Vi har testet skytestøtter både med storviltrifle og salongrifle for å se hvor tette samlinger vi får. Vi har også laget en guide til skyting med tofot og skytestokk, inkludert tips til montering av hver skytestøtte.
Sist oppdatert: 7. februar 2024 kl 10.00
Vuggekonstruksjonen til de fleste skytestøttene i denne testen gir veldig god stabilitet, men tripoden fra Bog imponerer også.
Tenker du at skytestøtte som tofot og skytestokk er unødvendige hjelpemidler, da man uansett ikke skal skyte på lange hold? Eller synes du at slik skytestøtte er like prematurt som å sykle med støttehjul?
Alle ting vi jegere kan gjøre for å oppnå sikrere skudd, gjør jakta mer human. På utenlandsjakt i åpent terreng er det ofte nødvendig å skyte på litt lengre hold. Både tofot og skytestokk har da også lenge vært brukt på jakt i utlandet.
Er du uheldig og skadeskyter på et normalt hold, må du kanskje også skyte oppfølgingsskudd på langt hold, enten du liker det eller ikke. Da er det i hvert fall viktig å ha utstyr som gjør det lettere å treffe.
Da kommer skytestokken godt med: Du slipper å være avhengig av å finne et tre eller en stubbe som kan gi deg god nok støtte til å avgi et presist oppfølgingsskudd.
Sikker og human jakt er et grunnleggende element i vår jaktutøvelse. Hvordan du trener på skytebanen, er helt opp til deg. Men på jakt bør man alltid bruke best mulig skytestøtte for å sikre gode treff med rifla.
I liggende stilling, slik de fleste trener på skytebanen, skyter de fleste best – men det er en stilling man sjelden får brukt under praktisk jakt. Sittende med støtte på knærne skyter man stødig med litt ekstra trening.
Men med lyng, gress og småbusker i veien, må man ofte opp i stående stilling for å få et rent skudd. Stående er samtidig helt klart den vanskeligste og mest ustødige skytestillingen, noe ikke så mange jegere behersker godt nok for presise treff.
Da er det ekstra nyttig med ekstra skytestøtte: Med en medbrakt skytestokk er du alltid og hvor som helst beredt for stødige skudd, selv i stående stilling.
Den liggende skytestillingen du bruker under oppskytingen på bane, er sjeldent aktuell på jakt. Her er hver skytestilling du må beherske for å sikre human avlivning når skuddsjansen byr seg.
Her er en typisk situasjon: Langt ute på det store jordet står en rådyrbukk og beiter. Holdet er ganske drøyt, men bukken følger godt med og det er umulig å komme nærmere uten å bli avslørt.
Kan jeg treffe på dette holdet? Jeg måler avstanden og synes det er litt langt.
Men jeg setter opp skytestokken som gir støtte både foran, bak og sideveis på rifla. Med Blaseren i 308W på plass finner jeg brystet på bukken og skrur opp Zeiss V8’en til 14x forstørrelse.
Selv med denne forstørrelsen hviler rødpunktet helt rolig i midt i brystet. Jeg klemmer inn avtrekkeren, og i samme sekund faller bukken. Jeg hadde aldri tatt dette skuddet, hadde det ikke vært for den stødige skytestokk.
Med en god skytestøtte skyter du nesten like presist stående som du gjør i skytebenken. Og når vi først snakker om skytebenk: Med en prislapp på 349 kroner, er skytestøtten eller skytebenken fra Biltema et billig hjelpemiddel til innskyting og avtrekkstrening.
Presise skudd med skytestokk og tofot
Å bruke skytestøtte for å avgi mest mulig presise skudd, er egentlig noe man alltid bør gjøre når muligheten er der. Ettersom et tre, ei gren eller en stor stein ikke alltid er i nærheten, så en skytestøtte er et kjempegodt hjelpemiddel og er noe du egentlig alltid bør ha med på jakt.
Det finnes mange typer skytestokker, noen til å feste på rifla og andre som man setter opp og legger rifla oppi.
Skytestokkene kan fås med et, to, tre eller fire ben. Særlig sistnevnte med vuggekonstruksjon gir meget god stabilitet.
Slik tester vi skytestøtter
Skytestøttene skytestokk og tofot blir testet både ved sittende og stående skyting. Dette er de mest ustødige skytestillingene, noe som gjør det mest nødvendig med ekstra støtte.
Skytestøttene er brukt til skyting med storviltrifla og mye skyting med salongrifle for å se hvor tette samlinger man kan skyte med de forskjellige typene. Testvinner er kåret ut fra hvor raske støttene er å sette opp, stødighet og lydløshet ved montering/klargjøring.
Testskytingen med skytestøttene for sittende stilling blir utført sittende på en lav kubbe, med en eller begge albuer støttet på knærne.
JEGER tester salongrifler og salongpatroner for å finne beste kombinasjon. Med et salonggevær kan du lettere se hva du gjør feil på skytebanen, og de funker fint også etter vinterrypa.
