Om du bruker skytestropp på skytebanen, vil jeg oppfordre deg til å gjøre det samme i skogen: Det er ingen grunn til å stille med handicap når storbukken brått dukker opp. Les vår guide til hvordan du kan skyte bedre med skytestropp.
Hånden som styrer: Skytestroppens viktigste oppgave er å støtte hånden som løfter forskjeftet når våpenet er rettet mot målet. På den måten bruker du minst mulig muskelkraft på å bære våpenets vekt.
Lesetid: 7 minutter
Bruker du ikke skytestropp på banen, vil jeg virkelig oppfordre deg til å prøve det ut under årets trening. Det kan bli en øyeåpner når du ser hvor nyttig dette er som hjelpemiddel.
Her forklarer jeg hvorfor det ikke er feigt å bruke skytestropp. Tvert imot; skytestropp gjør deg raskt til en bedre skytter!
Støtteklubben
Jeg har skrevet det før og jeg skriver det gjerne igjen: Tren slik du jakter! Og omvendt, så klart: Om du bruker skytestropp aktivt på banen, gjør det samme under jakta!
Skytestokker, to-foter, ja til og med tripods begynner å bli vanligere å se i jakt- og skyttermiljøene. Dette er fantastiske hjelpemidler som virkelig er verdt å teste både for nybegynneren og den erfarne jegeren.
Samtidig er min erfaring at det skal noe til for at disse hjelpemidlene alltid får være med på tur: Når det er langt og bratt til post, eller når jeg har håp om å smyge etter en los hele dagen, er en skytestropp heller å foretrekke.
Vektutfordringene er totalt fraværende og hjelpemiddelet innvirker betydelig på presisjonen. Jakter du med kombi eller drilling, er det også gull å ha ei god skytestropp for krevende rifleskudd.
Men som med så mye annet er det ikke slik at hjelpemiddelet automatisk gjør deg bedre. Du må teste og trene først for å dra god og rask nytte av støtteapparatet.
Hvorfor bruke skytestropp
Hensikten med skytestropp er å støtte «svak hånd» slik at vi ikke må bruke muskelkraft på holde våpenet i ro når vi peker mot målet. Med svak hånd menes den armen som vi bruker til å holde forskjeftet.
Ved å binde sammen overarm og underarm/hånd, trenger ikke biceps og underarmsmuskulatur lenger jobbe for å holde riktig vinkel. Derfor er det viktig at stroppen strammer godt rundt overarm og hånd.
De første gangene jeg skjøt med skytestropp, brukte jeg ei vanlig matchreim i skinn på ei banebørse. Det opplevde jeg som såpass ubehagelig at jeg nesten vurderte å slutte med skyting.
Men samtidig oppdaget jeg at skyteresultatene ble betydelig bedre – så da var det jo bare å stramme stroppen ekstra godt.
Trang tilvenning
Ubehag og knot er en vanlig årsak til at jegere og skyttere lar være å bruke skytestropp. Stroppen kan knipe på overarmen eller på hånden, og den begrenser bevegelsesfriheten. Men om du legger flid i tilpasningen av stroppen, bruker jaktbekledning, og bruker litt tid på stuegulvet til å tørrtrene, så blir opplevelsen betydelig bedre.
Både under tørrtrening og på banen er det greit å ta noen pauser fra skytestroppen om den er ubehagelig; det er uansett viktig å jobbe med skyteteknikken uten støtte også.
Mitt beste tips er å finne en god skytestilling, sikte på et relativt lite mål, og sjekke at siktet beveger seg lite i forhold til målet. Deretter lukker du øynene, puster 3–4 ganger inn og ut. Når du åpner øynene, skal våpenet fortsatt peke midt i målet. Da har du en god skytestilling.
«De fleste av oss får litt ekstra puls under storviltprøven. Da er det jo kjekt at skytestropp er tillatt brukt som hjelpemiddel også under oppskytingen, i henhold til Miljødirektoratets instruks»
Påkledningen
Ved bruk av støtte er det viktig å tilpasse støtten til skytestillingen og ikke skytestillingen til støtten. Ellers blir det vanskelig å opprettholde en konsekvent teknikk. Da ender vi opp med variasjoner i treffpunkt fordi støttens virkemåte og rekylopptaket blir ulikt.
Et tips er å innta skytestillingen man vanligvis har, for så å få en medhjelper til å sørge for at skytestroppen sitter riktig.
Vi ønsker først og fremst å stramme stroppen til vi har 90° eller enda trangere vinkel i albueleddet. Dernest er det viktig at den holder seg på plass.
Dette løses ved å stramme godt rundt overarmen: Fest stroppen høyt på armen, helst helt oppunder armhulen. Da opprettholder den ønsket vinkel på armen og vi unngår å stramme for hardt over hovedpulsåren i armen.
