JEGER tester fire våpenkamera og actionkamera på geværet. Med våpen- og actionkamera får du foreviget jakta, men feil før og i skuddøyeblikket blir også nådeløst avslørt. Evig eies kun det teipte, som det heter.
JEGER tester digitale våpenkamera til geværet. Shotkam og Tactacam 5.0 Ultra HD er rendyrka våpenkamera, mens Garmin Virb Ultra 30 og GoPro Hero7 Black er vanlige actionkamera.
Et våpenkamera er nemlig også nyttig for å vise hvorfor du bommer, spesielt for hagleskytteren. Men de fleste som bruker våpenkamera, gjør det nok for å forevige skuddsituasjoner under jakt.
Konklusjonen på hva som er beste kamera i vår test, vil derfor avhenge av hvorfor du ønsker et slikt kamera og hva du vil filme med det.
Formålet med testen er ikke å teste alle alternativ på markedet, men å vurdere et par av de rendyrka våpenkameraene opp mot hverandre, samt å se på forskjellene målt opp mot vanlige actionkamera.
To av kameraene er derfor dedikerte våpenkamera: Shotkam og Tactacam 5.0 Ultra HD. De to andre er vanlige actionkamera: Garmin Virb Ultra 30 og GoPro Hero7 Black.
Årsaken til at vi tester en eldre modell av GroPro, er at det ikke fantes våpenfeste for den nyeste modellen på testtidspunktet: Det finnes to geværmontasjer som skal passe alle GoPro-kamera, men kun siste versjon passer Hero7 Black.
Shotkam mangler norsk importør for øyeblikket, men er likevel med i testen fordi det er brukt av mange her til lands.
Slik er kameraene testet
Et problem med vanlige actionkamera har vært er at objektivet er så vidvinklet at målet bare framstår som en liten prikk på filmen. Det kan gi et feilaktig inntrykk av at man skyter på mye lengre hold enn man burde, samt at det blir lite å se av målet.
Kameraene i vår test har zoom-mulighet ut over standard innstilling, slik at inntrykket på filmen blir helt eller iallfall nesten reelt. Etter mitt syn er det likevel kun Shotkam og Tactacam som har kraftig nok zoom til jakt.
Tactacam har desidert kraftigst zoom med hele 8 gangers forstørrelse.
Alle kameraene er testet på ulike oppløsninger og innstillinger, men høyeste oppløsning/ beste kvalitet er lagt til grunn for selve sammenlikningen.
Spesielt de to actionkameraene har et vell av ulike videokvaliteter og oppløsninger som jeg ikke går nærmere inn på her, fordi man da fort er på vei over i profesjonell bruk og terminologi.
Størst vekt er lagt på bildekvalitet. Jeg har også sett på hvor god bildestabiliseringen er, betjeningsvennlighet, samt hvordan kameraene oppleves i bruk under jakt og trening.
Alle kameraene kan betjenes via app på telefonen, noe som også er testet nærmere.
«Skal du ha et kamera som filmer «alt», det vil si skuddsituasjoner, jakta sett fra andre vinkler, bålkosen og litt basic vlogging før det ender opp som enklere jaktfilmer for kompiser eller på YouTube, er det actionkameraene som er best egnet. Men vår vurdering er basert på hva man vil ha montert på børsa for å filme jaktsituasjoner.»
Innledende testing ga forskjeller
Kameraene har vært montert på ei halvautomathagle under leirdueskyting og duejakt.
Allerede etter første runde med leirduekasteren fikk jeg bekreftet mine mistanker: Slaget om beste jaktkamera ville stå mellom de dedikerte våpenkameraene.
De to actionkameraene røyk ut i kvalifiseringsrunden på leirduebanen, til tross for svært god bildekvalitet:
Problemet skyldes primært liten forstørrelse. Vidvinkelformatet på GoPro og Virb gjør at fugl selv på 25-30 meters avstand ikke blir stort større enn en prikk på filmen, til tross for full zoom. Derfor ble disse kameraene testet lite under jakt da resultatet ga seg selv så tidlig.
De dedikerte våpenkameraene ble følgelig brukt mye mer på duejakt enn actionkameraene. I tillegg er Shotkam og Tactacam også testet på skogsfugljakt. Det ga noen ytterligere avklaringer av hva som er det mest anvendelige våpenkameraet.
Under praktisk anvendelse framstår bruksområdene og -begrensningene på kameraene tydeligst. På Shotkam kreves det bare at du dunker i kolben for å vekke kameraet fra dvale. Det begynner å filme umiddelbart og bufrer da sekvenser på 30 sekunder.
Kommer det ikke noe skudd i løpet av denne perioden, slettes filmen. Smeller det, lagres det noen sekunder før og etter skuddet. Imidlertid er det fort gjort å glemme det magiske «dunket» i heite situasjoner, men det er nok en tilvenningssak.
