Telt handler mye om å inngå kompromisser, spesielt på de letteste teltene der nærmest hvert gram teller. Vi har testet det lette 3-mannsteltet i vær og uvær. Holder det stand?
LETT OG ROMSLIG: Et fjelltelt med gode løsninger. Men mer interessant, hvilke kompromisser er inngått?
Barents Trollheimen 3 Ultralight
Sesong: Vår, sommer, høst
Vekt: 2,69 kg
Pakkvolum: 19 x 50 cm
Medfølger: Pakkpose, tre teltstenger, 21 stk plugger og rep.kit
Veil.pris: 12 000 kroner
Produsent: Barentsoutdoor.no
Testår: 2024
Barents Trollheimen 3 Ultralight er at klassisk tunneltelt som er beregnet for 3-sesongs bruk. Teltet er genialt på noen punkter, men etter det vi erfarer er det noen punkter du bør være obs på om du går for denne lettvekteren.
Førsteinntrykket når du holder i pakkposen er at det kjennes lett ut. Med sine knappe 2,7 kg tar det lite plass i sekken. I oppslått tilstand er det rett og slett imponerende at noe så stort kan veie så lite.
Kort oppsummert
Barents Trollheimen 3 Ultralight veier 2,7 kg.
Teltet har enkelt oppsett med tre like lange teltstenger.
Vi mener teltet har god plass med god takhøyde, som er spesielt merkbart i forteltet.
Teltet kan brukes med eller uten innertelt, avhengig av behov.
Materialene er lette, men oppleves noe skjøre.
Ventilasjonen er god, men ikke justerbar, noe som vi mener er en ulempe.
Alt i alt et godt valg for deg som prioriterer lav vekt og god plass. Husk å velge leirplass med omhu.
Vis mer
Geniale løsninger
Teltet spennes opp med tre teltstenger som er like lange. En genial løsning rent praktisk, både fordi det gjør oppsettet til en lek, men viktigere; et romsligere telt. Forøvrig tres stengene inn kun fra den ene siden. Teltduken spennes stramt og fint opp ved å sette plugger (som det er 21 stk av) på baksiden før man så strekker duken forover og forankrer med pluggene her. Er man nøye med pluggene, bruker bardunene og justerer litt underveis, så står teltet veldig fint.
Noe av det første vi la merke til etter oppsettet, var den gode romsligheten og takhøyden generelt, men spesielt i forteltet blir det merkbart. Dette er gull verdt på tur, både for å lagre mye turutstyr, men også til matlaging og opphold i teltet. Har du en lav turstol kan du sitte i forteltet uten problemer, noe som øker komforten betraktelig i ruskevær.
Teltet leveres uten montert innertelt, så her kan man selv velge om man vil bruke dette eller ikke. I praksis mener vi at det er mest hensiktsmessig å benytte innertelt, for å holde insekter og småkryp ute. For deg som vil leve enda tettere på naturen, så er det en fin løsning for å knipe inn på vekt og ha et enklere krypinn.
Innerteltet monteres raskt og enkelt med løkker som hektes i kroker foran og bak, i tillegg til fire klips i endene. Innerteltet har videre tre O-ringer på hver langside, som kan brukes til tørkesnor eller oppheng. Det er også seksjoner med romslige lommer på hver side. Takhøyden er upåklagelig, og romfølelsen er også meget god her.
Her får man også muligheter for å rulle opp fronten av teltduken, og på den måten nyte utsikten og leve tettere på naturen, fra soveposen i innerteltet. En kjempefin detalj for de teltleirene som byr på litt ekstra god utsikt. I tillegg er det to innganger til forteltet; en større åpning og en mindre, slik at man kommer til fra begge sidene.
UTEN INNERTELT: Teltet oppslått uten innertelt.
MED INNERTELT: Oppsettet med innerteltet montert.
UTSIKT: Åpner man fronten har man full oversikt.
Lette men skjøre materialer
Materialene som er brukt både på ytterduk og bunnduk samt pluggfestene, oppleves noe skjøre, men det er også noe å forvente tatt i betraktning at dette er et ultralett telt. Vær likevel obs på at materialet lett tar skade av stein og skarpe underlag, så det kan være smart å velge leirplass med mer omhu.
En ulempe med et 3-sesongs telt er mangel på stormmatter. I et værhardt fjellområde kan dette by på utfordringer også utenfor snøsesongen, og under testen opplevde vi å bli overrasket av meget kraftig vind og uvær, der vi så oss nødt i å legge stein på pluggfestene for å holde teltet fast. Dette er normalt sett "fy-fy", men når uværet treffer må man se løsninger.
Teltet er naturligvis ikke beregnet for dette, og ytterduken tok skade i form av hull på noen millimeter i størrelse. Greit å være klar over om du går for dette teltet. Det kan lønne seg å bruke god tid på å velge teltleir. I ettertid har vi fundert over om påsydde stormlapper i hvert hjørne kunne vært en løsning for å stå bedre mot uvær.
Litt for god ventilering?
Et annet kompromiss er ventilene. Det er to store ventiler med fast myggnetting; en i front og en bak sørger for meget god ventilering- problemet er at det kan bli litt for godt, da det ikke er mulig å justere luftstrømmen.
Blåser det stiv kuling rett i mot fronten- ja, da blåser det inne i teltet også, som kan være guffent i kald vår- eller høstluft. Vi savner å kunne justere dette og mener det er verdt de få ekstra grammene for å holde teltet mer lunt.
Dette teltet er på mange måter et godt valg, men det har også sine kompromisser. Teltet tåler hardt vær etter det vi erfarer, men om du er en som oppsøker uvær på tur kan det være smart å velge en annen modell.
Om du verdsetter god takhøyde, lett vekt, svært god plass, og i tillegg har sansen for å bruke det med og uten innertelt, er dette absolutt et telt å vurdere.
Hilleberg Nammatj 3 GT er et trygt og solid telt: 3 GT er en solid traver av et Hilleberg telt som kjennes trygt i vinterlig uvær, etter å brukt light-telt i noen sesonger.
Lettvektsutstyr er i vinden. Men hvor mye monner det egentlig på sekken hvis du går hardt til verks med kjøkkenvekta? Overraskende mye. Vi har sammenlignet lett og tungt jaktutstyr.
Markus D. Holmer er journalist i JEGER. Han har hatt lidenskap for jakt hele livet, spesielt rype- og skogsfugljakt. Han tester utstyr, lager reportasjer og dekker nyhetssaker. Har du en sak Markus kan være interessert i? Send gjerne en e-post:
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.