Termisk kikkert er tillatt med dagens viltlov, men hva skal man velge; håndholdt varmesøkende kikkert eller hybrid-løsningen frontmontert termisk kikkert? JEGER tester 13 termiske kikkerter og kårer best i test.
Sist oppdatert: 19. november 2023 kl 20.00
TERMISK KIKKERT: JEGER tester termisk kikkert og kårer best i test
Termiske kikkerter selger som aldri før, og trolig vil salgstempoet øke med den nylige juridiske avklaringen om termisk kikkert på jakt. Vi tester kontinuerlig nye varmesøkende kikkerter, og det merkes at teknologien blir bedre fra år til år.
Teknologien i en termisk kikkert gjør det ikke bare mulig å se i mørket, men også gjennom tåke, regn og til en viss grad gjennom kratt og buskas.
Termiske clip on-sikter kan se ut som en gylden kombiløsning der du får både håndholdt «spotter» og termisk kikkertsikte. Hvordan fungerer det i praksis?
Termisk kikkert kommer i mange forskjellige variasjoner. Vi har testet termiske kikkerter fra kjente produsenter som Pulsar, Zeiss, Steiner, Heimdall, Hikmikro, Kahles og Burris.
Pulsar Merger LRF XL 50 HD -På tross av langt fra klasseledende sensor-følsomhet og et ørlite fysisk irritasjonsmoment, er Pulsar Merger LRF XL 50 HD den klart beste termiske kikkerten vi har prøvd. TESTVINNER
Pulsar Telos XP50 - Er en svært god, termisk monokular kikkert. Den ultrasensitive sensoren gjør den kanskje til den beste enøyde på markedet med 640-brikke.
Zeiss DTI 4/50 - I sum er Zeiss DTI 4/50 et trygt kjøp for en jeger som vil ha en bra termisk monokulær kikkert. Vi gleder oss til fremtiden og håper den tyske giganten snart også kommer med toøyd termisk utstyr.
Kahles Helia TI 35+ - I praksis er Kahles´ beste nå mer enn god nok for å observere dyr på bøen og et langt stykke opp i fjellsiden. For deg som ikke trenger avstandsmåler, app og alskens ekstrafunksjoner er den et godt valg.
Hikmicro Condor CQL50 - Om man vil ha noe superkompakt er toøyd kikkert utelukket og vi mener at Hikmicro Condor CQ50L er noe av det beste termiske utstyret man kan kjøpe til under 40.000 kroner.
Hikmicro Habrok HQ35L - Byr på en imponerende pakke av funksjoner og selv om ikke den digital-optiske dagkikkertfunksjonen helt kan erstatte en tradisjonell optisk kikkert i dagslys, tror vi dette er en smak av fremtiden. MEST FOR PENGENE
Steiner Nighthunter H35 - Utmerker seg først og fremst med soliditet og god batteritid. Plasseringen av batteriene i kikkertkroppen bidrar til en litt klumpete følelse. Dette er mer militært enn strømlinjeformet, et verktøy til å gå i krigen med.
Pulsar Merger LRF XQ35 - Pulsar Merger LRF XQ35 er lillebroren til Merger LRF XL50 HD og koster omtrent det samme som de aller beste enøyde termiske håndkikkertene.
Eldre tester
Pulsar Helion XP50 - 1800 meter oppgitt rekkevidde. Høy kvalitetsfølelse. Tilleggsfunksjoner som bilde og video og direktestrømming til smarttelefon. Mindre intuitivt, men velfungerende menysystem.
Pulsar Merger LRF XP50 - Pulsars nye toppmodell. 1800 meter oppgitt rekkevidde, laser-avstandsmåler med 1000 meters rekkevide. Foto, video og direktestrømming. 10 timer batteritid. Øye- og bevegelsessensor som styrer standby-funksjonen
Kahles Helia TI 35 - Testens mest brukervennlige, men kan ikke måle seg mot Leica og Pulsar på optikk. Pris i mellomsjiktet. Rekkevidde er ikke oppgitt.
Burris BTH 50 - Testens letteste og mest kompakte varmesøkende kikkert. Passer for deg som prioriterer rekkevidde fremfor bredt synsfelt. God valutta for pengene. 700 meter oppgitt rekkevidde. Noe kort batteritid.
Dali S253H - Rimelig, god og enkel i bruk. 1130 meter oppgitt rekkevidde. Bilder og ekstern skjerm via (knotete) app.
Zeiss DTI 3/35 - Høyere skjermoppløsning enn mange konkurrenter. Presterer svært godt i sin prisklasse. Bildet henger noe i kuldegrader. Den mest ergonomiske i vår test av termisk kikkert. 1235 meter oppgitt rekkevidde.
Night Pearl Scops 25 ELITE - Gjennomtenkt, billig termisk kikkert. Særlig behagelig bilde, men mindre god bildefunksjon. Optimal til vårtelling av hjort. Fungerer godt på korte hold. 1298 meter oppgitt rekkevidde.
Pulsar Accolade XP50 LRF - Høy kvalitetsfølelse. 1800 meter oppgitt rekkevidde. Integrert laser-avstandsmåler. Kostbar, solid og vanntett. Tungvint, men grei nok meny. Flere tilleggsfunksjoner.
Pulsar Helion 2 XP50 Pro - God til å skille små nyanser i varmesignatur. (eks hjort og varm stein). Godt og behagelig bilde og ingen tunneleffekt. Litt kronglete meny. Livestrømming til YouTube via 4G.
Steiner Nighthunter H35 - Svært intuitiv og enkel i bruk. Gode basisfunksjoner, bra app og oversiktlig meny med et flertall funksjoner. Høy detaljeringsgrad, også i regnvær. Terningkast seks! Rekkevidde ikke oppgitt.
