Hvilken stokkolje skal du velge for å vedlikeholde kolben på hagla eller rifla? JEGER tester flere typer stokkolje og finner store forskjeller.
Sist oppdatert: 1. mai 2024 kl 16.00
STOKKOLJE: Det er ikke likegyldig hvilken olje du bruker på våpenet hvis du vil at børsekolben skal skinne.
Stokkolje er viktig for å vedlikeholde børsekolben, men dette er kanskje ikke fremst i pannebrasken når du sliten setter støvlene til tørk etter en våt jaktdag. Våpenet stues bort i en krok – hvis den i det hele tatt slipper ut av kofferten i dag.
Når du senere skal låse børsa trygt inn i våpenskapet, har stokken på rifla eller hagla skiftet farge fra kastanjebrun til matt og grå. Et kjent scenario?
JEGER tester stokkolje slik at du slipper nettopp slike overraskelser!
Noen sverger til syntetiske stokker under mantraet «trestokker krever så mye vedlikehold». Feil: En trestokk kan bli omtrent like vedlikeholdsfri, selv om det fordrer litt jobb å komme dit. Det er noe alle kan klare – og det er tilfredsstillende å vite at den dypgylne og glinsende stokken er ditt eget verk.
Å kline på et par lag stokkolje og si seg fornøyd, er langt fra nok. Lagene du legger på med stokkolje, er grunnlaget for et tilnærmet vedlikeholdsfritt resultat.
CLL stokkolje er den soleklare testvinneren. Som eneste i testen inneholder CCL alkanin, som fremhever spillet i treverket med svakt rødskjær. CCL leverer på øverste plan i stresstestene.
Scherell Schaftol stokkolje leveres i flere forskjellige fargenyanser, ut ifra hvilket sluttresultat man ønsker. Stokkoljen er lett å påføre, da den kommer i en liten flaske med svamp på tuten. Den gir en silkematt overflate med litt glans, men er dessverre i nedre enden av skalaen når det kommer til inntrengningsevne.
Tetra Gun stokkolje kommer i en praktisk, tannkremtube-lignende flaske med praktisk helletut, slik at man kan klemme ut ønsket mengde olje. Den har god vannavstøtende effekt og klarer seg godt i stresstesten.
Treteori
I sosiale medier dukker det støtt og stadig opp spørsmål om hvilken stokkolje man bør velge for å vedlikeholde treskjefter. Svarene er varierende og alternativene mange. En del får du kjøpt i våre kjære spesialbutikker, mens andre kan du blande selv.
Vi starter derfor med litt treteori: En trebit er som en bunt med sugerør som snor seg fra rota til toppen av treet. Der våpenstokken formskjæres rundt kolbe og pistolgrep, går det hull i «sugerørene», noe vi ser som små porer. Disse er vi helt avhengige av å tette, om vi skal unngå mer vedlikehold.
Utenpå denne forseilingen legges enda noen lag med stokkolje for å danne en beskyttende hinne som man kan slite på gjennom en lang jaktsesong. Dette er en operasjon som du gjør i flere trinn, gjerne med ulike produkter.
LES OGSÅ: Slik pusser du opp et gammelt treskjefte
Hva skal stokkoljen gjøre?
Før vi kjører i gang med selve testen, må vi se på hva vi ønsker at stokkoljen skal gjøre for oss:
Skjefteolje er like viktig som annet jaktutstyr. Stokkolje som benyttes til å danne grunnlag, må kunne trenge langt inn i treverket og herde slik at den hindrer treverket i å trekke vann. Det er spesielt viktig om du skulle være uheldig å slå et dypt hakk i stokken.
Etter at stokken er porefylt, skal vi legge de ytterste lagene. Her ønsker vi andre egenskaper, og nå er ikke dybdevirkningen like viktig. Nå er det avgjørende at stokkoljen danner en hard hinne som er motstandsdyktig mot slitasje, som for eksempel gnissing når våpenet bæres i reim over skuldra.
