Det grunnleggende er at du bør velge et kikkertsikte med god optisk kvalitet. Ingenting er verre enn billigsikter som slører i motlys eller gir deg «tunnelsyn».
Men skal du bruke rifla til drivjakt eller skudd på meget korte hold? Da trenger du vidt synsfelt. Jakter du i dårlig lys, bør du ha et kikkertsikte med ekstra god lysgjennomgang. Skyter du mye på lange hold, trenger du mye forstørrelse og fint siktekors/ lysprikk. Og jakter du litt av hvert – men også skyter noe på lengre hold – trenger du et allroundsikte.
Trenden de siste årene har vært størst mulig zoomområde. Zeiss kom med hele åtte ganger zoom for noen år siden. Så kom de med 6x-zoom – og nå kommer Conquest med 4x? Det er da en baklengs utvikling, vil vel kanskje noen si.
Bakgrunnen er at Zeiss vil tilby kikkertsikter i flere prisklasser: Terra var billigste alternativ, men denne serien går nå ut av kikkertsikte-segmentet og erstattes av nykommeren Conquest V4.
Conquest V4 blir produsert i Japan, men har Zeiss’ gode optikk med velkjente LotuTec overflate-coating. Siktene er nitrogenfylt og både ser smekre og solide ut. Det er lite her som vitner om at prisen er lavere.
Conquest V4-serien kommer i fire varianter med ulike forstørrelser og størrelse:
1-4 x 24
3-12 x 56
4-16 x 44
6-24 x 50
Dette burde altså dekke flere av de ulike behovene nevnt innledningsvis. Vi tar en titt på allrounderen 4-16 x 44 og skumringsspesialisten 3-12 x 56.
Zeiss kom med 8x-zoom for noen år siden. Så kom de med 6x-zoom – og nå kommer Conquest med 4x? Det er da en baklengs utvikling, vil vel noen si.
Allrounderen
Conquest V4 4-16 x 44 er et smekkert allroundsikte som nok passer best til bruk på lengre hold. Testsiktet har retikkel 20 med et meget fint kors i 2. fokusplan (altså ikke medforstørrende). Tårnet på venstre side har parallakse-kompensering fra 50 meter til uendelig. Tårnet på høyre side er som vanlig til sidejustering.
På toppen finner du ballistisk tårn for høydejustering med justering i ¼ MOA pr klikk på 100 m (0,7 cm). På andre Zeiss-sikter med ASV-tårn er justeringen låst slik at du må løfte tårnet for å justere. Her er det ingen lås, så du må passe på at det ikke forandres ved et uhell når du bærer rifla på skulderen.
Kneppjusteringen er tydelig og presis. Justering av skarphet og forstørrelse er også passe tungt. Innskyting går lett og raskt på grunn av den distinkte kneppjusteringen, og treffpunktet flytter seg presist som angitt.
Jeg testet siktet på en testplakat: V4 har et klart og godt bilde med skarphet helt ut i kantene. I sterkt motlys er det heller ingen problemer. Sammenlignet med toppsiktet V8 1,8-14 x 50 er det ikke lett å se stor forskjell for et vanlig øye. Men V8 har selvfølgelig bedre optikk, større zoomområde og flere tekniske finesser.
I dårlig lys er V4 heller ikke noe å klage på: Jeg så objekter som det var for mørkt å se med det blotte øye. Med tanke på jakt i dårlig lys, ville jeg nok valgt et sikte med lys og et tykkere trådkors. Et tynt kors er topp på lange hold i dagslys, men i dårlig lys er det ikke optimalt etter mitt syn.
LES OGSÅ: Test av Norges dyreste kikkertsikte: Nightforce Actar 7-35x56 F1
Skumringsspesialisten
Conquest V4 3-12 x 56 er derimot designet for dårligere lys – men er også et bra allroundsikte dersom den store frontlinsen ikke byr på problemer med omsyn til vekt, volum eller høyde på riggen din. Stor linse er nemlig prisen du må betale for å få best mulig lysgjennomgang og et godt skumringssikte.
Kikkertsiktet har retikkel nr 60 med lys som passer godt for bruk i dårlig lys. Også dette er i 2. fokusplan, slik at trådkorset ikke endrer størrelse når du zoomer ut og inn. Lyset er justerbart med avposisjon mellom hvert trinn. Det slår seg ikke av automatisk eller har bevegelsessensor, slik som Conquest V6 og Victory V8-siktene er utstyrt med.
Denne modellen har ikke ballistisk tårn og kan heller ikke leveres med ASV. Bortsett fra dette, er egenskapene veldig like 4-16 x 44-siktet. Men i tillegg fungerer dette bedre i dårlig lys, mest på grunn av et tykkere trådkors og ikke minst lys.
Conquest V4 er kikkertsikter med god kvalitet som det er verdt å se på, dersom du ikke vil betale det dobbelte for å få flere ganger zoom, kulebanekompensator, bevegelsessensor og annet tilleggsutstyr. Strengt tatt behøver du uansett ikke slikt til vanlig jakt på forsvarlige avstander. På Conquest V4 er innsatsen lagt mest i god optikk – så her får du dermed godt glass for pengene.