Guide: Er du nervøs for å skru for mye på kikkertsiktet? Finn nyttige tips i vår guide for å skyte inn en riflekikkert.
Lesetid: 10 minutter
Å skyte inn riflekikkerten krever lite verktøy, men du må vite hva du gjør: Et vanlig syn på standplass, er jegere som kommer med nymontert kikkertsikte og har problemer med å treffe blinken.
Som standplassleder har jeg også opplevd jegere som skyter helt til høyre eller helt til venstre i ringen under storviltprøven, men som likevel ikke vil stille slik at de treffer midt i. De bare forflytter siktepunktet på jakt, har jeg hørt dem si. Hvorfor, når man bare kan skru noen knepp til man er i senter blink? Justeringstårn er da ikke kjent for å bite? Vi forklarer deg hva du skal gjøre steg for steg under innskyting av kikkertsiktet.
Bruk skytebenk for innskyting av kikkertsikte
Dersom nymonterte kikkertsikter ikke har blitt innskutt, er sjansen stor for at du ikke treffer blinken på 100 m i det hele tatt.
Mange rifler har også forskjellig treffpunkt med ulik ammunisjon. Da blir det ekstra viktig å skyte inn med den ammunisjonen du skal bruke på jakt, noe som også er et poeng med å ta skyteprøven hvert år.
Selv om du mener at rifla di skyter likt med det meste av ammunisjon, må du teste det hver gang. Det er ingen regel uten unntak, og tingenes iboende fandenskap trår til når du minst venter det.
Det er også viktig at du vet treffpunktforskjellen med og uten lyddemper i tilfelle du må ta den av under jakt.
Den beste måten å skyte inn på, er i skytebenk med god støtte både på framstokken og bak på kolben. På frihånd får du andre påvirkninger av treffpunktet, deriblant din egen skyteferdighet. Da kan det bli et veldig frustrerende prosjekt å få rifla innskutt.
For noen år siden observerte jeg en kar på skytebanen som hadde store problemer med å få skutt inn kikkertsiktet. Han satt i benk og skjøt den ene serien etter den andre, mens han bannet og stilte både opp, ned og sideveis uten å komme i senter.
Til slutt proklamerte han at det helt klart var noe galt med kikkertsiktet. Standplassleder tilbød seg å skyte et par serier. Snart satt en grei treskuddsamling i senter blink.
Rifleeieren tok kanskje for lett på teknikken og var ikke nøye nok med rekylopptak under skyting i benk. Etter hvert som frustrasjonen bredte seg, ble han mer og mer forbannet, med forskjellige treffpunkt som resultat.
Innskyting av kikkertsikter bør skje i rolige og nøyaktige former dersom resultatet skal bli bra. Slurv kan gå utover jaktopplevelsen, i verste fall med skadeskyting som resultat.
Klikkjusteringen
Et godt kikkertsikte har tydelig og presis klikkjustering. På billige sikter hender det at du ikke «kjenner» klikkene i fingrene, eller at trådkorset ikke beveger seg jevnt. Da blir det straks utfordrende å få justert siktet riktig.
Klikkjusteringen er som oftest godt beskyttet under skrulokk. Noen sikter har åpne og lett tilgjengelige ratt, en del har lås med eller uten nullstilling, mens atter andre kan stilles etter skyteavstand – såkalt kulebanekompensator.
Smak, behag og ikke minst behov bør avgjøre hva du velger.
Men det aller viktigste er at du vet hvordan du stiller inn, og hvor mye hvert knepp flytter treffpunktet på innskytingsavstanden. De fleste europeiske kikkertsikter har klikkjustering 1 cm eller 1,5 cm på 100 meter.
På andre sikter står det «4 click pr. inch», altså fire klikk pr tomme på 100 yards eller MOA (minute of angle).
Det vil si at fire klikk flytter treffpunktet 2,9 cm på 100 m. For å gjøre det litt enklere, kan du tenke 7 mm pr klikk. Er målestokken angitt i MIL på siktet ditt, er 0,1 MIL det samme som 1 cm pr klikk på 100 m.
Hva bør du velge?
Selv om MOA-justering på 7 mm er mer nøyaktig enn MIL-justering på 1 cm, er vi nordboere på vanlig jakt mest tjent med et kikkertsikte som har cm-justering. Det er lettere å regne med, og lett å huske dersom du må skru under jakta.
Men husk at du må ta med skyteavstanden i beregningen når du skal finne ut antall knepp: Med 1 cm knepp på 100 m forandrer treffpunktet seg 2 cm på 200 m, mens det bare er 0,5 cm på 50 m.
Personlig liker jeg at skuddene sitter et par tommer høyere på 100 m, litt avhengig av hva og hvor du jakter. De gangene jeg vet at holdene kan bli litt drøye, skyter jeg inn på 200 meter, noe som blir 6-7 cm over på 100 meter, avhengig av kaliber og ammunisjon.