Skyteteknikk med skytestokk
Uansett hva slags skytestøtte du bruker, skyter du nemlig mye stødigere ved å stabilisere stillingen der det er mulig:
Monopod for stående skyting er vanskelige å skyte godt med, og hjelper minst av skytestøttene. De blir likevel stødigere dersom du bruker tre/busker eller stein til ekstra støtte.
Ved sittende skyting blir en monopod også stødigere når du kan støtte albuene på knærne. Med mye trening på dette, kan du prikke inn skuddene meget presist.
En tofot eller trefot gir enda stødigere skudd når du skyter sittende med albuene støttet på knærne.
Stående skyting er den klart mest ustødige og vanskelige stillingen. Her hjelper det mest med en skytestokk med minst to ben for å avgi presise skudd.
Best liker vi skytestokkene med fire ben i vuggekonstruksjon. Støtter du imot med legg eller kne, eller har ryggen mot noe fast med disse, er det noe av det mest stødige man kan bruke på jakt. Våre tester viser at dette er det klart beste til stående skyting.
Det er viktig å være klar over at skytestøttene blir kortere enn de oppgitte målene når de er satt opp med sprikende ben. Noen av skytestokkene for stående skyting blir i korteste laget for meg som er over 190 cm høy. Viper Flex oppgir i så måte personhøyden som skytestokkene passer for.
Viper Flex Journey er for øvrig et godt valg, og var i bruk på en Afrikajakt hvor jeg skjøt 36 dyr. Flere av disse dyrene hadde jeg ikke tatt sjansen på å skyte med andre former for skytestøtte.
Tofot som alternativ
Tofot er et annet alternativ som er særlig egnet når du kan skyte liggende, men også sittende. Tofoten slik vi kjenner den, ble først utviklet for å skyte med maskingevær: Stødig skytestilling og godt rekylopptak er vesentlig når du sender av gårde en kasse ammo i byger med 14 skudd i sekundet...
På 80-tallet kom Harris Engineering Inc. med en tofot som ser ut slik de fleste av oss kjenner den i dag. Harris har stort sett vært uforandret, men det finnes forskjellige varianter med eller uten vugge (tilt), i forskjellige høyder og i ulike materialer.
Utenom Harris-typen er Versapod og Atlas vanligst. Men det dukker stadig opp nyere utgaver. For eksempel har Blaser sin egen tofot, og norsk-utviklede NeoPod er en drøm for gramjegeren. Tofoten som vi har testet veier kun 82 gram!
Siste skrik er tofoter som gir bredere fotstilling, uten å øke våpenets høyde over bakken. Der har blant annet RPS og GRS hver sine varianter.
Slik skyter du riktig med tofot
Tofot er et fantastisk verktøy som kan gjøre deg til en vesentlig bedre skytter. Men da må du bruke tofoten riktig:
For mange år siden kjøpte jeg en Remington 700 med varmintløp og tommelhullsstokk i kaliber .223. Planen var å bruke den mest til småvilt, så kikkert med god forstørrelse og tofot var en del av pakken.
På skytebanen slo jeg ut føttene og begynte å smelle i vei. Da vi gikk frem for å sjekke blinkene, spurte sidemannen:
«Hvorfor ligger du og skyter med hånden under kolben?»
«Jeg vet ikke, men jeg har sett det på film. Jeg tror det skal være sånn», var det beste svaret jeg kunne komme med.
Litt forlegen over at jeg ikke visste bedre hva jeg holdt på med, justerte jeg føttene høyere da jeg kom tilbake til standplass og holdt venstrehånden under forskjeftet på de neste skuddene.
Resultatet var at jeg spredde treffene over hele svarten.
Montering av skytestøtte
Det finnes forskjellige festemetoder for ulike tofotmodeller. Om du har valgmuligheter med flere reimfester eller en skinne på våpenet ditt, husk at tofoten skal festes så langt frem på rifla som mulig.
Dette gjør du for at dine bevegelser som pust, puls og avtrekksfeil skal gi minst mulig utslag på munningen. Tenk vippepunkt og vektstangsprinsippet.
Andre ting å tenke på er at du bør stramme godt, om det er av den typen som skrus fast. I tillegg må du passe på at den ikke monteres skjevt på stokken.
Veldig mange tofoter er slik at når man slår dem sammen, så folder de seg opp langs løpet. Det kan være fristende å montere tofoten slik at den isteden folder seg langs forskjeftet. Ikke gjør det, for du risikerer at tofoten klapper sammen under skyting.
Skytestilling
Liggende skyting med tofot skiller seg litt fra vanlig liggende skytestilling. Men en fellesnevner for all skyting er å lære seg en god «nullstilling», der du på en avslappet måte kan holde siktet midt i blinken.
Når du skal skyte med tofot, må du først og fremst tilstrebe å ligge så rett bak våpenet som mulig. Begge føttene skal være strake. Kom deg så lavt som du kan: De fleste tofoter har justerbar høyde, men det er ugunstig å trekke føttene helt ut. Bruk så korte støtter som mulig, da det gir stødigere skyting.
