Halvgodt av alt eller det beste fra begge verdener?
Termiske clip on-sikter kan se ut som en gylden kombiløsning der du får både håndholdt «spotter» og termisk kikkertsikte. JEGER tester seks termiske clip on-sikter som byr på noen kompromiss – men det er håndterbart hvis du velger den som dekker dine behov.
På termiske clip on-sikter varierer det nemlig sterkt hvor mye produsentene har lagt til rette for «multibruk». Det avhenger samtidig sterkt av hva slags flerbruk som er viktigst for deg:
Noen ønsker clip on-løsninger fordi de da kan sitte på post med optisk kikkertsikte utover i skumringa, og smette på det termiske varmekameraet først når lyset blir for dårlig for vanlig optikk. Da skjer skiftet i kontrollerte former, uten at det er noen bråhast med monteringa.
Andre ønsker å bruke clip on-enheten som håndholdt kamera, for så å kjapt klaske det frampå kikkertsiktet når en situasjon oppstår. Da kreves det raske montasjer både på øyemuslingen og på kikkertsiktet.
Montasjer til clip on
Felles for begge løsninger at montasjen alltid må være presis og repeterbar. For sjøl om du på en termisk clip on bruker trådkorset på kikkertsiktet ditt, er det ikke så enkelt som å sammenligne det med at du ser gjennom et vindu:
Du ser ikke gjennom et glass, men på en elektronisk skjerm som må sentreres eksakt. En større feilplassering noen centimeter foran kikkertsiktet ditt, blir fort desimeter når du kommer ut på hundre meter.
Når det er sagt, er det sjelden du vil oppleve store avvik. I JEGERs test av clip on-sikter har vi vektlagt nettopp dette, og undersøkt hvor repeterbare montasjene er. Når siktene er skutt inn i tråd med produsentens anbefalinger, og montasjen er riktig plassert, har vi ikke opplevd feilplasseringer som har praktisk betydning på jakt under normale skuddhold.
Innskyting av termiske sikter
Men du må altså skyte inn. Så hvordan gjør du dette med det som altfor snevert betegnes som nattoptikk? Her fins mange varianter og kreative forslag. Dagens termiske sikter er imidlertid såpass bra at det normalt ikke er noe problem å se reinsskiva på 100 meter.
Neida, du får ikke testa prikkskyting, men skal du bruke det termiske siktet til å skyte hjortevilt på 100 meter, er det akkurat samme blink og størrelse du må forholde deg til. Under gode forhold er det fullt mulig å se mindre svart/hvitt- blinker, så som salongskiver, fordi «svarten» absorberer mer varme.
Men andre alternativ finnes. Det enkleste er å kjøpe varmeputer av den typen som du putter i vottene for å holde lankene varme på vinterpost. De får du kjøpt for en tier pr stk på Biltema. Aberet er at du fort skyter dem i filler, med mindre du bevisst forlegger siktepunktet på noen testskudd først eller skrur siktet slik at du ikke skyter rett på dem. Et anna alternativ er å bruke små ballonger som du fyller med varmtvann.
Smart «freeze-funksjon»
I JEGERs test av termiske clip on-sikter er det skutt både på 100 m-bane og med salonggevær på innendørsbane. På 15-metersbanen funka det fint å banke en spiker inn i en vedkubbe/ stubbe, og varme opp spikerhodet med en lighter. Kula avgir dog en del energi i vedkubben, slik at den også vil lyse opp, så strengt tatt holder det å bruke første skudd som referanse.
Det geniale med flere termiske kikkertsikter, er innskytingsfunksjonen som ofte angis med «freeze»: Sikt midt i blinken, fyr av et skudd og sjekk treffpunktet. Plasser trådkorset midt i blinken igjen og bruk freeze-funksjonen til å fryse skjermbildet, før du bruker piltastene til å justere trådkorset bort dit kula faktisk traff.
På clip on-sikter blir dette litt mer intrikat, ettersom du bruker trådkorset på kikkertsiktet. Men flere av produsentene byr på tilsvarende løsninger som gjør at du i praksis skyter inn med to skudd – ett for å anvise, og ett for å kontrollere at du skrudde riktig.
Innstillinger og menyer
Termisk utstyr, enten det er håndholdte kikkerter, clip on-enheter eller termiske kikkertsikter, er høyteknologisk utstyr som er utvikla av ingeniører heller enn jegere med praktisk tilnærming. Det bærer dessverre ofte også betjeninga preg av: Det er et vell av innstillingsmuligheter, og for teoretikeren er ALT like viktig.
Nå skal det sies at mange av innstillingene har praktisk betydning, men ikke nødvendigvis når hodet koker i en jaktsituasjon. Da er det typisk bare lysstyrke og kontrast som er viktigst, samt eventuelt manuell sensorkalibrering. Det kan også være kjekt å ha tilgang til de ulike skjermvisningene; om de varmeste signaturene skal angis i hvitt, svart, rødt eller «disco».
Alt annet bør puttes i hovedmenyen, gjerne også der sortert i «Advanced settings» for de minst brukte funksjonene. Her har produsentene blitt flinkere, og flere tilbyr nå at du kan konfigurere «førstelinje»-knappene sjøl.
Kalibrering av termiske kamera
Nevnte sensorkalibrering er for øvrig viktig: For at den termiske sensoren skal fungere optimalt, må den med jevne mellomrom nullstille seg. Ellers kan du få spøkelsesskygger over skjermen av kontrastrike bilder. Kalibreringa skjer ved å blokkere lyset med en lukker (derav klikket, som fra et kamera), noe som gjør at bildet fryser noen tiendedeler.
