Fauna Holmeslet 6P er et gedigent telt med ståhøyde og fyringsplass, der det ikke er spart på materialer og detaljer. JEGERs test avdekker et ideelt telt for reinjaktlagets basecamp, iallfall hvis man er flere om å dele på vekta.
Romslig sett: Innertelt, yttertelt, plugger og stenger krever plass og vekt i ryggsekken.
Fauna Holmeslet 6P
Produkt: 4-sesongers kuppeltelt med stormmatter. Ståhøyde og fyringsplass for basecamp
Materialer: 70D silikonbelagt ripstop (3000 mm vannsøyle), Dyneema-barduner med refleks og aluminiumsstenger (13 mm)
Vekt: 9 kg inkl. stenger og Y-plugger (20 cm)
Mål: 480 (l) x 320 (b) x 195 cm (h).
Innertelt: Ekstrautstyr (2,8 kg/ 280 (l) x 225-300 (b) x 185 cm (h), kr 3.995,-). Todelt frontdør og bueåpna bakdør i to lag (duk eller myggnetting). To lufteluker i taket med duk/ myggnetting samt pipegjennomføring. Festepunkter for tørkehylle (netting). 10.000 mm vannsøyle på bunn. 185 cm ståhøyde, soveplass til 6 p (4 ved bruk av ovn)
Bunnduk: Ekstrautstyr (2,0 kg, kr 1595,-). Dekker hele ytterteltets golvflate, inkl. fortelt. Gulvåpning for isfiske og fyring, 10 cm opphøyde sidekanter, vannsøyle 8000 – 10.000 mm
Teltet Fauna Holmeslet 6P er en etterlengta arvtaker etter Frisport Holmeslet Taiga, teltene som ble videreutvikla fra blant anna Holmeslet Explorer og Riverside da Frisport i sin tid kjøpte Holmeslet. Teltene har hele veien holdt seg tro til konseptet som Tore Holmeslet grunnla i Alvdal for 23 år sia, nemlig romslige telt med ståhøyde, robuste nok til å tåle norsk vinter(u)vær.
Fauna Holmeslet 6P er heller ikke noe unntak – snarere tvert imot: Den nye konstruksjonen ser ut til å være enda mer robust på grunn av et par detaljer.
Smart og stabil konstruksjon
De første Holmeslet-teltene hadde tre lange stangbuer som møttes i kryss på taket (pluss eventuelt ett eller to fortelt). På Frisport Holmeslet Taiga var dette modifisert til to lange diagonal-stenger i kryss og tre kortere tunnel-buer på tvers.
På Fauna Holmeslet 6P er det også fem stenger. Foruten en kort, skråstilt til forteltet, er det også nå to lange diagonale stenger som møtes i kryss på toppen av taket. Men de to oransje tunnelbuene er nå markant skråstilt og krysser hverandre i knehøyde midt på sideveggen. Uten at jeg har fått stormtesta teltet, tror jeg dette gir økt vindstabilitet.
En liten detalj som jeg tror innvirker gunstig på teltets aerodynamikk, er at bakdøra på teltet smalner til en spiss. Det gir en «plog» med et mindre vindfang når det vendes opp mot den forventa vindretningen, samt ekstraplass for bagasje.
En annen detalj som er gunstig, særlig i de tilfeller der man er alene om å slå opp teltet, er at stangkanalene ikke er heldekkende tvers over hele telttaket. Disse er nå «lukka» i bare et kort spenn over mønet. Isteden er det klips nedover på siden av teltduken som du hekter innpå stengene etter at du har spent opp buene, samt kraftig, låsbar snap-ring der de to tunnelbuene krysser hverandre.
Det gir to fordeler: Den ene er at det blir langt enklere å reise opp hele teltkonstruksjonen, uten at stengene «vrenger» seg. Det har jeg opplevd som ei utfordring både på tidligere Holmeslet-telt og på tilsvarende Jerven-konstruksjon. Den andre fordelen er at sjølve stangkanalen – eller rettere sagt fraværet av stangkanaler langs deler av teltveggen, gir en glattere teltvegg med mindre vindfang. Om dette er like robust som heldekkende kanaler, vil kun avdekkes av lengre tids bruk i hardt vær.
Resultatet er uansett at det er langt lettere å sette opp teltet. Etter ei førstegangs montering der jeg brukte litt tid på å sette meg inn i teltkonstruksjonen, tok det bare en liten halvtime ved andre forsøk. To mann smeller opp dette på ti minutter med litt drilling. Produsentens tips er å montere de svarte diagonal-stengene før de oransje «tunnel-buene».
Allsidig innredning
Når Fauna Holmeslet 6P er vel oppslått, har du tre alternativer til innredning: Ytterteltet kan helt fint brukes alene hvis du bare skal ha tak over hodet og ly for vinden. Breie stormmatter sørger for å tette godt mot bakken. Da har du en hel ballsal til rådighet.
Det har du også om du velger bunnduk, noe som øker vekta med 2,0 kg. Det gir langt tørrere inneklima enn en fuktig bakke. Duken går godt oppover sideveggene, slik at du bremser både trekk og fukt. Duken har for øvrig luke midt på golvet, slik at du kan fyre primus uten fare for at parafinlekkasjer sprer seg, eller bore hull i isen hvis du bruker teltet under isfiske. Merk dog at det ene golv-båndet havner midt i luka.
Det samme gjelder det siste alternativet – innertelt: Også her er det fyringsluke i golvet og gjennomføring for piperør i taket. Innerduken har flust med lommer langs sideveggene, og valget mellom myggnetting eller tett duk i dørene på hver sin tverrende.
Tveegga takhøyde
Og alt dette kommer altså med ståhøyde, noe som jeg setter svært stor pris på i en basecamp: Alt blir så mye enklere med teltlivets mangslungne gleder når man kan gå inn uten å kravle på knærne.
Det er likevel verdt å merke seg ulempen med all denne takhøyda, sammenligna både med mindre tunneltelt og lavvo: Fordi du har en høyere og rundere kuppel, stiger mer varme opp fra bakkeplan. Det gjør at du trenger kraftigere varmekilde(r) for å få opp koken innendørs.
En snedig detalj der er imidlertid at du har ventilasjonsluker med både myggnetting og full glidelåsåpning i taket. Via glidelåsen kan du hekte løs og senke taket i innerteltet på de kaldeste nettene, for slik sett å minske volumet som skal varmes opp.
I det hele tatt framstår Fauna Holmeslet 6P som et svært gjennomarbeida telt, der det ikke er spart på detaljene. Forteltet luter svakt framover, slik at taket gir litt overheng med ly for regnet sjøl om døra står åpen. Pluggene med Y-profil er på generøse 20 cm, noe som gir hold i løs sandjord, sjøl om du nok må supplere med snøplugger vinters tid. De svært kraftige bardunene har innsydd refleks, slik at du slipper snuble når du stomler ut for slå lens med hodelykta.
Vektmessig har alt dette sjølsagt sin pris: 9 kg i ribba tilstand er omtrent som venta, og du er nær 12 kg med innertelt. Fordelt på de seks personene som innerteltet skal romme, blir det 2 kg telt pr snute – mer enn lave tunneltelt der du slipper unna med 1-1,5 kg.
Men til gjengjeld får du all verdens teltkomfort med ståhøyde, fyringsmulighet, og en konstruksjon som er langt mer stabil og hensiktsmessig i plassutnyttelsen enn en ettstangs lavvo.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.