Miljødirektoratet kan sette vilkår for autorisasjonen etter denne paragrafen. Ved brudd på vilkårene kan Miljødirektoratet trekke autorisasjonen tilbake.»
Nå er paragrafen mer detaljert, og definerer hvilke overtredelser som gjør at instruktøren kan miste autorisasjonen sin:
«Miljødirektoratet kan trekke tilbake autorisasjonen dersom jegerprøveinstruktøren straffes for overtredelse av naturmangfoldloven, viltloven eller våpenloven, eller bryter gjeldende bestemmelser om opplæringen eller vilkår satt ved utstedelse av autorisasjonen.»
«For å få ny autorisasjon, må vedkommende gjennomføre utdanningen for jegerprøveinstruktører på nytt. Det skal angis i vedtaket om tilbaketrekking når denne utdanningen tidligst kan påbegynnes.»
– Jeg tror ikke instruktørstanden i Norge trenger å bli nervøs av denne endringen. Er du jegerprøveinstruktør, må du være et godt forbilde. Alle gode instruktører jeg kjenner har god oversikt over lovverket og trenger neppe å bekymre seg for om han eller hun ikke følger naturmangfoldloven, viltloven eller våpenloven, sier Kragebøl.
I en uttalelse på e-post til JEGER skriver Miljødirektoratet at endringen i forskriften bare presiserer den praksisen Miljødirektoratet har hatt i slike saker, og tydeliggjør denne praksisen bedre.
Miljødirektoratet har dog ingen konkrete eksempler å vise til.