Test av truger i alle slags forhold: Oppover og nedover, på skare og i løssnø, i flatt og bratt terreng. Vi kårer testvinner blant 20 truger. Vi har laget en guide på hvordan du velger størrelse på trugene, og finner beste truger for ditt bruk.
Sist oppdatert: 29. desember 2023 kl 16.00
TRUGER: Test av truger i alle slags forhold, til forskjellig bruk.
Truger er i mange tilfeller lettere å bruke enn ski. Enten du går langtur på vidda eller er på hytta og bare skal ned til bekken for å hente vann, er det lurt å ha et par gode truger tilgjengelig. Her har truger har vært i test gjennom hele vinteren for å avdekke om du kan få gode truger for en billig penge, eller om de dyreste trugene generelt har bedre feste.
Vi har utsatt alle truger for forskjellige forhold, da vi tidligere har opplevd at testvinner i bratte lier ikke nødvendigvis er best i test når det kommer til dyp snø.
Vi guider deg gjennom de forskjellige trugemerkene og gir anbefalinger om hva du bør vektlegge på bindinger, stegjern, hælløfter og klør. Vi ønsker med denne testen å hjelpe deg å finne de beste truger til ditt bruk og ditt budsjett.
Truger til fleksibelt bruk
Testen inkluderer truger fra kjente produsenter som Tubbs, Atlas, MSR, Fimbulvetr og TSL. Vi har gjort noen vurderinger på hvilke forhold hver truge egner seg best for. Det er nemlig ikke slik at versting-truger er best hvis de kun er til hyttebruk, men går du som regel på skare er du avhengig av truger som har det beste grepet.
Går du mest i løssnø, må du ha truger som kan bære deg oppå snøen gjennom hele turen. Samtidig er det ikke kun produsent og grep som avgjør hva slags truger som passer til deg. Størrelse og vekt har også mye å si. Og med det, litt trugeteori:
I likhet med ski, er det også slik med truger at større er bedre hvis du er ute etter maks bæreevne. Det må du enten ta i lengda eller bredda – men det er grenser for hvor behagelig det er å gå med truger som passerer 25 cm bredde. Å gå som en hjulbeint cowboy i skogen er slitsomt for hoftene.
Også i lengda er det viktig å ikke overdrive. Det beste er i utgangspunktet å ha både ei lang truge som for eksempel 36 tommer (91,4 cm) til dyp løssnø, og en 25-tommer (63,5 cm) når snøen har stabilisert seg.
En av de lengre trugene vi testet er Atlas Range MTN 35. Dette er lange og slanke truger med gode klør og kjappe Boa-bindinger. En favoritt blant testpanelet, som kårer trugene til best i test.
Men finnes det truger til fleksibelt bruk? Går det an å kun kjøpe ett par? Tenk gjennom hva slags føre du hovedsakelig vil bruke trugene på, både når det gjelder truger til jakt og turtruger.
Skal du gå mest i løssnø i dype skoger, velg 30 tommer (76,2 cm). Skal du primært kikke etter rypa i bratte lier når snøen har satt seg, vil du ha vesentlig bedre feste og manøvrering med 25-tommere.
Slik velger du riktig størrelse på trugene
Når du skal velge riktig størrelse på trugene, starter du med vekt som et utgangspunkt. Merk at dette er vekt med oppakning. Tenker du å gå mye med ryggsekk, bør du altså legge på 10-15 kg på totalvekta, og enda mer hvis du skal jakte og bære våpen med truger.
21 og 22 tommer (53,3-55,6 cm): 36-70 kg
23, 24 og 25 tommer (58,4-63,5 cm): 55-90 kg
27, 28 og 30 tommer (68,6-76,2 cm): 77-112 kg
35 og 36 tommer (88,9-91,4 cm): 100-136 kg
Viktig bindingstid
Videre er en stabil binding viktig. Særlig hvis du skal gå mye sideveis i bratte lier, er det viktig at føtter og truger sitter godt sammen. Men husk også at bindingene bør være enkle å feste, slik at det ikke blir et pes hver gang trugene skal av eller på. Da ender det med at du ikke gidder bruke dem.
Det fins også egne damemodeller: Vi har en separat test av truger for dame. Det vil si, det er primært et skille på hvor stor sko du bruker: Bruker du under 42, er bindingene kortere og tilpasset for å gi mer støtte. Det avstemmes også med hælløfteren, slik at hælen faktisk treffer riktig når bindingene er kortere. Dedikerte dametruger er gjerne også tilpasset et mindre breibeint ganglag.
Med omsyn til stabiliteten bør du også se på innfestinga mellom truge og binding. Er bindingen slakk og fjærende, kan du oppleve at hælen vrir seg og anklene belastes. Samtidig er noe fleksibilitet ønskelig for at du skal kunne vinkle foten når du går i sidehelling.
