Kan porro-optikk fra den kalde krigen hamle opp med moderne optikk? I denne testen har vi sammenlignet en gammel Zeiss Jena opp mot to moderne kikkerter: en rimelig Steiner, og en dyrere Meopta Meostar.
GOD OPTIKK: Gammel kvalitets-kikkert kan faktisk være bedre enn ny på noen områder.
Av og til er det interessant for oss utstyrsnerder å se hva gamle mestere klarte. Vi tok derfor en runde med å sammenligne en gammel Zeiss Jena-optikk med en rimelig Steiner 8x30-kikkert til ca 3.000 kroner og en dyrere Meopta Meostar 8x30-kikkert i 10.000-kronersklassen.
Zeiss Jena Jenoptem 8x30 får man på Ebay fra ca 500 kroner. Til den prisen snakker vi om en godt brukt kikkert med solid patina og gjerne en ripe eller tre i optikken. Øker du til 1000–1500 kroner, er det faktisk mulig å finne strøkne eksemplarer. Og hva er vel stiligere å eie enn nydelig, gammel Zeiss-porro i god stand?
Porro-stjerne
Så til det innledende spørsmålet: Duger dette som jaktoptikk?
Det første som slår oss, er «wow, for en oppløsning!» I senter av bildet er Jena’en knivskarp. Klart bedre enn Steiner og nær på høyde med Meopta Meostar. Kontrasten er også svært bra. Det som imponerer aller mest, er likevel hvor fin dybdefølelse det er i bildet på grunn av porro-konstruksjonen.
Når det gjelder motlysegenskaper og lysgjennomgang, må Jena’en raskt se seg slått av den mye dyrere Meopta’en. Likevel holder den faktisk følge med Steiner og vel så det. Der østtyskeren taper, er på kantskarphet og et visst gulstikk i bildet.
Så med omsyn til «optisk value for money»: Klar seier for gamlingen.
Den gamle kikkerten er i utgangspunktet solid konstruert og tåler en trøkk. Men mangelen på støtdempende gummiarmering gjør den mer utsatt enn nyere kikkerter: Bart metall kan fort bli bulket. De utstikkende okularhusene står utsatt til for å bli slått skjeve om kikkerten går i bakken.
Det største drawbacket er dog at den gamle konstruksjonen ikke er vanntett. Dermed kan det oppstå dugg og påfølgende behov for tørk innvendig i kikkerten.
Ergonomi
Jena’en er rett og slett nydelig å holde i: De brede tubene fyller akkurat hånden og fingrene får god plass mellom dem, nesten som på en Swarovski EL. Fokushjulet er lett å nå med pekefingeren.
Diopterinnstillingen på høyre okular glir lett, faktisk nesten for lett. Dessuten mangler den klikkstopp. Dette er ikke helt optimalt. Men totalt sett synes vi den gamle er nydelig å håndtere.
Ergonomisk value for money: Her blir det faktisk seier til Zeiss Jena.
Dersom du er ute etter best mulig optikk pr krone, er det vel verdt å se på en Zeiss Jena, særlig de multicoatede versjonene som kom på 1980-tallet. Et godt eksemplar her vil være på høyde med mye dyrere, moderne kikkerter.
Om du skal bruke den i skikkelig møkkavær, dukker det opp imidlertid opp begrensninger og du må også beskytte den noe mer mot harde slag. Men alt i alt: Det er imponerende hva østtyskerne fikk til i sin lukkede verden.
«Dersom du er ute etter best mulig optikk pr krone, er det vel verdt å se på en Zeiss Jena, særlig de multicoatede versjonene som kom på 1980-tallet.»
Østtysk Zeiss
Er Zeiss Jena ekte Zeiss? Svaret er faktisk ja, absolutt. Det har seg slik:
Før den kalde krigen var Carl Zeiss et selskap som holdt til i byen Jena. Da Tyskland etter 2. verdenskrig ble delt i to, ble i praksis også Carl Zeiss´ virksomhet delt på samme vis: Én del ble igjen i østtyske Jena, og en vesttysk del av selskapet slo rot i den lille byen Oberkochen.
De to produsentene utviklet seg videre med utgangspunkt i den samme know-how. Innovasjonene kom nok etterhvert noe tettere hos Zeiss Oberkochen i vest, men det stod heller ikke stille i øst. Faktisk omtales Zeiss Jena som et av få østtyske firma som var i stand til å konkurrere på verdensmarkedet da den kalde krigen tok slutt. Det sier noe om firmaets kompetanse og kvaliteten på produktene.
Begrepene refererer til hvordan prismene i optikken er bygget opp. Kort fortalt kan vi si at takkantprisme er den moderne typen med rette kikkertrør. Porroprisme er den «gammeldagse» kikkerttypen der objektivåpningene i forkant av kikkerten står lengre fra hverandre enn det okularåpningene vendt mot øynene dine gjør.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.