Pulsar Thermion Duo DXP50 er langt mer enn et termisk kikkertsikte. Dette siktet kan i tillegg brukes på dagtid som helt vanlig optikk. Det store spørsmålet er om fremtiden innen siktemidler blir heldigital.
KLUMP I FRONTEN: På toppen av objetivet sitter laser-avstandsmåler, fokushjul og av/på-knapp.
Pulsar Thermion Duo DXP50
Rekkevidde termisk deteksjon: 1800 meter
Driftstid: Inntil 6 timer
Vekt: 960 gram
Synsfelt på 100 m: 21,8 meter
Variabel forstørrelse: 2-16x digitalzoom
Batteri: 1 stk integrert, 1 stk løst
Bilde/video: ja
Skjermoppløsning: 1024x768 pixler
Sensoroppløsning termisk: 680x480
Sensoroppløsning dagfunksjon: 3840x2160
Bildeoppdatering frekvens: 50Hz
Objektiv termisk: 50/1,0
Objektiv dagfunksjon: 17/4,34
Vanntetthet: IPX-7
Pris: Kr 57 000,-
Leverandør: Teno Astro AS, www.tenoastro.no
Svært mange jegere har de siste årene stiftet bekjentskap med termisk optikk. Det tar ikke lang tid før man oppdager fordelene ved å kunne observere ting som det menneskelige øyet ikke kan se. Men hva med å kunne observere også alt det vi kan se gjennom det samme verktøyet?
Pulsar har hatt sitt Thermion-kikkertsikte på markedet i noen år. Dette er et termisk kikkertsikte som både ser ut som og monteres som et vanlig kikkertsikte. Toppmodellen Thermion XP50 har vært blant det aller ypperste man har kunnet kjøpe av termiske siktemidler på det sivile markedet. Verktøyet har også fint kunnet anvendes som termisk håndkikkert, løsrevet fra jaktriflen.
Nå tar Pulsar teknologien et steg videre. Steget er kanskje større enn det i første omgang ser ut som: Kanskje står vi her overfor et teknisk paradigmeskifte innen jaktoptikk. Mer om det senere.
Laser-avstandsmåler
Vi har fått låne Thermion Duo kun i noen få dager, og har dermed ikke fått anledning til å bruke siktet på reell jakt. Dette er derfor en korttest, et førsteinntrykk og en refleksjon.
Kikkertsiktet bygger på og har all funksjonaliteten til Thermion XP50, som var med i stortesten av termiske kikkertsikter i 2022. Thermion monteres med vanlige 30mm kikkertringer og betjeningen er laget for å ligne så mye som mulig på «analog» optikk. Produsenten hevder den er like vanntett som et vanlig høykvalitets-kikkertsikte og at elektronikken er så godt bygget at den tåler rekyl opp til minst kaliber .375 H&H. Siktet har innebygget laser-avstandsmåler som sitter som en klump oppe på fronten av siktet.
Pulsar Thermion Duo DXP50 har svært mange funksjoner, så her bør man lese bruksanvisningen. Det er ikke til å stikke under en stol at det kreves forståelse av en del terminologi for å kunne skjønne hvordan dette fungerer og hva som er bra og ikke like bra med termiske løsninger. Og enda mer blir det når Pulsar nå ikke bare har termisk kanal, men også kanal for alminnelig fargespekter.
La oss i denne omgang ta den enkle versjonen: Du har mulighet for bilder, videoer (farvel GoPro?) og streaming. Den har mange av de samme visningsmodusene og innstillingene for sensoren som Pulsars øvrige toppmodeller. Det innebærer gode muligheter for å fintune verktøyet til å bli så følsomt som mulig i forhold til værforholdene og ulike objekters varmesignatur. Den termiske sensoren og skjermen har de samme spesifikasjonene som øvrige XP 50-modeller med oppløsning på henholdsvis 680x480 og 1024x768 piksler. Den termiske følsomheten er på mindre enn 25 millikelvin, noe som er helt i toppen.
