Det er rart at ingen har tenkt på det før: En flåttfjerner blant de utallige dingsene på de omtrent like mange multiverktøyene som florerer. Swiza TT05 ble først ut. Jeger.no har testet lommekniven med sag, flaskeåpner, forstørrelsesglass, flåttfjerner, pinsett, skinn-nål og korketrekker.
Swiza TT05 og lillebroren TT03 bygger på samme lest. Hovedforskjellen er at saga mangler på miniversjonen. La meg slå det fast med en gang: Putt i de ekstra kronene for å få med saga: Sjøl om den ikke er veldig lang, er den rasende effektiv til å kappe opp brystkasser og bekkenbein på slakt.
Swiza er et ferskt merke på den sveitsiske kniv-himmelen, sjøl om det egentlig er de samme folka som tidligere lagde knivene fra Wenger (nå kjøpt opp av Victorinox). Tidligerer har kikket på Swiza C06, en forholdsvis kompakt kniv på 95 mm (bladlengde 75 mm) med ei imponerende sag.
Knivbladet (440 stainless steel - 57 HRc) har bladlås integrert i det klassiske korset på swiss-knivene. Videre finner du lærnål med nåløye, pinsett og flaskeåpner. På TT-versjonene slipper du foreløpig ikke unna korketrekkeren, noe vi ikke har savna på C06.
«Jeg har nok prøvd mer effektive redskap på ørsmå flått/ nymfer, men på små og mellomstor flått fungerer dette godt.»
Swiza raskt tilgjengelig
Men den vesentlige nyskapingen er altså flåttfjerneren. Enkelt forklart er det en kileforma gaffel i hardplast med to tenner, der den ene sida er senka for å gi ei flatest mulig klype. Du kan bruke forstørrelsesglasset først for å finstudere flåtten og se hvilken vei den sitter. Så fører du gaffelens V-klype på tvers av flåttens feste mot huden din slik at flåtten blir kilt fast i klypa og dras løs.
Jeg har nok prøvd mer effektive redskap på ørsmå flått/ nymfer, men på små og mellomstor flått fungerer dette godt. Når bikkja har fått store flått, er den iallfall helt... flott. Fordelen er at du får fjerna flått raskt, noe som er viktig med tanke på borreliose (Lyme disease) som det ikke akkurat ser ut til å bli mindre av.
Når du bruker jaktkniven og saga, drar du nytte av en svakt bua rygg på lommekniven og en lett gummiert overflate på grepet. I likhet med C06-kniven skulle jeg likevel gjerne hatt et par cm til både på kniven og saga: Det funker fint på rådyr og reins-/ hjortekalver, men på voksne dyr av våre mellomstore hjorteviltarter blir det akkurat hakket for snaut. Joda, jeg har slakta voksen bukk med kniven, men bekkenbeinet tok sin tid.
Samtidig er dette en lommekniv i ordets rette forstand. Den sklir rett i lomma på jaktbuksa, og 105 gram er så beskjedent at du knapt merker at den er med.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.