Albuene skal peke rett ut til sidene. Du skal ha kolbekappen hvilende i gropen mellom skulder og kragebein, med et lett press forover slik at du tar inn slakken i tofoten. Gjør du dette, sikrer du et godt og jevnt rekylopptak.
Sterk hånd (høyre for høyrehendte skyttere) skal holde pistolgrepet, og brukes ellers til avtrekk – og kun det. Svak hånd plasseres under kolbekappen og brukes til å tilte våpenet opp og ned, gjerne sammen med en «beanbag» eller pøll som det heter på norsk.
Når du skal skifte siktepunkt sideveis, bør du gjøre det ved å flytte hele kroppen: Løft hofter og føtter til siden, og sørg også for å flytte albuene.
Grunnen til at jeg poengterer dette, er at du ofte ikke ender med en god skytestilling hvis du bare løfter rifla og tofoten til sides. Ryggraden din skal være helt strak etterpå bak rifla for å oppnå likt rekylopptak.
Skyteteknikk
Når du har inntatt en god stilling, skal det litt flåsete sagt være slik at om hjertet ditt uten forvarsel stopper, så skal ikke siktepunktet bevege seg en tiendedels milliradian. Forhåpentligvis mer reelt, og dessverre ofte på post: Om du sovner over kolben, skal det første du ser når du åpner øynene, være trådkorset midt i blinken.
Når rifla står på egne ben, gjør du avtrekket kun med å bevege pekefingeren. Når rekylen kommer, skal den gå rett bak i skulderen. Om du da har gjort alt riktig, skal våpenet fortsatt peke midt i blinken etter at rekylen er tatt imot.
Om du opplever at tofoten «hopper» eller sklir ut til siden, må du gjøre noe med skytestillingen. Som oftest skyldes dette et problem med rekylopptaket, enten fordi du møter skuddet med skulderen eller har for dårlig kontakt med kolbekappen.
En vanlig feil er at kolbekappen er plassert for lavt i skulderen. I andre tilfeller kan det skyldes at du presser våpenet med sterk hånd enten til side eller i høyde for å holde trådkorset i skiven.
La heller jaktvåpenet stå av seg selv på føtter og kolbe/ pøll. Tilpass deretter skytestillingen, altså litt motsatt av hva du gjør med skytereim eller ved anlegg på en ryggsekk.
På jakt med skytestokk
Nest etter lokkefløyter er tofoten det eneste utstyret jeg ikke vil være foruten under lokkejakt på rev. Men den har absolutt også noe for seg etter fjellrypa, hvite harer på snøfrie øyer og på andejakt, men vær obs på at solide kuler kan sprette langt bortover vannflaten.
En aktuell jaktform langs kysten, er jakten etter steinkobbe og havert. Her kommer tofoten virkelig til nytte. Med en liten blink gjelder det å finne anlegget fort og få løsnet skudd før de forsvinner: Selen er nysgjerrig, men ikke dum.
Storviltjegere som jakter i fjellterreng, vil også ha stor nytte av en tofot der det ellers er dårlig med naturlig anlegg. Som ved all annen skyting i felt er det viktig å ha kontroll på at det ikke er vegetasjon mellom deg og målet. Med lav tofot kan gresstrå og lyng være en utfordring.
Derfor er det i noen jaktsituasjoner gjerne bedre med en høy tofot, slik at du kan sitte og skyte. Det er samtidig mer å drasse på, og er som regel ikke like stabilt som liggende med tofot.
En løsning kan være å plassere en kort tofot på en stein eller en stubbe, men da må du forsikre deg om at føttene står støtt. Da kan du bruke ryggsekken som pøll under kolben.
Fristende langhold
I noen situasjoner kan det være nødvendig å skyte på lengre hold. Da er en skytestøtte så godt som obligatorisk.
Men selv om du setter skuddene godt innenfor innertier på bane, så håper jeg folk viser aktsomhet og sørger for at vilt ikke utsettes for unødig fare for lidelser.
En dyktig jeger sa i et intervju om hjortejakt, at han tok høyde for å skyte på halvparten så lange hold under jakt som det han mestret på bane.
Det tenker jeg er en god tommelfingerregel, både i inn- og utland. Og det er også noe å tenke på om man sliter med reinfiguren på 100 meter uten skytestøtte.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.
Konstruksjon: Trebent stativ (tripod) med geværklemme på toppen av et kulehode
Materialer: Ben produsert av aluminium
Detaljer: Gummiføtter med pigg for isete underlag. Stillbar vinkel på ben (20 grader for stående, 45 for sittende, 85 for liggende). Kulehode med 360 grader rotering
Konstruksjon: Trebent stativ (tripod) med geværklemme på toppen av et kulehode
Materialer: Ben produsert av aluminium
Detaljer: Gummiføtter med pigg for isete underlag. Stillbar vinkel på ben (20 grader for stående, 45 for sittende, 85 for liggende). Kulehode med 360 grader rotering