Tactacam oppleves mer kronglete hvis du vil bruke det under støkkjakt på for eksempel skogsfugl: For å starte filmingen, kreves det at du trykker på en knapp på kameraet som helst er plassert langt frempå børsepipa, før du kan tenke på å montere børsa til skuldra for skyting.
På GoPro og Virb må man også fikle med kameraene for å starte filmingen. Disse to kan riktignok aktiveres også med stemmebruk, men det blir upraktisk i en stresset jaktsituasjon der tidelene teller og taushet er gull.
Når det gjelder rekylhåndtering, går gullet til GoPro, fulgt av Shotkam med noe bedre stabilisering i skuddet enn Tactacam.
Batterilevetid
Det hjelper lite om kameraet er bra hvis batteriene tømmes like fort som lommeboka hos en full sjømann på bar.
Her skuffer Garmin Virb: Batteriet er på grensen til det latterlige. Med kontinuerlig standby og wifi påslått (kreves for app-styring), tømte Virb batteriet i løpet av 45 minutter når det ble vekket 4-5 ganger fra dvale.
GoPro imponerer heller ikke hvis man ser på det isolert, men sammenliknet med Virb er det dobbelt så bra: Korteste levetid jeg fikk på GoPro i standby var 1 time og 20 minutter.
Da var wifi påslått hele tiden samt at kameraet ble vekket igjen fra dvale en god del ganger underveis.
Tactacam holder i minst 2,5 timer ved aktiv bruk.
Shotkam imponerer
Men det kameraet som imponerer meg mest med tanke på batterikapasitet, er uten tvil Shotkam: Det klarer 4–5 timer med mange skuddsekvenser.
Det betyr ei hel eftasøkt på due fra klokka 14 til klokka 19 med mange skuddsjanser, så lenge man er bevisst på å kun vekke det når man er rimelig sikker på at det straks skal smelle.
Jeg testet det også en dag på skogsfugljakt. Med litt påfyll fra en powerbank i bålpausen, holdt det hele dagen i standby med et titalls vekkinger når fugl gikk opp.
Til de andre kameraenes forsvar skal det sies at det er mulig å kjøpe ekstra batterier og bytte underveis. Det går ikke på Shotkam, der batteriet er innebygget. Når batteriet her begynner å bli slitent, er det mulig å sende inn kamera og få skiftet batteri.
Batteriet koster ikke «skjorta», men porto til USA er ikke helt gratis. Slikt kan muligens løse seg hvis man får en norsk importør også for Shotkam.
Hva skal man velge?
Hvilket viltkamera som er best, avhenger av to ting: Hva er bruksområdet, og hva er ditt ambisjonsnivå med filmingen?
Skal du ha et kamera som filmer «alt», det vil si skuddsituasjoner, jakta sett fra andre vinkler, bålkosen og litt basic vlogging før det ender opp som enkle jaktfilmer for kompiser eller på YouTube, er det actionkameraene som er best egnet.
Konkurransen mellom GoPro Hero7 Black og Garmin Virb Ultra 30 gir en overlegen seier til GoPro – mest på grunn av batterilevetiden, men også noe basert på bildekvaliteten.
Som altmulig-kamera går GoPro til en 5’er på terningen, mens Garmin Virb må nøye seg med en 3’er i denne testen.
Men vår vurdering er basert på hva man vil ha montert på børsa for å filme jaktsituasjoner.
Tett løp i teten
Ønsker man mer kvalitet på jaktfilmen og bruker dedikert videokamera med unntak av de situasjonene som jegeren ser under skuddet, er det nær uavgjort mellom Tactacam og Shotkam.
Hadde Tactacam vært like kjapp til å starte filmingen som Shotkam, ville det ha vunnet, særlig til flerkameraproduksjoner der man er ute etter best mulig bildekvalitet i alle klipp.
Unntaket er hvis man skal filme jakt der skuddsituasjonene oppstår raskt og hvor skytteren må skyte kjapt. Da mister man garantert filmklipp med Tactacam.
Hvis ønsket er å ha et analyseverktøy for å bli en bedre skytter, samtidig som det også kan brukes for å gi helt ok klipp fra jaktsituasjoner, er det Shotkam som trekker det lengste strået. Kameraet er med andre ord et stykke jaktutstyr du kan vurdere å gå til innkjøp av.
Hvis filmkvaliteten hadde vært noe bedre, hadde det gjort konklusjonen i testen enklere. Men bildekvaliteten blir litt for dårlig for tilnærmet profesjonell filmkvalitet, selv om jeg som fotograf trolig er «yrkesskadet» og mer kresen enn mange jegere.
Men en konklusjon må man jo trekke:
De fleste trenger primært et slikt kamera for å finne ut hvorfor det ble bom – og dernest til å forevige skuddsjanser til eget bruk, samt å dele klipp med kompiser. Da vinner Shotkam rett og slett fordi det er det kameraet som får dokumentert flest sjanser fra jakten din.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.