Termiske kikkerter har så langt oftest vært enøyde og ikke veldig behagelige å se i. Med nyheten Merger LRF XP50 tar Pulsar opplevelsen flere hakk nærmere en god premium-kikkert.
Å se ting som mennesket aldri tidligere har kunnet oppdage, føles nesten som magi. Fordi termisk verktøy registrerer varme og ikke lys, viser de samme bilde enten det er dag eller natt. Så langt har magien likevel kommet til oss gjennom et ganske primitivt visuelt bilde. Men det skjer ting. Pulsar Merger LRF XP50 briljerer med den så langt mest behagelige opplevelsen, og byr på mye informasjon i bildet.
Termisk kikkert-teknologi er dyr. Skal du ha det beste man kan få på det sivile markedet, snakker vi om priser tilsvarende en grei bruktbil. Pulsar LRF XP50 koster 52 000 kroner. Det er mye penger, men faktisk noen tusenlapper rimeligere enn hva forgjengeren Pulsar Accolade II XP50 kostet. Og når Pulsar Merger LRF XP50 er blitt vesentlig bedre, kan vi ikke si annet enn at det faktisk går fremover.
Helt ny kikkert
Og endelig ser en termisk kikkert ut som – nettopp – en kikkert. Pulsar Merger XP50 har to okular og to kikkert-tuber. Man kan lett bli forledet til å tro at den også har to objektiv, slik en vanlig kikkert har, men det har den altså ikke. Du ser kun gjennom den venstre tubusen. Det høyre røret inneholder avstandsmåleren og du ser i fronten at «lysåpningen» til denne er mye mindre enn objektivdiameteren til den termiske linsen.
Signalene som fanges via den ene termiske åpningen sendes så via sensoren til to skjermer i kikkerten, en for hvert okular. Der forgjengeren Pulsar Accolade så ut som et enøyd troll med objektivet midt på fronten, ser Pulsar LRF XP50 med andre ord betydelig mindre alien-aktig ut. Den grunnleggende arkitekturen er likevel veldig lik, bare mye bedre pakket inn.
Behagelig for øyet
Om prinsippet ligner, er likevel forbedringene påtakelige. Det første som slår oss, er hvor komfortabel Pulsar LRF XP50 er å se i. Det skyldes dels at skjermoppløsningen har økt fra 640x480 piksler til 1024x768 piksler og dels at skjermen fremstår større og fyller mer av synsfeltet. Her er altså enda mindre tunnel-effekt enn i den allerede gode forløperen.
Med stor, høyoppløst skjerm kan man zoome mer inn på motivet før bildet blir pixlete og grovt. Og når man forer begge øynene med informasjon, kan man observere mye lenger og mer detaljert uten å bli sliten. Dermed oppdager man mer i terrenget og får avgjort tvilstilfeller med en helt annen sikkerhet. Som for eksempel om det er en hjort eller en varm stein man ser der ute, en kilometer unna.
Sensoren på Pulsar LRF XP50 har samme spesifikasjoner som hos forgjengeren. Det vil si oppløsning på 640x480 pixler og en følsomhet på mindre enn 25 mk, hvilket betyr at temperaturforskjellen mellom to objekter bare trenger å være 25 millikelvin for å kunne skilles i bildet. Akkurat denne parameteren er blant de viktigste for å danne et meningsfullt og informativt bilde i en termisk kikkert.
Hva som også påvirker kikkertens følsomhet for forskjellige temperatur-signaturer, er objektivets blenderåpning. Objektivet som gir 50 mm brennvidde er hos Pulsar LRF XP50 økt til blender 1,0 fra Accolades blender 1,2. Lavere tall gir større åpning, noe som igjen bedrer evnen til å skille nyanser fra hverandre.
Inntil 1800 meter
At Pulsar Merger XP 50 er «top of the line», merkes både på prisen og selve kikkerten. Kostbar og solid, og ordentlig vanntett med høy kvalitetsfølelse. Knappene har fått litt annen plassering og klart forbedret følsomhet i forhold til Accolade og Helion.
Meny-systemet er stort sett det samme. Det vil si ikke det mest intuitive, men velfungerende når man har fått det inn i fingrene. Fokuseringen sitter nå i form av en ring ute på venstre kikkertrør. Vi synes plasseringen er litt plundrete å nå, men hjulet er mye mer presist enn hos Accolade og med passe dreiemotstand.
Pulsar LRF XP50 har som forgjengeren en oppgitt deteksjons-rekkevidde på inntil 1800 meter. Vår erfaring på vel en kilometer er så bra at vi ikke tviler på at den ved gode forhold kan oppdage store dyr på betydelig lengre avstander. Den generelle utfordringen er at objektene blir veldig små, og med en zoom som hovedsakelig fungerer digitalt, blir bildet uskarpt når man drar hardt på med forstørrelse. Her hadde variabel optisk brennvidde vært å foretrekke, men det har vi så langt ikke sett i noen termisk kikkert for det sivile markedet.
Laser-avstandsmåleren er oppgitt til 1000 meters rekkevidde. Vi får den ikke til å rekke fullt så langt, men den dekker uten problem alle relevante avstander under jakt i Norge.
Pulsar Merger LRF XP50 har det man forventer av wifi-løsninger med overføring av bilde til mobil og nettbrett. Den kan også via mobilnettet strømme bilder direkte til Youtube. Som forventet har Pulsar LRF XP50 også foto- og videomulighet.
Nytt er at den har fått øye- og bevegelsessensor som styrer standby-funksjonen. Det fungerer slik at om du tar kikkerten bort fra øyet i mer enn ett sekund, så går den i hvilemodus. Så snart du holder den opp foran øynene igjen, slår bildet seg på. Funksjonen sparer strøm og fører til lengre batteritid, men i praktisk bruk oppleves det irriterende at bildet ofte er avslått i det øyeblikket du skal se gjennom kikkerten. Rett nok slår det seg kjapt på, men forstyrrelsen er der.
Gode batterier har vært en styrke hos Pulsar. Pulsar Merger LRF XP50 har oppgitt batteritid på 10 timer. Vi opplever den tiden som reell. Den får strøm fra ett innebygd batteri og ett kompakt, uttakbart batteri. Omkobling mellom dem skjer automatisk når det innebygde er tomt for strøm. Man kan kjøpe ekstra batteri til lange og kalde turer.
Mer for pengene med Pulsar LRF XP50
Pulsar LRF XP50 er et fantastisk verktøy. En våt drøm om å eie magiske evner på premium-nivå. Selv om mange av oss har akseptert å grave dypt i lommeboken for å skaffe termisk utstyr, gjør det ørlite vondt at prisene ikke faller mer enn de har gjort. På den annen side er Pulsars nye toppmodell til gjengjeld billigere enn den forrige. Og klart bedre. Det går tross alt rett vei.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.