Med Leica Geovid Pro 10x32 er racet i gang – og Leica har løst det med en work-around: Deres patenterte Perger-Porro prisme (i motsetning til takkant-prisme som er framherskende innen vanntette jaktkikkerter) skal visstnok være bedre egna til å projisere displayinformasjon på prismeoverflatene, noe som løses med en ekstern avstandsmåler integrert i senterbøylen.
LES OGSÅ: Test av Leica Ultravid 8x32 HD-plus
Ekstrem-optikk
Resultatet er en kikkert som for øyeblikket er uovertruffen i å kombinere høy forstørrelse og avstandsmåling med kompakt format. For la det ikke være noen tvil om at Leica Geovid Pro 10x32 byr på ekstremt bra optiske egenskaper:
Lysgjennomgangen er på imponerende 91 prosent, noe som er en av fordelene med porroprismer. Perger-prismen kombinerer i tillegg god dybdefølelse med en ergonomisk «bananform» som attpåtil løser porroprismens utfordringer med vanntetthet.
Her er det så god kantskarphet som du kan forvente av en 32 mm-kikkert, der du må finkjemme ytterkantene etter slør. Forvrengninga er minimal og det samme gjelder fargeforstyrrelser. I dagslys gruser den eldre 42 mm highend-kikkerter, og det er bare i skumringas siste solrester at den høflig avstår på målstreken.
LES OGSÅ: Test av Zeiss Conquest 8x32 HD
Rufsete GPS-sporing
Men som antyda i innledninga, står ikke alt til gull med Leica Geovid Pro 10x32. Mobil-appen har tre hovedelementer, der ballistikk-kalkulatoren nok er den viktigste. Når du har satt opp denne og overført data via bluetooth enten fra Leicas egen database eller Applied Ballistics-programvaren, fungerer denne knirkefritt og uten nettilkobling.
Det samme gjelder ikke GPS-sporinga Leica ProTrack. Tanken her er at du bruker mobilens GPS til å angi din posisjon og kombinerer dette med kikkertens innebygde kompass og avstandsmåler til å plotte deg fram til måleobjektet i Google Maps, enten det er et påskutt vilt eller en beitende reinsflokk bak tre åskammer. Halvparten av gangene er det spot on, mens det ellers gir 5-15 graders avvik, noe som gjør funksjonen – pardon my french – verdiløs.
Så da står vi igjen med Leica Geovid Pro 10x32’s uovertrufne optiske egenskaper, avstandsmåler og ballistikk-kalkulator. Jeg hadde nok gjerne sett at den var lettere enn 870 gram (Leica Ultravid veier 565 g/ 66%, mens 10x42-versjonene av Geovid veier ca 970 gram). Men slank fasong og intuitive ballistikkfunksjoner gjør at den hårfint står til en 6’er.
LES OGSÅ: Test av Minox BF 8x25 BRW