De beste innfestingene klarer å kombinere disse to egenskapene.
Trugene Flex VRT 21 og 24 fra Tubbs får også full pott i testen, grunnet akkurat bindingene. I tillegg til fantastisk grep i motbakke og sidehelling, er bindingene raske og komfortable.
Billigste truger i test er Eagle Products Jegertruge. Her oppleves bindingene som lite fleksible, noe som trekker ned helhetsinntrykket, i tillegg til korte klør.
Med klørne ute
Når du skal velge truger, skal du ta en god kikk på klørne. Som nevnt er det ikke alltid nødvendig med de verste tennene. Men veit du at du skal gå mye utafor allfarvei, i kupert eller bratt terreng, er truger med grove klør et must.
Sjekk at det er klør både under tåa og hælen, for hælen er vel så viktig for fraspark og hold. De beste klørne har grep både på tvers og langs, som en krans.
De beste trugene til slikt bruk har også tenner i utkant av ramma, som gir overlegent fest i sidehelling. Så dersom du jakter ryper med truger i bratte Vestlandslier, kan slike truger være bedre anvendte penger enn ei livsforsikring.
Tubbs Mountaineer er ei robust truge med aggressive klør som virkelig biter fra seg i motbakker. Også denne har egen damemodell for mindre føtter.
Bindingene på MSR Lightning Explore minner om snowboard-bindinger, og er særdeles enkle i bruk. Det interessante med trugene fra MSR er forlengerene: En ekstra hale som kan hektes bakpå, som forlenger bæreflata med 12,5 cm/ 5 tommer. Lightning Explore er en av de letteste trugene i testen.
Truger eller ski?
Det er ikke i alle tilfeller at truger kan erstatte ski. Skal du smyge i flatt skogsterreng, vil ski være stillere og noe raskere. Truger vil alltid avgi noe støy fordi du løfter beina steg for steg. Det er dog mulig å surre/stripse fast litt granbar eller tilsvarende under trugeramma for å dempe noe støy, men det blir fort tungt.
Men når terrenget begynner å bli mer kupert, for ikke å si bratt, oppleves det som mye tryggere på truger i kombinasjon med våpen. Brått kan du stoppe eller snu på femøringen (utgått valuta), og skyte vinterfugl på støkk.
Tubbs Journey Lynx 30 er gode truger til jakt. Ved å kun utløse spenna over tåa, får du raskt av deg trugene, som er kjekt når du skal skyte liggende.
Stavene er også noe du kan velge bort for raskere skyting. Kjøper du noen sammenleggbare, er det uansett kjapt å få dem unna veien når du smyger inn på en heit situasjon.
Velg truger til ditt bruk
Så, hva fant vi ut? Det er vanskelig å kåre en ubestridt testvinner, fordi mye kommer an på ditt behov. Men det er allikevel et par modeller som får full pott.
Tubbs Wilderness 25 er gode hyttetruger: Klørne er ikke så store at den vil egne seg til lange turer, men egner seg godt til bruk rundt hytta og kortere turer. Bindingene er enkle å bruke og du tar trugene kjapt av og på foten. Wilderness har også justerbare bindinger som gjør at trugene kan passe til flere skostørrelser.
I slakt terreng oppleves Tubbs Panoramic som et trygt valg: De har plassert fotbladet relativt midtstilt i lengderetningen, noe som gir god balanse og flyt i steget. Videre er det helt fritthengende innfesting mellom binding og ramme, slik at du slipper «bære» vekta av truga i steget og kaster minimalt med snø bak på leggene.
I bratta holder vi en knapp på Atlas: Særlig deres nye modell Range MTN byr på det beste fra begge verdener. Her har du svært godt feste med klør også i ramma.
JEGER tester truger, jaktski og annet jaktutstyr gjennom hele sesongen. Med oss holder du deg alltid oppdatert på det siste innen jakt.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.
Produkt: Truge med aluminiumsramme i flatjern og duk tredd med metallhemper gjennom ramma.
Stegjern: Klør langs hele ramma, samt tre tverrjern fordelt fra tåballene og bakover. To bevegelige tenner under tærne. Hælløfter. Montasje for forlenger (selges separat, kr 799,-)
Binding: Hyperlink, smal snøbrett-konstruksjon med jekkestropp over vrista og rundt hælen.
Produkt: Truge med aluminiumsramme i flatjern og duk tredd med metallhemper gjennom ramma.
Stegjern: Klør langs hele ramma, samt tre tverrjern fordelt fra tåballene og bakover. To bevegelige tenner under tærne. Hælløfter. Montasje for forlenger (selges separat, kr 799,-)
Binding: Hyperlink, smal snøbrett-konstruksjon med jekkestropp over vrista og rundt hælen.