Kenwood-navnet er mer kjent for andre produkter her til lands, men den japanske radioprodusenten har ingenting med engelske kjøkkenmaskiner å gjøre. De har produsert radioutstyr sia 1958, og er nå slått sammen med JVC.
Kryptiske knapper
Kenwood NX1200DE2 er ingen dårlig jaktradio, for all del. Den er støv- og sprutsikker (IP54) med et robust chassis. Testen viser god lydkvalitet i høyttaleren, og du har godt tilbehør med øremuslinger og monofon. Videre har du stemmestyring (vox), subtoner og analog scramble, og to forhåndsdefinerte digitale krypteringer (kan endres av forhandler).
Det vi ikke liker, er betjeninga: Frontpanelet har sju knapper, navngitt uten hint om funksjon. Det kan være lurt å lage en laminert lapp for å huske at «A» står for kryptering, «B» står for vox, og O står for skanning. Heldigvis krever tastelåsen (trekant) verken dobbelttrykk eller kombinasjonstrykk, så du får låst opp uten mye fomling.
Om det er en trøst, har også importør gått vill i bokstavene: «C» styrer ikke vox-funksjonen (som bruksanvisninga hevder), men kanalbanken på testradioene.
«Det viktigste er dog at radioen ikke har brukervennligheta som folk venter i den digitale verden.»
Antennekrøll
Et par andre detaljer innfrir heller ikke i vår test: Vi har testa skogsantenner (tilbehør, kr 399,-) i to omganger, fordi vi trøbla med å få de to første til testens radiopar til å sette seg ordentlig: Den andre antenneforsendelsen satt litt bedre, men ikke mer enn at de også har skrudd seg ut med dårlig kontakt som følge.
Det viktigste er dog at radioen ikke innfrir brukervennligheta som folk er vant med i den digitale verden. For all del, vi trenger ikke touch-skjerm, men det er greit å slippe hyppig bruk av manualen.
Det handler om noe så billig som displayknapper og ikoner. Zodiac har med sin Easyhunt Digital klart å gjøre det logisk nok med kun tre knapper til rådighet.
Prismessig er Kenwood NX1200DE2 midt på treet blant digitale jaktradioer. For samme pris er det mulig å få høyere IP-klassifisering, sjøl om IP54 vil holde til normal bruk. Men i en digital verden virker den rett og slett litt stor, klumpete og akterutseilt.