På håndholdte termiske er det bare irriterende når kikkerten klikker og bildet henger i et halvt sekund. På clip on’s og termiske kikkertsikter kan det derimot være beint fram farlig: Hvis bildet fryser idet du skal trekke av, risikerer du å skyte etter et «dødt» skjermbilde, særlig hvis du forledes til å tro at dyret stoppa med breisida til akkurat i det trådkorset lå i bogen.
Heldigvis kan du skru deg forbi dette, ved å endre kalibreringa til «manuell» eller «semi-automatisk». Da må du aktivere den sjøl, i manuell også med linsedekslet lukka. Da slipper du lukkerklikket, som du ellers får i semiautomatisk modus ved en tvungen kalibrering.
Elsket og hatet
Det er delte meninger om termiske clip on-sikter er bra eller dårlig. Tilhengerne peker på at du drar nytte av å ha investert i godt glass på rifla. Det er bedre enn digital zoom, men likevel en sannhet med modifikasjoner, ettersom det fort blir pikslete hvis du drar på med mye forstørrelse. Et anna problem er at menyinformasjon kan forsvinne ut av bildet, i tilfelle du brått må endre på ei innstilling.
Samtidig er forstørrelsesbehovet etter min mening ofte overdrevet på jakt: Du behøver sjelden mer enn 4-5x forstørrelse for å avgi trygge skudd på normale hold. Særlig i tilfeller der det er aktuelt å bruke termisk siktemiddel, bør du heller gå ned på forstørrelsa for å ha mest mulig overblikk over situasjonen ETTER skuddet.
Kritikerne mener på sin side at montasjene er for upresise eller fomlete, og hevder at man særlig i regn lett får kondens og dråper på glassene i overgangen mellom kikkertsiktet og den termiske enheten. Verdt å være oppmerksom på, men det er nok under normale forhold løsbart med linsedeksel som på alt anna optisk utstyr.
Svak hånd, sterkt sikte
Samtidig er det et fåtall av testproduktene som fullt ut dekker bruksområdet både for termisk håndholdt og termisk kikkertsikte, sjøl om testvinnerne begynner å nærme seg. Jeg synes håndholdt-bruken er svakest: På flere av kameraene oppleves bildet å ligge langt der framme i tunnelen, og brillebrukere bør merke seg at et fåtall har diopterjustering: For jegere som drar på åra, kan det bli ei utfordring med små menyer.
Som kikkertsikter synes jeg at de fungerer bedre. Særlig de med bajonettkoblinger, enten det er originalt eller Rusan-adapter, gir presise og raske montasjer. Da nyter du godt av alle fordelene med et termisk sikte, samtidig som du får litt bedre bildekvalitet med optisk zoom.
Det aller beste er nok likevel håndkikkert rundt halsen og en håndholdt termisk i lomma, samt både optisk og termisk kikkertsikte på hurtigmontasjer. Men har du ikke anledning til å svi av både feriepengene og julegratialet på jakta – og mangler en privat ghillie til å bære alt jaktstashet – har vi noen klare favoritter til hva du bør velge, avhengig av ditt bruksområde.
Termiske tall og tale
Blir du forvirra av alle tekniske begrep som fyller spesifikasjons-lista på termisk utstyr?
Her er en liten guide til noen nøkkelord.
Brennvidde: Termiske kamera bruker optiske linser på samme måte som fotoapparat. Høy brennvidde/ focal length (50 mm) gir mest forstørrelse og lengre rekkevidde, mens lav brennvidde (35 mm) gir breiere synsfelt, men færre detaljer.
Zoom: I de fleste tilfeller opererer termiske kamera utelukkende med digital zoom. Det betyr at det bare tas et utsnitt av sensoren og forstørres på skjermen, noe som gir grovere og mer pikselert bilde jo mer du forstørrer.
Sensor: Dette er den elektroniske brikken som registrerer varmestrålinga. Vanlig sensorstørrelse (sensor resolution) er 384 x 288 piksler, mens større sensorer på 640×480 piksler gir mer detaljrikt bilde. Sensorstørrelse og brennvidde henger sammen, slik at en større sensor behøver ei større linse for å gi like stort (men mer detaljrikt) bilde.
Pikselstørrelse: «Sensor pixel pitch» referer til avstanden mellom senter av en piksel til senter av nabopikselen på kameraets sensor. Det angis i mikrometer (µm), der lav pikselbredde (12 µm) gir høyere romlig oppløsning og mer detaljerte bilder.
Termisk følsomhet: Termisk oppløsning angis i NETD (noise equivalent temperature difference) og refererer til den minste temperaturforskjellen som kameraet kan oppdage. Det angis i milliKelvin (mK), men kunne like gjerne vært angitt i milliCelsius sia disse to skalaene er parallelle. Standarden på jaktkamera er <50, men det begynner å komme kamera på <40 og <20, noe som gir flere bildedetaljer.
Rekkevidde: «Range» er primært et teoretisk mål utleda av brennvidde, termisk følsomhet og sensorstørrelse. Med økt brennvidde (forstørrelse) og mer følsom brikke med flere piksler, jo lengre hold klarer kameraet å fange opp temperaturforskjellene på.
Skjerm: Displayet er det du ser det faktiske bildet på. Stor skjerm gir et større og mer detaljrikt bilde. 1024×768 er gjengs pikselmål, men nå begynner det å komme kamera med 1920×1080 skjerm (display resolution). Merk også skjermtype, der AMOLED gir raskere pikselrespons, høyere kontrast og mer strømeffektivitet sammenligna med passiv-matrise OLED-skjermer.
Skjermfrekvens: «Display frame rate», også kjent som oppdateringsfrekvens, angir hvor ofte per sekund en skjerm oppdaterer innholdet. Det måles i hertz (Hz), der høy frekvens gir jevnere og mer flytende bevegelser. Alle clip on-siktene i JEGERs test har 50 Hz.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.