Tenker du å bruke ulik olje til metting versus siste finish? Husk å teste på en trebit først at oljene ikke reagerer med hverandre. Ellers kan alt arbeidet være forgjeves.
Utseende og sluttresultat er herlig subjektivt. Enkelte stokkoljer gir den klassiske, speilblanke finishen du kjenner fra engelske best guns. Andre gir en silkematt overflate, mens noen legger seg midt imellom.
I testen legger vi derfor ikke vekt på utseende: Det er opp til deg å bestemme hvordan du vil at akkurat ditt våpen skal se ut.
«Når vi så kuttet testbitene i to, var det lett å se på de lyse trebitene hvor langt inn i treverket oljen hadde trengt. Her var det store forskjeller mellom oljene.»
Slik utførte vi testen av stokkolje
For å sette hver stokkolje på prøve, lagde vi så godt som identiske testbiter av furu. Disse ble så satt inn med fem lag stokkolje, før de fikk god tid til å tørke.
Grunnen til at vi ikke valgte valnøtt, som er vanlig i våpenstokker, er enkel. Densiteten i valnøtt varierer veldig, noe man lett ser om man oljer en stokk: Noen plasser trekker oljen til seg som en svamp, mens andre bruker mye lengre tid.
Når vi så kuttet testbitene i to, var det også lett å se på de lyse furubitene hvor langt inn i treverket oljen hadde trengt. Her var det store forskjeller mellom stokkoljene. Et par av dem ble liggende utenpå, mens den beste oljen trakk over halvveis gjennom sin bit.
Balsin stokkolje har ikke like god vannavstøtende effekt, men trenger dypt inn i treverket og tørker relativt fort. Stokkoljen har en veldig stram lukt.
Beretta Gun Stock Oil er den stokkoljen som tåler stresstestene best. Her preller vannet av som på en nypolert bil! Den egner seg godt som topplag (sjekk først at den ikke reagerer med stokkoljen du bruker som grunnlag), og gir en speilblank og beskyttende overflate. Beretta Gun Stock Oil har derimot testens dårligste inntrengning og er så seig at det er et mareritt å få den bort hvis du først får den på fingrene.
GRS stokkolje herdes svært raskt på treverket. Den gir en blank overflate og tåler stresstesten godt. GRS stokkolje skal være helt trygg å bruke også på laminatstokker.
Vi testet også hjemmelaget stokkolje, som er halvt om halvt kokt linolje og terpentin. Dette er testens rimeligste alternativ da man får alt man trenger levert i litersflasker på den lokale jernvarehandelen. Den hjemmelagde stokkoljen trenger svært godt inn i treverket, og den tørker seint, noe som er en fordel for inntrengingen. Halvblank finish og svært god holdbarhet.
Fuktig stresstest
Deretter sto ulike stresstester for tur, slik som vannmotstand. Vestlandsværet simulerer vi med en runde i dusjen.
Også her ser vi tydelig forskjell: Overflaten som de beste stokkoljene lager, virker nesten som lakken på en nypolert bil der vannet preller av. På de som ikke gjør det fullt så godt, blir vannet liggende på overflaten, selv om bitene står med litt helling.
Etter «regnskyllet» sammenligner vi med biter som ikke har vært i dusjen. Alle unntatt en har gledelig nok beholdt overflate-finishen.
For tøffe tak
Motstandsdyktighet mot slitasje er også noe som verdsettes høyt hos en god stokkolje. Spesielt gjelder dette for olje som skal benyttes til de ytterste lagene.
Her brukte vi en gammel jaktjakke og vann, der vi gnisset bitene mot stoffet med jevnt trykk og nøyaktig like mange ganger.
Også her viste testbitene at stokkoljene i testen jevnt over holder høy kvalitet. For å skille klinten fra hveten, måtte vi faktisk frem med oppvaskskrubben til slutt for å gi dem flere runder!
Ut fra resultatene i vår store test av stokkolje, har vi funnet frem til noen favoritter, som du kan lese mer om i enkelttestene under.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.