Rødpunktsiktets store styrke er at det hjelper deg å skyte kjappe skudd på korte hold. JEGER tester ni rødpunktsikter fra billig til dyrt, for å se hva som er best i test.
Ni rødpunktsikter deltar i vår test, med kjente merker som Aimpoint, Noblex (tidl. Docter), Leica, Sightmark, Meopta, Sightron, Vortex og Konus.
Rødpunktsiktet er lett å finne når man hever børsa. Takket være stor øyeavstand og kort parallaksefri avstand, kan du være trygg på å treffe der prikken lyser.
Med et rødpunktsikte er det fullt mulig å skyte med begge øynene åpne, og vi får dermed god oversikt over situasjonen. Ved drivjakt i skogkledde hjortelier eller når du stiller inn på en elglos, kommer slike sikter til sin rett. På en kombi eller drilling under rådyrjakt med hund, er det rødpunktsikte også suverent.
Svenskene visste råd om rødpunktsikte
Rødpunktsiktet slik vi kjenner det, ble utviklet i Sverige med fokus på jakt- og sportsskyting. Resultatet var Aimpoint Electronic som ble lansert i 1975. Varemerket står sterkt: «Aimpoint» og rødpunktsikte brukes om hverandre, uavhengig av merker, men det finnes i dag rødpunktssikter fra mange produsenter.
Tradisjonelle rødpunktsikter er siktemiddel uten forstørrelse, der et LED-lys styres inn mot en farget glassplate i siktet og skaper en fargeprikk som «svever i luften» i siktet.
Rødpunktsiktene kommer i to hovedtyper; med eller uten rør. Med inntoget av lette 1-6x-kikkertsikter kan man se for seg at store rødpunktssikter med rør blir mindre vanlige. Testen vår begrenser seg derfor til et knippe små og lette sikter.
Fordelen med rødpunktsikter av rørtypen, er robustheten man oppnår, med solid konstruksjon og mulighet for linsebeskyttere. I vår test er dette representert ved Aimpoint Acro C2.
De åpne rødpunktsiktene har på sin side en fordel med vekt, størrelse og åpent synsfelt. Den store ulempen er at regn og snø kan legge seg på linser og LED-lys.
Elektrisk jakt
Vi jegere har allerede mange ting som går på batteri. Ulempen med rødpunktsiktet er at det kan gå tomt for strøm eller få feilfunksjon på elektronikken midt i jakta.
Når det er sagt, så har jeg aldri opplevd dette med mine egne rødpunktsikter. Batteriene varer som regel lenge om man er flink til å skru av lyset. De fleste produsentene har lang garanti på småelektronikken.
Prikkskyting
De aller fleste reflekssikter har rød prikk, men det finnes også varianter i andre farger. Prikkene er i forskjellige størrelser, som regel målt i MOA (Minute Of Angle) eller bueminutt på godt norsk.
I praksis vil en 2 MOA-prikk dekke en sirkel på 6 cm på 100 m, mens en 6 MOA-prikk dekker 15 cm. I testen har vi med modeller som varierer fra 2 til 3,5 MOA. Har du skjeve hornhinner eller andre utfordringer med synet, vil en stor prikk 5–6 MOA gi deg en bedre opplevelse. Da unngår du å se stjerner istedenfor en rund prikk på glassplata.
Mange sikter har regulerbar lysstyrke. Når prikken er på lav lysstyrke, skal størrelsen angitt i MOA stemme. Skrur du opp på maks, vil lyset flyte litt ut og prikken dekker et større område. Derfor er det lurt å stille ned lyset under innskyting.
Parallaksefritt
De fleste leverandører vil si at siktene er parallaksefrie eller optimalisert for en avstand rundt 50 yards (45 meter). Sannheten er at det vil bli slik uansett hva de gjør fordi lysbølgene fra prikken og målet treffer øyet i samme vinkel på denne avstanden.
På kortere avstander kan du se at prikken beveger seg i forhold til målet om du beveger på hodet. I praksis har dette lite å si om du ikke skal skyte på veldig små mål på korte avstander. Om du er 2 MOA ute av kurs på grunn av feil siktebilde på 20 meter, så vil du bomme med 1,6 centimeter.
Kriterier i testen
I testen har vi lagt vekt på optisk kvalitet, med fokus på hvor godt vi ser det vi sikter på. Siktene er ikke testet under praktisk jakt, men vi har vurdert optisk kvalitet under flere lysforhold. Optisk sett er det ikke overraskende at Leica Tempus ASPH rødpunktsikte skiller seg ut.
Selve prikken på et rødpunktsikte er viktig, så den har vi vektlagt mye. Det er tydelig at produsentene har innrettet lysstyringen litt forskjellig for å skape en rund og god prikk som ikke flyter ut.
Rødpunktsikter skiller seg fra kikkertsikter ved at de har ulike løsninger på betjening. Vi har derfor vurdert siktene med tanke på regulering av lys, siktejustering, batteribytte, linsedeksel, skruer og muttere som ikke har noe med montasjen å gjøre.
Det er stort spenn på garantiene i testen, så dette har vi også tatt med i rangeringen. Ellers er det ofte sluttsummen på kassalappen som teller, så vi har også vurdert pris opp mot hva siktet presterer. Billigst i vår test, er i så måte Konus Sight Pro Fission 2.0.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.