Det hjelper heller ikke på holdbarheten at mange insisterer på å stable kokkeknivene i oppvaskmaskina, for deretter å la dem seile sin egen sjø rundt i kjøkkenskuffene. De fleste veit jo hva som skjer med en egg når metall gnisser mot metall.
Chef’s Choice Trizor 15XV er i så måte et langt bedre kvesseverktøy. Den består av tre slipe-stasjoner med fjærbelasta skiver. De to groveste er diamantbelagt, mens poleringsskiva er keramisk.
GUIDE: Slik kvesser du kniven steg for steg
Ved å jobbe deg via de tre stasjonene i ulikt tempo og rekkefølge, kan du lage eggen slik du vil (også med litt «rasp»). Det hele er utførlig forklart i en manual på ikke mindre enn 16 sider i A5-format. Den kunne med fordel vært forenkla for å fokusere på det viktigste.
Og det viktigste er at denne maskina gir deg «japansk» egg på 15°, altså ikke vanlig 20°-egg fra europeiske kokkekniver, eller jaktkniv-eggen som ofte er 20–25° (Chef’s Choice har andre maskiner til dette).
Dette er altså ikke ei allroundmaskin, og det presiseres da også at den ikke er egna for kniver med tjukt blad. Men den kan fint slipe om en vanlig kokkekniv fra 20 til 15°.
Det nest viktigste da er teknikken: Du må jobbe tålmodig med den groveste diamantskiva til du har fått en råegg/ et slipeskjegg. Når dette er på plass, er resten av slipejobben raskt gjort.
I praksis er Chefs choice Trizor 15XV enkel i bruk, og gir veldig skarpt resultat hvis du tar deg tid til å jobbe tålmodig med knivene særlig den første gangen. Det krever nemlig litt for å få et jevnt resultat langs hele eggen.
Men med dette på plass, er du velsigna med sylskarpe kniver som er raske å kvesse opp igjen når du merker at det begynner å butte igjen.
LES OGSÅ: Sanelli Supra slaktekniver