Her må vi altså ta forbehold om at den rimeligere Icom Basic ikke er like fin-tunet som toppversjonen Icom Prohunt D52, noe som var en gjennomgående forskjell mellom rimelige modeller og topputgavene da vi testet analoge jaktradioer.
Det skulle ikke mer til enn å flytte seg et par meter og holde godt rundt radioen, så var dekningen på plass. For merk at bakkekontakt og godt grep om radioen er viktig, enten du bruker en analog eller en digital VHF-radio.
Digital bonus
Foruten klar lyd, byr digitale jaktradioer på noen ekstra fordeler: Radioene gir tilnærma lukka samband med digitale koder. Hunter har 65.536 varianter mens Hytera har 1010 milliarder (40-bits koding). Nabolaget vil neppe kunne smuglytte med det første…
Hytera kan sende tekstbeskjeder via VHF omtrent som en mobil. Du vil nok foretrekke mobilen så lenge det er dekning: Det er kun talltaster, så du må skru hodet ti år tilbake for å huske at «nei» er to trykk på 6, to på 3 og tre på 4. Enkle forhåndslagra beskjeder gjør det mer brukervennlig.
Hytera sikrer et ekstra øye på terningen, tross testens stiveste pris: Radioen har GPS, og åpner for kameratsporing: Når to radioer er kobla sammen, får du kompassdisplay og avstand til jaktkompisen. Sånt liker vi, både sikkerhetsmessig og praktisk!
Ulikt «språk»
Produsentene av digitale jaktradioer er enige om standard – ikke bare en, men flere! Det gjør at verken Hytera, Hunter eller Icom jaktradio snakket samme «språk» da denne testen ble gjennomført. Hytera bruker samme internasjonale standard som radiogiganten Motorola, og Zodiac gjør det samme når de straks går digitalt. Hunter følger delvis samme standard, og kan programmeres til å snakke med Hytera & co. Icom kjører derimot sitt eget løp, og kan ikke kommunisere digitalt med noe annet enn Icom-radioer.
Som forbruker må du altså være obs på at du foreløpig er låst til at hele jaktlaget bruker samme digitale system. Ettersom jaktradio er en langvarig investering, bør felles standarder da veie tungt, etter mitt syn.