Men slike ting forutsetter rutine og at du på forhånd vet noe om avstandene der du poster.
Innskyting på 1-2-3
Før innskyting av kikkertsiktet, er det viktig å sjekke alle skruer både på ringene (de som griper rundt kikkertsiktet) og basene (de som fester montasjen til løpet). Løse skruer kan skape mye frustrasjon, ettersom ørlite slark kan gi ulikt treffpunkt for hvert skudd. Begynn derfor alltid med å sjekke dette.
Har du kjøpt riflepakke med kikkertsikte, er siktet ofte grovinnstilt med Bore Sight. Det er en patron med et laserlys i enden som du putter i børsa. Når lyset aktiveres, kan du justere trådkorset slik at det sammenfaller med lyspunktet som laseren avsetter.
Da har du et grovt utgangspunkt, og kan lettere skyte inn.
Du kan også grovinnstille selv på en enkel måte: Ta ut bolten og legg rifla med stødig støtte både på framstokken og under kolben bak. Legg øyet helt bak på kolben, sikt gjennom løpet og finn senter på blinken (eller et annet objekt som er lett å se gjennom børsepipa).
Deretter løfter du blikket opp til kikkertsiktet uten å bevege rifla. Sitter senter av trådkorset nå helt i høyre kant og langt under senter blink, skrur du opp og til venstre helt til du er i sentrum.
En annen metode er å skyte et par skudd på en stor blink på 50 m eller enda kortere. Da er sjansen større for at skuddene sitter i skiva og indikerer hvilken vei du må skru. Husk bare at på 50 m må du stille dobbelt så mange knepp som på 100 meter.
Sitter skuddene 10 cm for lavt og siktet har 1 cm klikkjustering, må du altså stille 20 klikk opp for å være midt i på 100 meter.
Finjustering når du skal skyte inn riflekikkerten
Når grovinnskytingen er på plass, kan du fortsette med finjusteringen. Da skyter du treskuddserier på 100 m og finstiller til ønsket treffpunkt:
Bruk en stødig skytebenk eller skyt liggende med sandsekker eller skytestøtter. Aller best er det om du har støtte både foran og bak. Skyt tre kontrollerte skudd med gode avtrekk samtidig som du presser rifla godt og jevnt mot skuldra for hvert skudd:
Ulikt rekylopptak virker negativt inn på presisjonen. Gjør du som jegeren jeg nevnte innledningsvis og tar for lett på teknikken, blir innskytingen fort frustrerende.
Er kikkertsiktet stilt noenlunde bra, vil du få en samling et eller annet sted på blinken. Drei klikkjusteringen til du skal være midt i blinken, og skyt så tre nye skudd – like stødig som i første serie.
Sitter ikke samlingen bra nok i blinken, stiller du på nytt og skyter treskuddserier til du er fornøyd. Skyt gjerne en siste serie med hånda som støtte rundt framskjeftet for å være sikker på at ikke treffpunktet forandrer seg.
Sjekk klikkjusteringen
Er du i tvil om klikkjusteringen på kikkertsiktet ditt er presis?
Etter innskyting kan du skru 10 klikk til venstre og fyre av et skudd, 10 klikk opp og fyre av et nytt skudd, 10 klikk tilbake til høyre og fyre av et nytt skudd, før du skrur 10 klikk ned igjen og avfyrer et siste skudd.
I teorien skal du da ha fire treff som danner et kvadrat på 10 x 10 cm hvis du har MIL-justering.
Skyt alltid inn med jaktammunisjon
Husk at alle rifleløp har egenspredning, at all ammunisjon har litt variasjon, og at ikke alle patronmerker går like godt i alle børser. Når samlingene nærmer seg 3 cm eller mindre, har du grunn til å være fornøyd.
Det er også viktig at du er innskutt med akkurat den patrontypen som du skal bruke på jakt. Her er det ikke plass for synsing, eller at du kjøper ei ny eske med samme ammunisjon som du brukte i fjor: Selv samme patrontype, men fra ulik lot (fabrikasjonsserie) kan ha forskjellig treffpunkt.
Det kan også ha skjedd noe med rifla siden forrige jaktsesong. Innskyting er derfor noe du bør gjøre hvert år uansett. Sjekk montasjer og skruer, samt at løpet ikke ligger inntil stokken i løpskanalen ved å dra et papir bakover mot låskassa mellom løpet og stokken.
De fleste jegere bruker lyddemper i dag. Da er det lurt å skyte inn både med og uten demper, slik at du vet om du må justere noen klikk i tilfelle demperen får seg en kakk og må tas av under jakta.
