Svenske Casström har produsert kvalitetskniver siden 2013. Undertegnede har brukt Casström No 10 Swedish Forest Knife i et par år og her er dommen: «En solid brukskniv for den allsidige villmarkingen».
Patina: K720-stålet er mer utsatt for rust, noe kniven min fikk etter samkvem med saltflesk. Jeg synes det bare gir patina, men du kan velge annet stål.
Casström No 10 Swedish Forest Knife
Produkt: Allsidig turkniv
Bladlengde: 10 cm
Bladtykkelse: 4 mm
Totallengde: 22 cm
Vekt: 185 gram uten slire (300 gram med slire og ildstål)
Pris: Fra kr 1195,- (test-kniv fra 1.545,-)
Produsent: Casström AB, www.casstrom.com
David Cassini Bäckström bestemte seg for sju år siden å utvikle sine egne kniver, da ingen andre knivprodusenter i Norden produserte den kniven han ønsket: en kraftig «full tang» kniv med blad av karbonstål. Full tang innebærer at bladet fortsetter helt til enden av skaftet i full bredde, slik at skaftet i praksis består av to biter som i hovedsak er klinket fast på hver side av bladet.
Casström har siden oppstarten i 2013 opparbeidet seg en solid fanskare rundt om i verden. «Casström No 10 Swedish Forest Knife» er en av de første knivene han utviklet, og bare så det er sagt: Dette er ingen lettvekter.
Skaft
Skaftet krummer nedover på bakre del. Dette er en fordel under spikking: Den krumme formen gjør at kniven ikke vipper oppover i hånden under press. Pekefingeren ligger godt i utsparingen fremme på skaftet. Sammen med bueformen gjør dette at kniven sitter meget godt og trygt i neven.
Skaftet består av to plater som er klinket fast til tangen med en mellomleggsplate. Bakerst på skaftet er det montert en gjennomgående hylse til montering av fangline. Kniven leveres med micarta (kompositt), valbjørk eller eik i håndtaket.
Bladet
No 10 Forest knife har full tange, noe som altså gir en meget solid konstruksjon. Det 4 mm tykke bladet er 10 cm langt med tydelig drop-point på fremre halvdel. Buken er relativt liten, så kniven blir dermed ganske spiss.
Swedish Forest Knife leveres med Sandvik 14C28N-stål eller K720-stål. Hovedforskjellen er at 14C28N-stålet er mer motstandsdyktig mot korrosjon enn K720-stålet. Til gjengjeld er K720-bladet noe hardere og sterkere. Begge variantene leveres med V-slipt egg.
«Som brukskniv for den allsidige villmarkingen er den ubetinget en solid kandidat til tittelen «fast turkompis». Kniven holder seg skarp lenge og er lett å sette opp.»
Slire
Man kan velge mellom to ulike slirer. Begge er laget i tykt, vegetabilsk farget lær i sort eller cognac (brun). Den ene typen er tradisjonell i formen, der kniven sitter dypt. I den andre sliren sitter kniven noe høyere, men fremdeles svært trygt. I tillegg har sistnevnte en hempe på siden for feste av medfølgende ildstål. Sømmen i sliren er solid med dobbel søm nede ved bukdelen. I tillegg er sliren forsterket med nagler oppe og nede. Bærehempen er også klinket fast med nagler. I det hele tatt gir dette svært solide og gjennomarbeidede slirer som også kan leveres i venstrehendt utgave.
Det er mulig å bestille kniv og slire hver for seg fra Casström hvis du ikke finner «din» kombinasjon. Testkniven min bor i en slire sammen med en kompis av ildstål og har K720 blad med valbjørkhåndtak. K720-bladet krever litt mer vedlikehold da det ikke er rustfritt. En tynn oljefilm etter bruk er å anbefale.
Bladet har etter hvert fått et visst brukspreg, særlig etter at jeg ved en anledning glemte å rense skikkelig etter å ha skåret salt flesk med den. Dette ga flekker i stålet. Noen vil sikkert rynke på nesen av slikt, men for meg er det bare med på å gi kniven mer særpreg og patina. Fordelene med K720-stålet oppveier for min del ulempene ved det.
Allsidig
Jeg bruker jaktkniven til variert friluftsliv som fisking, teltturer og stort sett det meste, men også under jakt henger den i beltet. Bladformen er ikke optimal til slakting, men fungerer til nød. Jeg har uansett så å si bestandig med meg et par dedikerte slaktekniver i jaktsekken.
Jeg trenger ikke huske lighter eller bekymre meg for våte fyrstikker. Med litt trening er ildstål en meget enkel og sikker måte å fyre opp med under nesten alle forhold. Jeg bruker også ildstålet til å tenne primus og kokeapparat med.
Allround med svakheter
Er dette så en kniv for jegeren som kun skal bruke den til slakting? Nei, absolutt ikke. Bladet med liten buk kombinert med droppoint-fasongen gir en spiss form som ikke er den beste kniven å flå med. Er kniven skarp, så går det – men så fort den mister litt skarphet, er den for å være ærlig under middels egnet. Hadde den hatt litt større buk, ville den fått full pott.
Hvis du derimot skal ha en altmuligkniv som også kan brukes til jakt, så er svaret mer et «tja». Og skal man ha en kniv til variert friluftsliv hvor den først og fremst brukes til spikking og kutting, rensing av fisk, samt slakting en sjelden gang, er svaret ubetinget ja.
Som brukskniv for den allsidige villmarkingen er den definitivt en solid kandidat til tittelen «fast turkompis». Kniven holder seg skarp lenge og er lett å sette opp. Et pluss med kombinasjonen jeg har, er at jeg ikke trenger å måtte huske lighter eller bekymre meg for våte fyrstikker.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.