Hikmicro Owl OQ35 - Detaljrike og klare bilder med stor sensor og høy termisk følsomhet. Relativt stor og tung. Dyr, men et svært godt kjøp. 1800 meter oppgitt rekkevidde.
Pulsar Accolade 2 LRF XP50 PRO - Termisk kikkert med to okularer. Kostbar, solid, vanntett og med høy kvalitetsfølelse. Identifiserer dyr på lange hold betydelig kjappere enn forgjenngeren XP50. Laser-avstandsmåler med oppgitt rekkevidde på 1000 meter. Oppgitt rekkevidde er 1800 meter.
Termisk blir bare bedre og bedre (men er fortsatt dyrt)
Det skal jo egentlig ikke gå an, så det oppleves fortsatt magisk. Som en gammel strilejeger utbrøt da han fikk prøve termisk kikkert for første gang og brått oppdaget hele hjorteflokken der ute i mørket: «Oj! Dette her e´ sånt som eigentleg berre Vårherre sku ha løv te å sjå.»
Termisk kikkert er et enormt virkningsfullt verktøy både til å finne og observere vilt hele døgnet. Termisk kikkert har også enormt potensiale for stor effektivitet under nattejakt. Og det varmesøkende verktøyet har ikke minst vært enormt dyrt frem til for ikke mange år siden.
Eller mer presist: Varmesøkende kikkert er fortsatt relativt dyrt utstyr, men stadig flere jegere er villige til å bla opp for å sikre seg nær overnaturlig nattsyn. Kvaliteten på termiske kikkerter i mellomklassen (20.000-30.000 kr) har da også økt betydelig de siste årene.
I tillegg har prisene gått ned for de billigste modellene. Du får nå en håndholdt termisk kikkert for under 10.000 kroner, men vit at prestasjonene da også er deretter.
Hva gjør en termisk kikkert bra?
I vår test av termiske kikkerter kom det tydelig frem at du stort sett får det du betaler for: Egenskapene følger prisen, mer enn merket. Så hva skal man se etter for å velge riktig?
Om du er ny innen termisk utstyr, er det lett å gå seg vill blant modeller og merker. Mange av de rimeligere produktene kommer fra Kina og består nok til dels av de samme delene – uansett hvilket merke som er stemplet på kikkerten.
De største termiske merkene produserer i større grad egne komponenter og setter sammen disse.
Mange års erfaring viser oss at det særlig er to faktorer som avgjør egenskapene til en termisk kikkert: Sensorstørrelsen og objektivdiameteren.
I mellomklassen har mange varmesøkende kikkerter en sensoroppløsning på 384 x 288 piksler. Toppmodeller har ofte den større oppløsningen 640 x 480 piksler.
En billig termisk kikkert til under 20.000 kroner kan ha sensorer med oppløsning på for eksempel 256 x 192 piksler. Det vil vi ikke anbefale om du først har bestemt deg for å ta steget inn i nattkikkertenes verden.
Du får det du betaler for.
Vårt inntrykk er at produsentene er flinke til å prissette hver varmesøkende kikkert i forhold til hva de leverer. Dette betyr at du stort sett får det du betaler for.
Vi anbefaler derfor å se mer på spesifikasjonene i håndboken enn på hvilket merke som står stemplet på forsiden. Vil du ha en god termisk kikkert, se mest etter stor sensor og stort objektiv. Paret med en høyoppløst søker, er du i mål, enten kikkerten heter Burris, Pulsar, Kahles eller Leica.
Hvorfor er objektivets diameter så viktig?
Objektivdiameteren, altså linsen som samler inn informasjonen, påvirker i stor grad egenskapene til en termisk kikkert.
Enkelt forklart gir større objektivbrennvidde bedre rekkevidde. Større tall, for eksempel 50 millimeter i stedet for 35 mm gir altså kraftigere optisk forstørrelse.
Hver termisk kikkert har en basis-forstørrelse som er optisk. Zoom utover dette er digital forstørrelse, noe som gir et grovere og mer pikslete bilde uten egentlig mer informasjon. Om du vil ha gode egenskaper på langt hold, er det viktig med høy baseforstørrelse. Ulempen er nødvendigvis et trangere synsfelt når du skal avsøke større områder.
Er termisk kikkert lovlig på jakt?
Termisk kikkert og kikkertsikte er lovlig utstyr på jakt etter dagens viltlov. Dette har blitt avklart etter at påtalemyndigheten henla Miljødirektoratets anmeldelse av Kristoffer Clausens hjortejakt med termisk kikkert.
Miljødirektoratet påklaget henleggelsen, men beslutningen ble opprettholdt av Statsadvokatembetet i Trøndelag. I vedtaket henvises det til at viltlovens paragraf 20 om forbudet mot kunstig lys ikke gir strafferettslig grunnlag for å tiltale noen for bruk av termisk utstyr. Dette er i tråd med en juridisk betenkning fra lagrettsdommer Halvor Aas, som JEGER har intervjuet.
Miljødirektoratet har derfor varslet at de ikke lenger vil anmelde noen for bruk av termisk kikkert uten synlig lys. Viltloven er imidlertid under revisjon, slik at betingelsene kan endres når viltloven er ferdig revidert. Det er neppe sannsynlig at ny lov er ferdig før i 2025.
Bransjeorganisasjonen Våpenrådet har varslet at de jobber for å få termisk utstyr tillatt i ny våpenlov. NJFF har sagt at de mener termisk kikkert ikke bør bli tillatt på hjorteviltjakt.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.