Noen rifler skyter likt med og uten demper, mens andre kan ha store treffpunktforskjeller – og her kan ulik ammunisjon også oppføre seg forskjellig. En av riflene mine skyter 14 cm høyere når jeg tar av demperen.
Vindjustering
Vind kan være en stor utfordring når det skytes på lange hold. En kamerat som har drevet med feltskyting i mange år, har lært meg en enkel metode for å beregne hvor mye du må stille eller kompensere i vind.
Du multipliserer vindstyrken i m/s med 1 prosent av avstanden og dividerer med 2. Da får du et omtrentlig antall knepp som du må stille hvis kikkerten din bruker europeiske måleenheter (MIL eller mrad).
Den matematiske formelen blir altså slik: Vind i m/s X 1% av skyteavstand/2
Er vindstyrken 6 m/s fra høyre og skyteavstanden 300 meter (1% = 3), blir regnestykket som følger: 6 x 3 : 2 = 9. Det vil si at du må stille 9 cm-knepp mot høyre, noe som flytter treffpunktet 27 cm på 300 m.
For noen år siden var en jaktkamerat og jeg med på en skytekonkurranse i Danmark. Vi brukte denne metoden på 500 m med litt sidevind og traff begge med alle skuddene.
Dette er likevel ikke noe du skal gamble med under jakt: Skyting i vind gir store utfordringer, da man må beregne vindstyrken som kanskje ikke er lik hele veien fram til målet.
Kulebanekompensator
I dag selges mange kikkertsikter med kulebanekompensator i forskjellige varianter. Du kan få justeringstårn med byttbare ringer og skala tilpasset forskjellige kulevekter, kaliber og hastigheter.
Med kulebanekompensator trenger du ikke å regne ut eller holde styr på antall klikk så lenge du kjenner avstanden. Da er det bare å skru tårnet til valgt avstand, enkelt og raskt.
Selv om de fleste strengt tatt ikke har bruk for kulebanekompensator, har det en fordel etter min mening: Før eller siden kan du plutselig få bruk for det, for eksempel i samband med ettersøk.
Men det lønner seg å prøve dette noen ganger med ammunisjonen du skal bruke. For en tid siden testet jeg med Norma 180 Bondstrike i 308 Win.
Jeg skjøt inn midt i på 100 meter, skrudde opp til 300 m på tårnet og skjøt tre skudd på denne avstanden. Skuddene satt da midt på og 3 cm over. Det må sies å være innafor.
Kjenn ditt sikte
Uansett hvilket kikkertsikte du måtte velge, uansett klikkjustering i cm, MOA, MIL, kulebanekompensator eller ei, så er det viktig å bruke god tid på innskytingen og bli kjent med kikkertsiktet ditt. Det er ikke farlig å skru på et sikte.
Det er viktigere at du forstår hva som skjer, og at du treffer der du skal. Husk at du ikke bare skal tro før du skyter på et dyr. Du skal vite helt sikkert!
Med et perfekt innskutt kikkertsikte, kan du føle deg tryggere under jakta. Da slipper du ubehagelige overraskelser i form av ettersøk.
Valg av innskytingsavstand
Hvilken innskytingsavstand bør man velge? Til vanlig jakt og for de fleste jegere er innskyting på 100 meter ideelt. Men jakter du på arter eller steder der skudd på lengre hold forekommer, liker jeg at rifla er innskutt på 200 meter.
På noe utenlandsjakt må du faktisk regne med slike skuddhold og tidvis lengre. Også ved skudd på skadet vilt her hjemme må du kanskje skyte på lange hold. Da er det fint å være forberedt.
Har siktet ditt 1 cm pr knepp på 100 m og skrus 3-4 knepp opp, flyttes treffpunktet 3-4 cm opp og havner øverst i 9’ern. Det tilsvarer innskyting omtrent på 150 meter, avhengig av kaliber og kulevekt. 6-7 knepp opp/ høy 8’er tilsvarer midt i på 200 m.
Hvor mye faller jaktkula på 100, 200 eller 300 meter? Det kommer an på kaliber, hastighet, kulevekt og det som kalles ballistisk koeffisient (forkortes BC). Norma 180 Bondstrike i 308 Win. har BC så god som 0,615.
Med en hastighet på 800 m/s og skutt inn på 100 meter, faller kula 13 cm på 200 m og 46 cm på 300 meter. Skyter du derimot inn på 200 meter, faller kula bare 26 cm på 300 meter, mens den er snaut 7 cm for høy på 100 meter, ifølge Normas tabeller.
Du bør likevel ikke stole 100 prosent på tabellene, men prøve dette i praksis for å se om det stemmer med rifla di: Til tross for at du som oftest selv sørger for det største avviket, kan også presisjonen i rifla gi variasjon.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.