Testvinneren ble FENIX RC40, som var best til å få en rask oversikt oer bøen for telling av hjort. Lyskjeglen er et godt kompromiss mellom spredning og rekkevidde.
I "Turbo 2"-modus produserer Olight X7R Marauder 12000 lumen i (maks) tre minutter, før den reduserer til 3000 lumen. Ganske imponerende med tanke på at lommelykten er på størrelse med en colaboks. Olight X7R Marauder har god spredning, noe som gir kjapt og godt overblikk.
Ledlenser MT10 er i svakeste laget som ettersøkslykt, men fungerer suverent som lommelykt i bilen med greit lysbilde.
Som ettersøkslykt er det Nitecore TM38 som når lengst av alle lommelyktene i testen. Oppgitt kastelengde er 1400 meter, noe lommelykten greide under testing når luften var klar nok.
Lommelykt med LED er overlegent
Led-teknologien fremstår i dag helt ovelegen alt annet. Halogen kan ikke konkurrere verken når det gjelder lysstyrke eller batteriforbruk. HID-lykter (xenon) kan lyse like sterkt som led, men er belemret med andre ulemper.
Samtidig er ikke led led. Det finnes bra og mindre bra. Kvalitet på både dioder og reflektor spiller sterkt inn på lysutbyttet.
I mange tilfeller er det nå blitt slik at én diode og perfekt designet reflektor lyser lengst. Selv om disse lommelyktene avgir relativt få lumen. Lommelyktene med flere dioder og små reflektorer lyser best på kortere hold.
Zoomfunksjonen på Ledlenser MT18 gir bredt og mykt lys. Med MT18 viser Ledlenser at de ikke henger bakpå lenger, etter mange år med svake lykter og kaldblått lys.
Til tross for sin lille størrelse, avgir Olight R50 Pro Seeker likevel 3200 lumen på maks. Dette er en lykt som for mange kan dekke behovet for det aller meste. Lyskjeglen har relativt vid spredning og duger for allround-bruk.
Fenix E18R veier kun 52 gram, er oppladbar og har et kraftig lys. Med fire lysnivå blir det en anvendelig pakke. Til å være en lyskilde som du alltid kan ta med deg, er Fenix E18R suveren.
Lupine Betty TL2 har en fargetemperatur på 6000 Kelvin, noe som tilsvarer dagslys. Til søkelykt å være, er kjeglen bred med et fantastisk jevnt og behagelig lys.
Slik testet vi lommelykt og ettersøkslykt
Vi har som sagt denne gang tatt for oss lommelykter og ettersøkslykter i toppskiktet. De er ikke spesielt rimelige, men vi har gjort utvalget slik for at testen også skal være interessant for profesjonelle brukere som for eksempel viltnemder og redningsgrupper. Dessuten liker mange jegere bra utstyr, og det gir unektelig en god følelse å eie et topprodukt av en lommelykt som kan lage dagslys i mørketiden.
Vi er fullstendig klar over at det de siste årene har kommet rimeligere varianter fra Østen som også lyser sterkt. Mange av disse er lommelykter som kan imponere ved første lyskast, men avslører som regel svakheter etter hvert, enten det gjelder funksjonalitet eller kvalitet. Derfor har vi ikke tatt med slike lommelykter i denne testen.
Det viktigste testkriteriet for å kåre beste lommelykt er lyskjeglen. Mye og langt lys på mellomlange hold (50-100 meter) er vektlagt høyest. Dette har vi studert og dokumentert ved å fotografere lyskjeglen til alle lommelyktene på samme eksponeringsverdi, slik at forskjellene som fremtrer på bildene er reelle.
Pris er ikke vurdert inn i karakteren til hvert enkelt produkt. En dyr lommelykt bør ikke få lavere karakter på grunn av pris dersom det er best. Det er opp til brukeren å vurdere om man vil bruke mye penger for å få det beste produktet til sitt bruksområde.