Baseforstørrelsen for både termisk- og dagmodus er 2x, som kan økes digitalt i fire nivåer opp til 16x. Her gjelder altså det samme som for håndholdte termiske kikkerter, at zooming kun skjer digitalt i form av utsnitt fra sensoren. I termisk teknologi gir zooming derfor strengt tatt ikke mer informasjon, selv om man tilsynelatende kommer tettere på. Når man bruker dag-funksjonen blir det litt annerledes: Her har sensoren nemlig mye høyere oppløsning og tåler derfor bedre at man tar utsnitt før det blir problemer med piksellering eller uskarpt bilde. Thermion Duo DXP50 har mulighet for wifi-oppkobling og streaming gjennom Pulsars egen app som fungerer bra.
Innskyting med ett skudd
At Thermion Duo DXP50 er et kikkertsikte betyr naturligvis at den har trådkors. Siden vi nå er i den digitale verdenen, finnes det hele ti forskjellige trådkors-formasjoner og ni forskjellige farger å velge blant. Man kan skyte inn siktet og lagre fem forskjellige innskytingsprofiler, med andre ord kan siktet være ferdig innskutt for flere våpen og ulike avstander. På grunn av sensorens høye oppløsning, kan innskyting kan faktisk gjøres med kun ett skudd. Det skjer ved at siktet tar et bilde av treffpunktet og trådkorset flyttes nøyaktig dit hvor kulen traff.
Ikke helt som super-optikk
Hvordan er så kvaliteten på bildet du ser gjennom siktet? Det termiske bildet er blant de beste på markedet, men alle som har prøvd slikt utstyr vet at slike bilder er grove og mangler mye detaljer, særlig når avstanden blir stor eller man zoomer kraftig inn.
Det vi er mest spent på med denne nyvinningen, er selvsagt kvaliteten på dag-funksjonen. Bildet man ser besørges av en CMOS-sensor med 4K-oppløsning som i teorien skal være mer enn nok. Og oppløsningen i seg selv er bra. Ikke fullt så bra er det med fargegjengivelse og oppdateringsfrekvens. Fargene forandrer seg på en litt unaturlig måte etter lysets fargetemperatur og oppdateringsfrekvensen gjør at bildet henger litt når man panorerer raskt. Her er det et godt stykke igjen til gode, tradisjonelle kikkertsikter.
Fordelene ved å kunne se godt under alle lysforhold er udiskutable. I dag har mange jegere to kikkerter eller to kikkertsikter: ett termisk og ett tradisjonelt optisk, eventuelt clip-on løsning. Å kunne integrere alt i ett verktøy er en besnærende tanke.
Kameraprodusentene har jobbet lenge med utvikling av elektroniske søkere og fått det bra til. I dag erstatter de i mange tilfeller tradisjonelle, optiske speilrefleks-søkere. Om vi trekker en parallell fra dette: Hva skjer med markedet dersom elektroniske sikte-løsninger blir så gode at de kan erstatte tradisjonelle optiske sikter?
Til å være første forsøk, leverer Pulsar med Thermion Duo DXP50 en imponerende pakke. Dagfunksjonen er likevel ikke like bra som tradisjonelt, analogt utstyr. Trolig kan den digitale teknologien utvikles og perfeksjoneres til noe mye bedre enn vi ser i dag. Om den blir så god at den kan erstatte glass i premiumklassen, vil fremtiden vise.
Historien er full av historier hvor etablerte teknologier nokså plutselig blir utkonkurrert. Kodak var verdens største leverandør av foto-film helt til digitalkameraene kom. Nokia var i toppen av markedet for mobiltelefoner helt til smarttelefonen brått tok over. Hvor er Kodak og Nokia i dag?
Vårt tips til tradisjonelle produsenter av kikkertsikter som Zeiss, Swarovski, Leupold og andre: Følg godt med, for her vil det kunne skje grunnleggende endringer.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.