Det er som regel friksjonsbelegg inni skytestropper for jakt, slik at de holder seg greit på plass når man først har strammet dem godt nok. På matchreimer er det gjerne flere strammeklemmer slik at man kan låse reima godt fast på armen.
Den vanlige børsereima di fungerer også til en viss grad som støtte. Knepet da er å tvinne den rundt armen og gripe den med hånden slik at du låser den mot forskjeftet.
Varianter
Det finnes forskjellige varianter av skytestropper som er ment å hjelpe oss til å skyte bedre. Noen er kun for å ha festet rundt armen, mens andre er festet på børsa og fungerer også som bærereim.
Hva som er den beste typen, er nok litt smak og behag. Det viktigste er gode justeringsmuligheter.
Noen bærereimer har bare et hull for enten tommel eller de andre fire fingrene, og ellers bare vanlige justeringsmuligheter ved reimfestene.
Andre mer dedikerte skytereimer har mulighet til å regulere avstanden fra overarm til underarm/hånd.
Reimene finnes i forskjellige materialer. Konkurranseskytterne foretrekker gjerne stive varianter i hardt skinn eller syntetisk materiale. Disse gir veldig god støtte, men er nokså ubehagelig om man ikke er godt polstret i skytterutstyr.
De er heller ikke de beste å ha hengende over skulderen.
Regulerbare jegerreimer er ofte smalere og mykere enn de vi ser i DFS-bruk. De gir mindre støtte, men er mer komfortable til bæring og til bruk utenpå vanlig jaktbekledning.
Under jakt-trening styrer i hvert fall jeg unna de stive matchreimene og skytterbekledning: Slikt blir ikke med på jakt uansett.
Skytestropp i praktisk bruk
Når du har festet skytestroppen rundt hånd og arm og strammet til, er du låst til å bruke «sterk hånd» til all betjening av våpenet. Det er også noe av meningen: Det er derfor hevarmen og de fleste andre knapper og spaker som ei rifle har, er plassert på høyre side av våpenet til høyreskyttere og venstresiden for linksskyttere.
Gjør det også derfor til en vane i all våpentrening å bruke sterk hånd til alt fra å sette i magasinet til å skru på kikkerten.
Svak hånd bruker du kun til å holde i våpenet. Dette fungerer stort sett i alle stillinger og i de aller fleste situasjoner.
Dermed er det en fin måte å bygge muskelminne på, slik at du sparer tid og tankekapasitet under skyting.
Alltid beredt
I praksis er det liten forskjell på hvordan svak hånd skal være i forskjellige skytestillinger.
Stram derfor reima likt hver gang, og du er klar for å skyte, enten det er liggende, sittende, knestående eller stående både med og uten annet anlegg.
Under jakt hender det jo at man vil bruke håndkikkerten, snakke litt i radioen, ta seg en kaffekjeft og ikke minst opprettholde god blodsirkulasjon.
Da er det ikke praktisk å ha en løkke rundt hånden hele tiden. Det beste er derfor å ha stroppen kun rundt overarmen, og stikke hånden inn i løkka når det ligger an til at viltet snart dukker opp.
Juksemaker?
Ungdommelig uvitenhet og pågangsmot gjorde at jeg tidligere ville være «god nok», og skulle både skyte opp og velte elg uten «juks» og hjelpemidler.
Så jeg la meg bare ned og dunket av gårde de obligatoriske skuddene. Det er jo en ærlig sak om vi ikke ønsker å bli enda bedre enn vi er; ingen kan tvinge oss i så måte.
Men om flere føler på samme viset som jeg gjorde tidligere, så finnes det mange andre utfordringer å ta fatt på i skyteteknikk og ferdigheter. Kanskje først og fremst for å trene på banen – men økte ferdigheter på blinken gir også større selvtillit i skogen og mer effektiv jakt.
Derfor har læreveien min blitt å skyte opp stående, skyte på mindre blinker, skyte fortere eller på lengre hold.
Alt dette er lettere med reim. Så husk: Det er ikke feigt å bruke skytestropp på jakt eller bane. Det gjør deg bare bedre.
Tillatt hjelpemiddel på oppskyting
Sliter du med skyteprøven for storvilt? De fleste av oss får litt ekstra puls under storviltprøven.
Da er det jo kjekt at skytestropp er tillatt brukt som hjelpemiddel også under oppskytingen, i henhold til «Instruks for skyteprøve for storviltjegere, Miljødirektoratet 1.04.2020».
Har du derfor gjort en god jobb med å trene deg til å skyte med stropp, får du gratis støtte når de viktige skuddene står på spill – noe de også gjør når storbukken brått dukker opp.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.